Petrol neden yükselir?

Cem Şengezer – 09.02.2019

Artık eski tip metodolojiyle yorum yapmanın giderek değersiz hal aldığı piyasada yeni arayışların olmaması eksiklik olarak devam eden durumdur. Elbette bunun sonuçları artan miktarda zarar vermektedir.

Emlak balonu patlamasıyla 2008de başlayan hızlı düşüş sonrası hızlı toparlanmayı ekonomik gerekçelerle açıklamak mümkün olabilir mi ? Neden yeni bir bakışı tercih etmeyen çözümleri deneme ısrarında olmaktayız ?

Tüm tabloyu sadece sayısal metotlarla incelemek belki de farkında olunmayan kalıp veya şablonları da yakalamayı sağlar.

Tarihsel olarak daha geriye gidersek: birkaç yılda 25 $ seviyesinden 150 $ seviyesine yükseliş ne kadar anlamlı olabilirdi ? Yani ekonomik gerekçelerle değerlendirirsek dünyada ekonomik patlama bu yükselişi doğrular şekilde mi gelişmişti ?

Teknik anlamda, “çoklu  dip” formasyonu 2016 dibiyle oluşmuş oldu (aylık görünüm).  O halde soralım: diplerin hikayesi ne kadar farklıdır ? Ve hikayesi ne anlatıyor ?

Emlak balonu kriziyle oluşan kırılımlar ve düzeltmeler sonucu oluşan geometriler dalgalanmayı getirdi. Burada temel olan kırılımların sıklığıdır. Kurulmuş olan bir model kırılımları baz alırken, başka modelde gözlenen parametre seti değişebilir.

Yıllar geçer ve 2014-2015 kırılımı farklı hikaye yazmaya başlar: 2008 kırılımına göre geometrik oluşum daha yumuşak geçmektedir. Yani 2 dip oluşumu kıyaslandığında, 120 aylık ortalamanın da desteğiyle önümüzdeki dönemlerde aşağı yönlü kırılımlar azalmış olacaktır. Geçmişe kıyasla ortalamadaki baskının daha fazla artmasına karşılık, geometrik gelişimi  önemli yeni yükseliş döneminin daha fazla risk iştahı içereceğini gösteriyor.

Dipler kıyaslandığında: 2015 dönemi, 2008e göre daha düşük seviyededir.  Bu durum klasik anlamda zayıflık gibi görünse de “ters omuz baş omuz” yapısının da parçası olabileceğini düşünebiliriz. Özellikle 2019 aylarında yaşanacakların geometrisi bu formasyonu oluşturabilir. Böylece geçmişe nazaran, sırf formasyon etkisiyle sürdürülebilir yükseliş dönemi görülebilir.

Bu da ticari anlamda yeni risk ve fırsatları da getiriyor olacaktır. Öyle ki sürdürülebilir yükselişi görenlerin davranışı ve şüpheye düşenlerin davranışı keskin ayrım getirmeye başlayacağı yıl içinde olabiliriz.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, akıllı stratejiyle ile pazar tercihi de değişmektedir. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri modellemeden geçer:

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant