Yataya yayılan eğilim olumlu

Cem Şengezer – 07.09.2018

Borsa geçen haftaya göre yatay kapanış gösterdi: % 0,6. Bu durumu pozitif algılamaya devam edebiliriz. Endeks geneline yayılabilecek hareketin izleri sürüyor. Günlük hareketlerde son 1 yıl dengeleme ile geçti. İlk yarısı yükseliş ve ikinci yarı düşüş ile gelen toparlanma. Bu süreç devam ediyor çünkü destekleyen sayısal oluşumlar devam ediyor.

Önceki yazıda günlük bazda  kırılımların anlamından bahsederken, saatlik bazda çoğaldığını belirtmiştik. Kırılım veya dalgalanma sıklığındaki artış önemli değişimlerin habercisidir. Öncü göstergelerin aldığı değerleri belirleyerek gelecekteki hareket için rehberlik eder.

Endeks kırılımlarının anlamı

Son 6 ay:

Kırılımların sıklaştığı 2 saatlik hareketler üzerinden değerlendirebiliriz. Mayıs ilk yarısına dek süren kırılıma tepki zayıf kalmıştı. Elbette bunda önceki dönemden gelen primli ortamın etkisi vardı. Aşırı primli dönemin dengelenmesi gerekliydi. Gösterge bazında konuşursak: 6 ayın başındaki değerlerin görülmemiş olması endeks kayıplarına tepkisizliği oluşturmuştur.

Bir başka deyişle gösterge değerlerini, primli piyasa paralelinde izlemek gereklidir. Primsiz ortamda oluşacak gösterge kayıp ve kazançları geleceği belirler.

Bugünden geriye bakınca: haziran ayına girilirken görülen gösterge değerlerinin yükselmiş olması önemli işaret oldu. Haziran sonrasında görülecek yükseliş için ilk işaretleri verdi. Bu yüksek değerlerin sıklığı geleceği inşa edecektir.

Bu sıklık ağustos döneminde artmaya başladı ve eylülde sıklığı devam ediyor. Bu döneme dek yani 6 aylık süreçte endeks de kayıplar yaşayarak denge oluşturmuş oldu.

Son 3 ay:

Daha detaylı bakış için saatlik bazda değerlendirebiliriz. Gösterge dilinden, değerleri üzerinden konuşmakta fayda var. Dikkat çekici durum görülüyor. Temmuz ve ağustos aylarının ilk yarısı görülen son 3 ayın en iyi gösterge değerleri önemli “yeşil alarm” işaretidir. Endeksde geçmişe göre daha az dalgalı yapı olacağını göstermektedir. Dalgalanma olacaktır ama sıklığı azalacaktır.

Önemli kırılımın görüldüğü 9-20 ağustos saatlerindeki toparlanma zaman alıyor. Hesaplardan düşünce güçlenme devam edecektir.

Saatlik bazda primsiz geçecek döneme karşılık, göstergenin değer kazanmasını önemsemeliyiz. Sadece değer kazanımı değil, kaliteli gösterge adına zayıf olanların da hesaplardan çıkması gereklidir. Gelecek haftanın ilk 20 seans saati bununla geçecektir.

İhracat odaklı reçete yazım: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant