Kırılım, enerji ve yükseliş dönemi

Cem Şengezer – 15.10.2018

Son yazımızdan belirttiğimiz kırılımlar gerçekleşti. Sonucunda haftalarca süren seri bitti. Bu serinin nedel böyle olduğunu açıklamıştık. Tekrara gerek yok ama bilmek gerekirki yükselişe sebep olan kırılımların bitmesi sonucu düşüş başlamıştı. Yazmadığımız 2 haftada borsa % 3.3 değer kaybı yaşadı.

Şimdi soru: son gün yaşanan yukarı yönlü kırılım haberlerden bağımsız değerlendirilebilir mi ? Her zamanki gibi: Evet. Medyaya servis edilen “bayat” haberler elbette ince ayarın gerekçesi olacaktır.  Yönlendirme mekanizmasında faydalıyı ayırabilmenin yolu yine geometri arayışı olmalıdır. Bu bakış taktiksel ve stratejik ipuçları vermektedir.

Kırılımlar değerlidir ve piyasanın kara kutuları olarak yaşamaktadır ve yaşatmaktadır.

Her dönemsel bakışın anlattığı hikaye farklıdır. Son 3 ayın dinamikleriyle, kırılımlarıyla, son 1 yılınki farklıdır ama çelişen hikaye yazamazlar. Örtüştüremezsek bir yerde problem vardır: bakışı değiştirebilecek yetenek gereklidir.

Aylık bazda; 2008 krizindeki türden bir kırılım serisi yaşadık. O dönem, kırılım sonrası  oluşan dipten bugüne 4 misli yükseliş yaşandı.  Belki de şunu söyleyebiliriz: kırılımın oluşumu, içinde barındırdığı hikaye getiri potansiyeli için önemli ipuçları vermektedir. Şimdi ise soru şu olabilir: o dönemki kırılımın benzerini yaşıyor olabilir miyiz ? Yani hangi türden hikaye içindeyiz ? Bir cevap için kırılımın şiddetine bakmak faydalıdır. Düşüşün hızı yanında süresi de son derece değerlidir.

Benzetme: Kesintisiz 6 hafta süren yükselişi gördük. Bu oluşumun öncesinde beklentimizi belirtmiştik. Tekrarlamaya gerek yok. Bu 6 haftalık getiri serisini sağlayan kırılım bilgisi, 6 aylığa nasıl evrilebilir ? Benzer yapıda mıyız ? Bir başka deyişle, refahı 6 aya çevirecek ne olabilir ? Hatta ekleyelim: 6 haftada %14 getiriyi 6 ayda %30a evirecek kırılım bilgisi var mıdır ?

Haftalık ve aylık kapanışların yükseğe yakın veya dibe yakın olması da kırılım mimarisini belirliyordur.Yakın geçmişin yükselişlerle anılması her zaman iyi olmadığı gibi tersi de doğru değildir.

Son 12 haftayı önceki 12den ayıran ne idi ? Bir kıyaslama ölçüsü olarak kullanabilir miyiz ? Evet, hatta ölçeği düşürüp, büyütebiliriz de: matematik modelin keskinliğiyle ve varsayımlarıyla ilişkili tercihtir.

Buna göre;

Son 2 haftanın kırılımı geleceğe yönelik olumlu beklentiyi kuvvetlendirmiştir. Geleceğin tanımını netleştirmiyoruz ama şunu belirtelim: 85.000 seviyesinden başlayıp 100.000 üstü denemesi önemli ralli idi. Bunun hazmı kolay değildir. Bir kırılım hikayesidir ve ve dengelenmesi gereklidir.  Son 2 haftada yaşadığımız düşüş bunu sağladı. 85 – 100 rallisinde geometrik model anlamında önemli birikim yaşandı. Enerji önümüzdeki günlerde salıverilecektir. Yani tekrar 100.000 üstünü bekleyebiliriz.

İhracat odaklı reçete yazım: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant