Cem Şengezer köşe yazıları
Son Güncelleme:
Sanayi Endeksi-Mali Endeks
Borsa endeksi sallanmaya devam ediyor. Çalkantılar arasında fırsatlar oluşuyor ve kayboluyor. Hisseler arası geçişler belirginleşiyor ve yenilerine sebep oluyor. TKFEN ve ENKAI arası geçiş dikkat çekici olmaya başladı. ISCTR ve …
Devamını okuHisse çaprazlarında tarihsel ipuçları
Borsa endeksi için önceki yazılarda beklediğimiz düşüş önemli seviyelere geldi. Tarihsel eğilimi yukarı olan Türkiye ekonomisi için barometre olan endeksin de benzer çizgiye dönmesini bekleyebiliriz. bu dönüşlerin hisse bazlı hareketlere …
Devamını okuHisse geçişleri ve hikâyeler
Borsa endeksinde zamana yayılan verim düşmeye devam ediyor. Bu süreçte sistemde dolaşan para da el değiştiriyor. Hisse senetleri arasındaki hareket ilişkilerini farklı bakışla modellediğimizde olabilecekler hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Yani …
Devamını okuHisse tercihi vakaları
Borsa için son yazıda kendi içindeki verimsizlikten bahsetmiştik. Gerçekleşmesi sürerken, verimlilik arayışlarını çeşitli hisseler üzerinden bulmayı sağlayabiliriz. Genelde hisseler arası kıyas yapılırken aynı veya benzer sektörlerde olmasına dikkat edilmektedir. Halbuki …
Devamını okuBorsa kendi içinde kaybını sürdürüyor
Borsada yükseliş 2019 yılı için yeterli midir ? Devamı ne kadar güvenle beklenebilir ? Neden hızlı yükseliş yaşandı ve anlamı ne olabilir ? Bir düşüşün içinde barındırdığı hikaye bilgisi kadar …
Devamını okuPetrol neden yükselir?
Cem Şengezer – 09.02.2019 Artık eski tip metodolojiyle yorum yapmanın giderek değersiz hal aldığı piyasada yeni arayışların olmaması eksiklik olarak devam eden durumdur. Elbette bunun sonuçları artan miktarda zarar vermektedir. …
Devamını okuBorsa 2017’yi halen hazmediyor
Cem Şengezer – 01.12.2018 Yılın bitmesine bir ay kaldı ve işlem hacminde rekorlardan uzak seyir devam ediyor. BIST100 işlem hacmi olarak yılın en düşüklerinden uzak, yükseğe yakın olsa da, gösterge …
Devamını okuBorsa endeksinde yeni dalgalanmalar
Cem Şengezer – 24.11.2018 Borsa endeksi bir piyasa göstergesi olarak güçlenmeye başlarken dalgalanmaları da beraberinde getirmektedir. Yılbaşından bugüne en dip noktalarına yakın ama hareketlerin geometrisi olumlu veriler sunuyor. Dövizde oluşan …
Devamını okuDövizde düşüş devam ederken
Cem Şengezer – 05.11.2018 Döviz ne olur ? Beklentimiz devam ediyor. Dolar için 5 TL hesabı sonucunda bağlantılı varklıklar da hareket geçmeye başladı. Son 3 haftada hızlanan yükseliş algoritmik anlamda …
Devamını okuDolarda yeni döngü
Cem Şengezer – 22.10.2018 Dolar ne olur ? Kırılımların belirleyici olduğu borsa varken, diğer finansal varlıkların bağımsız hareketi düşünülemez. Hızlı yükselişe karşılık nispeten daha düşük tempolu düşüş elbette dikkat çekiyor …
Devamını okuKırılım, enerji ve yükseliş dönemi
Cem Şengezer – 15.10.2018 Son yazımızdan belirttiğimiz kırılımlar gerçekleşti. Sonucunda haftalarca süren seri bitti. Bu serinin nedel böyle olduğunu açıklamıştık. Tekrara gerek yok ama bilmek gerekirki yükselişe sebep olan kırılımların …
Devamını okuKırılımlarda yorulma işaretleri olsa da..
Cem Şengezer – 28.09.2018 Borsa için haftalardır aynı çizgiden gidiyoruz ve medya haberlerini de “gecikmeli bakış” ile izliyoruz. Yani yönlendirme mekanizmaları başlamış durumdadır. Buradaki faydayı, zarardan ayırt edecek mekanizma gereklidir. …
Devamını okuBorsada yükselişin geometrisi
Cem Şengezer – 21.09.2018 Piyasada, bulguların ileriye yönelik değer içerdiğini belirtmiştik. Bunun belirtmek için de görülen hareketlere anlam yüklemeyi önemsemiştik. Yani piyasadaki hareketlerin geometrisi gelecekteki hareketlerin nasıl olacağı hakkında önemli …
Devamını okuPiyasada testere dişlisi hareketler değerlidir
Cem Şengezer – 14.09.2018 Borsa için geçen haftanın sinyalleri, yataya yayılan hareketin olumluluğu üzerine idi. Doldurulması gereken boşluklar genel ifadenin özüydü. Önceki hafta 93.274e karşılık, bu cuma kapanışı 94.760 oldu: …
Devamını okuYataya yayılan eğilim olumlu
Cem Şengezer – 07.09.2018 Borsa geçen haftaya göre yatay kapanış gösterdi: % 0,6. Bu durumu pozitif algılamaya devam edebiliriz. Endeks geneline yayılabilecek hareketin izleri sürüyor. Günlük hareketlerde son 1 yıl …
Devamını okuEndekste toparlanma çabası
Cem Şengezer – 31.08.2018 Borsa için ilgili son yazıda toparlanma beklentimi belirtmiştim. O dönemden bugüne %4 civarı kayıp yaşandıysa da endeks genelindeki bu durumun pozitife dönme olasılığı artıyor. Son 1 …
Devamını okuHisseler güçleniyor
Cem Şengezer 08.08.2018 Borsa için son yazımda toparlanmadan bahsetmiştim. Bunu mikro dalgalanmaları modelleyerek tespit etmiştim ve o günden bu yana %6.0 – % 6.5 yükseliş görülüyor. Siyasi ve finansal dalgalanmalara …
Devamını okuBorsa Endeksi Toparlanıyor
Cem Şengezer – 17.07.2018 Borsa endeksi toparlanıyor: bunu düşüş hareketini yavaşlatarak başlattı. Yani her adımda yükseliş beklememek gerekir bazı durumlarda düşüş hızındaki düşüş de toparlanma için belirleyicidir. Bazı durumları nasıl …
Devamını okuKurdaki hareket neden katlanır?
Cem Şengezer – 24.05.2018 Kurdaki hareket herkesin dilinde ama belirsizliğin getirdiği fırsatı kısa vadeli çıkarları için kullananlar da meydana çıkmaya başladı. Veri odaklı sağlam model belli bir çizgide kalmanızı sağlar. …
Devamını okuVeriyi yanlış okuma bedeli piyasada (aşırı) yıpranma getirir
Cem Şengezer – 18.04.2018 Veri okuma konusunda millet olarak kronik problemlerimiz var. Okuma zahmetimizin yetersiz kalışı sonucu musibetler artıyor. Karşılaşılan bireysel ve kurumsal riskleri “yardım eli” ile çözme geleneği her …
Devamını oku