Batının ‘mükemmeliyetçilik’ sendromu

21. Yüzyıl’ın küresel düzen, küresel ekonomi- politik sistem açısından bir hayli karmaşık hale geldiğini bu döneminde, son 10 yıldır zaten küresel ölçekte konuşulan, tartışılan, farklı yönleriyle ele alınan bir başlık olan ‘küresel eksen kayması’ sürecini de pek çok farklı yönüyle ele alıyoruz. 2. Dünya Savaşı’dan sonra iyice belirginleşen ‘Atlantik İttifakı’ ve bu ittifakın önemli sac ayağı olan Avrupa, ABD’nin öncülüğünde başlamış olan Avrupa Birliği projesini iddialı bir siyasi, ticari, ekonomik birliğe taşıma başarısının yanı sıra, yüzyıllara dayanan sayısız ‘sabıka dosyası’dan sıyrılmaya odaklandığı bir ‘aydınlanma’ dönemine yoğunlaşma sürecini de önceliklendirdi. 1950 ile 2020 arası süregelen bu 70 yıllık dönemde, özellikle Avrupa ve genel anlamda ‘Atlantik İttifakı’ ülkeleri kendileri için ‘özgür ve demokratik dünya’nın güçlü temsilcileri anlamında iddialı bir tanımlamayı da önceliklendirdiler.

Hayli bir ilginç bir yaklaşım olarak, ‘uygar dünya’nın yegane standartlarının sadece kendilerinde olduğu, sadece kendilerinin temsil etmekte olduğu yönünde bir anlayışı da kapıldılar. Oysa, 21. Yüzyıl’ın başlaması ile birlikte, küresel düzen ve küresel ekonomi-politik sistemdeki rollerine katlayarak ilerleyen ‘yükselen’ gelişmekte olan ekonomiler, ‘soykırım’dan ‘sömürgecilik’e, yüzyılları aşan sabıka dosyaları ortadayken, tüm dünyaya demokrasi ve insan hakları normları, standartları ‘dayatan’ batılı ülkelerin kendi sabıkalarıyla ‘dürüstçe’ ve ‘şeffaf’ olarak yüzleşmeden ‘ak kaşık’ rolü oynamalarının sebep olduğu ‘güven’ ve ‘inandırıcılık’ sorununu daha güçlü dile getirmeye başladılar. Küresel alanda ekonomi-politik analiz yapan uzmanlar, sosyologlar, batılı ülkelerin içinde bulunduğu bu süreci, bu tabloyu ‘mükemmeliyetçilik’ sendromu olarak adlandırmaktalar. Söz konusu sendrom, kendisine aşırı yüksek beklentiler yükleyerek, aşırı yüksek bir rol yükleyerek, bu beklentinin gerçekleşmemesi ile, üstlendikleri rolün küresel ölçekte kabul görmemesi ile, psikolojik bir travma içine düşülmesi anlamına geliyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!