Hisse çaprazlarında tarihsel ipuçları

Borsa endeksi için önceki yazılarda beklediğimiz düşüş önemli seviyelere geldi. Tarihsel eğilimi yukarı olan Türkiye ekonomisi için barometre olan endeksin de benzer çizgiye dönmesini bekleyebiliriz. bu dönüşlerin hisse bazlı hareketlere de yansımasını bekleyebiliriz. Bazı hisselerdeki gelişmeler ve çapraz hareketler gelecekle ilgili önemli ipuçları verebilir.

Düzenli takip edenlerin bildiği gibi, hareketlerdeki geometri, kırılımlar geleceği belirleme açısından önemli olmaktadır. Sonuçta her bir hareket ve kırılım farklı hikayeyi içinde barındırmaktadır. Bu hikaye haber yoluyla daha sonra kendini göstermektedir. Model tabanlı farklı bakış açıları da bu hikayeyi yakalamak adına değerlidir. Genel olarak analizlerinde bu şekilde gelişmesi zihin berraklığı sağlar.

Yurt dışı ağırlıklı işler yapan şirketleri kıyasladığımızda da benzer durumu görüyoruz. Aralarındaki rekabet hisse fiyatlarına da yansıyor olabilir mi ? Bizim açımızdan karşılıklı baktığımızda dikkatimizi çekecek olan yine aynı ölçüler olacaktır: geometri-kırılım uzayında olası gelişmeleri görmeye çalışacağız.

TKFEN/ENKAI: Emlak kriziyle başlayan 2008 borsa çöküşü hisselerdeki dönüşümü ne kadar etkilemiş olabilir ? 2008 yılında TKFEN hissesi ENKAI karşısında %100 daha iyi performans gösterirken 2009 yılında oluşan küresel dalgalanma sonucu gelişme ters yönde oldu ve 2009 bahar dönemi ENKAI adına çok ciddi şekilde parlak geçti. Kalan aylarda ise TKFEN tekrar hızlı performans gösterdi.

Bu iki yıllık dönemde yaşanan kırılımlar aslında kendi içinde geometrik bir oluşuma işaret etmektedir. Yani şu demektir: iki hisse arası kırılımın getireceği geleceğe yönelik önemli hikaye vardır. Her düşüşün tepki oluşturması ve her yükselişin düzeltme getirmesi sadece teknik gelişme değildir. Daha farklı bakış açılarıyla inceleme gerektirir.

Yıllık gelişim belirli kilometre taşlarının da işaretçisidir elbette: bunun içerdiği gelişmeleri bu şekilde anlamak gereklidir. Haftalık bazda değerlendirme bunu gösterebilecek düzeydedir. Mademki hikayeleri kırılımlar barındırıyor dedik: daha fazla kırılım daha fazla hikaye demektir. Yani deprem etkisi sonucu yer yüzü yapısı nasıl değişiyorsa; hisseler ve aralarındaki kırılımlar da benzer etki içindedir.

Kırılımların etkisiyle 2016da başlayan yukarı yönlü TKFEN/ENKAI çaprazı 5 misli üzerinde değer kazanmıştır ve beklenti daha fazlası olabilir.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, yapay zekaya dayalı daha güvenilir stratejiyle pazar arayışı hedeflenebilir. Böylece geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış modeller kurmak mümkündür. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge skorlama tablolarını inceleyebilirsiniz: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant