Kırılımlarda yorulma işaretleri olsa da..

Cem Şengezer – 28.09.2018

Borsa için haftalardır aynı çizgiden gidiyoruz ve medya haberlerini de “gecikmeli bakış” ile izliyoruz. Yani yönlendirme mekanizmaları başlamış durumdadır. Buradaki faydayı, zarardan ayırt edecek mekanizma gereklidir. Tümüyle dışlanacak bir yapı yoktur. Piyasa geometrisini haberler için de uygulayabiliriz. Bu bakış, kritik ipuçları vermektedir.

Borsa hareketlerinin geometrisinde önem verdiğimiz en önemli yapı kırılmalar idi. Kırılmalar kendi içinde yaşattıklarıyla piyasanın kara kutuları gibidir. Gibi demek yetersiz kalabilir aslında tam olarak öyledir. Kırılmaların mekanizmasındaki dişliler gelecekte oluşacak tempo (ivme) değişimini habercisidir. Vites değişikliği halinde sürdürülebilirlik hakkında da önemli fikirler verir.

Önceki cuma  97.988 kapanışı sonrası  bu haftayı 99.957 seviyesinde kapadık: % 1.9. Geriye doğru giderek, sağlama mekanizmasını çalıştıracak olursak tutarlı bakışı yakalayabiliriz. Yine kazançlı bir hafta görüyoruz. Toplamda kesintisiz 6 haftadır yükseliş var. Son 3 ayda 2 kez pozitif kapanış yapmış olduk. Bu aylık durumu, bir kırılım olarak değerlendirirsek, yeni oluşumdan da bahsetmek mümkündür.

Toplamda %14 civarı kazanç görüyoruz. Reel olarak kazançlı bir gelişim içinde belirleyici hareketler de hisse bazında oluşmuştur. Makro ekonomik veya siyasi gelişmeler ile açıklanabilir durum olabilirse de bu bakış her zaman tutarlı değildir. Haftalık ve aylık kapanışlar yükseğe yakın….

Bu yüksek profil gelişimi daha gerçekçi sebeplere bağlayabilmeliyiz. Sonuçta borsa endeksi 6. yükseliş haftasını tamamladı. Yakın vadede görülen bir önceki seri 3 haftalık idi. Son 18 haftanın 11i  yükseliş ile geçti. Son 11haftanın ise 9u yükselişi yakaladı. Bir başka deyişle: yakın geçmişe yükselişle geçen haftaların yığıldığını görmekteyiz.

Son 10 haftayı önceki 10dan ayıran ne idi ? Bir kıyaslama ölçüsü olarak kullanabilir miyiz ? Evet, hatta ölçeği düşürüp, büyütebiliriz de: modelin keskinliğiyle ve varsayımlarıyla ilişkili tercihtir.

Buna göre;

Günlük bazda, yukarı yön ağırlıklı kırılımlar devam ediyor. Geçmiş hafta günlerine göre daha yüksek seviyeleri yakaladığımız için göstergelerin depoladığı kırılım enerjileri azaldı. Bu da bizi yorulma belirtileri artan yapıya götürebilir ama eğilimin yukarı olduğunu düşünmekten uzak değiliz. Hisse bazında bazı eğilimlerin henüz oluştuğunu ve göstergelerinde taşıdıkları enerjinin prim oluşumuna yansımadığını belirtebiliriz. Piyasa oluşacak gerçekliği sinyale dönüştürüyor. Model bu şekilde değerlendirirken:  yakın geçmişe göre aşırı yükselişlere düzeltme gelecekse de; ağustos ilk yarısında görülen derin düşüşün getirdiği alım iştahı devam etmektedir. Derin kırılım, derin bilgi içeriyor diyebiliriz.

İhracat odaklı reçete yazım: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant