Küresel ‘sermaye savaşları’ büyüyor

Uluslararası ekonomi kurumları ve yönetim danışmanlık şirketleri tarafından son dönemde gerçekleştirilen araştırma ve dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticilerine yönelik anket çalışmaları, küresel tedarik zincirinin Asya-Pasifik ağırlıklı bir yapıdan uzaklaşma eğiliminin bir tartışmadan gerçeğe dönüştüğüne işaret ediyor.

Son iki hafta içinde yayınlanan farklı raporlar, küresel şirketlerin tedarik ihtiyaçlarının yüzde 10 ile 15’i oranında bir bölümünü Asya-Pasifik’ten farklı coğrafyalara doğru kaydırmaya başladıklarına ve bu adımların daha da sıklaşacağına işaret etmekte.

Bu arada, konu sadece küresel mal tedariki çeşitlendirmesiyle de sınırlı değil hiç kuşkusuz. Amerikalı ve Japon firmaların birbirine yakın, 160’ar milyar dolar civarında, Çin’e yaptıkları yatırımlar da artık mercek altında. Ne ABD yönetimi, ne Japonya kendi özel sektörünün Çin’deki doğrudan yatırımlarını büyütmeye devam etmeleri istemiyor. Bu nedenle, ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Almanya gibi ülkeler arasında gözlenen ‘ticaret’ ve ‘teknoloji’ savaşları, ‘sermaye savaşları’ boyutunda ‘yeni’ bir etaba daha geçiyor. Japonya, Asya bölgesinde, başta Çin, Doğu ve Güney Doğu Asya’daki ülkelere gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların yeterli olduğunu belirterek, bundan sonra ‘doğrudan yatırım hamleleri’ni Türkiye’ye kaydıracağını açıkladı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!