Kerem Alkin köşe yazıları
Son Güncelleme:
2020’de mucizenin adı: ‘Pozitif Büyüme’
Bu satırları okuduğunuz an itibariyle, TÜİK tarafından ya 2020 yılı GSYH verileri açıklanmış veya açıklanmasına kısa bir süre kalmış olacak. 2020’nin bütünü için reel büyüme hızı oranı tahminim, yüzde 70 …
Devamını oku‘İstihdamın dijitalleşmesi’: fırsatlar ve riskler
Örgütü (OECD) ‘süpersonik’ dijitalleşmenin iş yaşamı, istihdam, işçiişveren ilişkileri ve işgücü verimliliği üzerindeki etkileri açısından pek çok çalışma ve rapora imza atıyor. ILO’nun 23 Şubat, yani bu hafta yayınlanan son …
Devamını oku‘Büyük Sıfırlama’ mı, ‘Yeniden Rotalama’ mı?
‘Büyük Sıfırlama’ olarak tanımlanan kavram, uzunca bir süredir entelektüel kesimde tartışıldıktan ve konuşulduktan sonra, son 2 yıldır çok daha yoğun bir şekilde dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Bununla birlikte, son 2 …
Devamını okuTürkiye: Rekabet içerisinde işbirliği fırsatları
Birleşik Krallık’ın ‘Brexit’ kararı zorlu ve kısa ve orta vadede hem İngiltere, hem de Avrupa Birliği (AB) cephesi açısından maliyetleri olan bir tarihi adım olsa da, 21. Yüzyıl’ın ‘meydan okuyucu’ …
Devamını oku2020 büyümesi yüzde 2.5
Yaklaşık 15 yıldır sanayi üretim verileri üzerinden GSYH reel büyüme hızı projeksiyonları gerçekleştirerek, açıklanmasından en az 1 ay önce çeyrek ve tüm yıl büyüme hızı oranı tahminlerimi paylaşmaktayım. Bu vesile …
Devamını oku‘İnsani finans’ ve sürdürülebilir kalkınma
Uluslararası finans sistemi tarihinin en zor dönemeçlerinden birisinde. 2020 sonunda, bilhassa küresel virüs salgınının da katlayıcı etkisiyle 280 trilyon dolara, dünya GSYH’sının 3,5 katına ulaşmış olan küresel borç girdabı başta …
Devamını okuTantanacıların aklına uysak ihracat çökmüştü
Tantanacı ekonomistler Kovid-19 hiç yaşanmamış, küresel belirsizlik endeksi rekor kırmamış gibi davranıp, reel sektörün düşük faizli kredilerle ayakta tutulmasını eleştirerek gülünç duruma düşüyor Geçen cuma günü TCMB’nin rezervlerine yönelik kaleme …
Devamını okuDöviz rezervlerinin matematiği ve çarpıtmalar!
Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin “buhar” olduğuna dair iddialar gerçekten hayret verici. Oysa ekonomide rezervlerin artış ve azalışının gerekçeleri basit ve yalındır. Bir grup tantanacı ekonomistin iddia ettiği gibi rezervler buhar …
Devamını okuKripto paraların geleceği dijitalcilerin elinde
Son 20 yılda dünya ekonomisine damgasını vuran ‘süpersonik’ dijitalleşme, ‘kripto para’ tartışmalarının daha da alevlenmesiyle her gün yeni bir boyut kazanıyor. Küresel virüs salgınıyla mücadelenin sebep olduğu kısıtlama ve karantina …
Devamını okuABD-Çin gerginliği ve 2. Soğuk Savaş
ABD’nin 46. Başkanı Biden’ın, hatta başkandan da öte, esas ekibinin yemin töreninden bu yana sıklıkla dile getirdikleri bir konu ABD’nin neden Çin’le başa çıkabilmek için entegre ve operasyonel bir stratejiye …
Devamını okuSerbest piyasa mı, piyasa düzensizliği mi?
Enflasyonla mücadelenin ve fiyat istikrarının bu ölçüde öncelik arz ettiği bir dönemde, fiyat istikrarını kalıcı kılmanın en önemli sac ayaklarından birisini gerçek piyasa ekonomisi şartlarını sağlamak oluşturmakta. Hane halkının, tüketicilerin …
Devamını okuKapitalizmin Y ve Z kuşağıyla sınavı
1928 ile 1945 arası doğan ‘Sessiz Kuşak’, 1946 ile 1964 arası doğan ‘Yüksek Doğurganlık Kuşağı’ ve benim de içinde yer aldığım 1965 ile 1980 arası doğan X Kuşağı açısından, ‘kapitalist …
Devamını okuKüresel işsizlik 220 milyon
‘Kovid-19’ küresel virüs salgınının (pandemi), 1918-19 İspanyol gribi salgını ve 1929 büyük buhranından 100 yıl sonra, dünya ekonomisini ne kadar ağır etkilediği üzücüdür ki küresel istihdam piyasası verileriyle de kendisini …
Devamını okuRekabetçi kur mu, faiz arbitrajı mı?
Türkiye Ekonomisi içinde bulunduğumuz dönemde önemli tartışmaların içinden geçiyor. Küresel virüs salgınının dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini bertaraf etmek üzere, reel sektörü ayakta tutmak adına süregelen destek paketlerinin konuşulduğu …
Devamını okuE-ticaretin cazibesi ve ev ekonomisi
2020 yılı, küresel pandemiye bağlı olarak, e-ticaret için de adeta ‘patlama’ yılı oldu. Dünya genelinde 30 trilyon dolarlık bir hacme ulaştığı öngörülen e-ticaret, ülkeler arasında da e-ihracat olarak 1 trilyon …
Devamını okuTürkiye-Atlantik ilişkileri ‘küresel odaklanma’ istiyor
Bizler, Türkler açısından Türkiye-ABD ilişkilerinin ve Türkiye-AB ilişkilerinin keyif vermemesinin, gündemin gerilerine düşmesinin en temel gerekçelerinden birisini ‘Atlantik’ kanadındaki ‘küresel odaklanma’ sorunu oluşturmakta. Doç. Dr. Enes Bayraklı’ bu durumu ‘stratejik …
Devamını oku‘Fiyat istikrarı’ mı ‘kur istikrarı’ mı?
Türkiye’nin fiyat istikrarına yönelik temel gerçeği, Türk Ekonomisi’nin ‘talep çekişli’ değil, ‘maliyet çekişli’ bir enflasyon dinamiğine sahip olduğudur. Bu nedenle, Türkiye’de fiyat istikrarına yönelik kalıcı sonuç elde etmenin yolu, ‘talebi …
Devamını okuBaşkan Biden’ın ilk 100 günü
Sadece ABD değil, tüm dünya 46. Başkan Joe Biden’ın bugün Washington’da gerçekleşecek yemin törenine kitlenmiş durumda. Daha pazartesi gününden ABD’nin başkentinin sokaklarında ‘Trump yanlısı’ kimi milis gruplarının ‘silahlanmış’ halde dolaşıyor …
Devamını oku2020’de ‘tarihi’ bütçe başarısı
Hafta sonu elimize kağıt kalem alıp, 1 Mart 2021’de açıklanacak olan 2020 yılı 4. çeyrek GSYH ve tüm 2020 GSYH değeri üzerine tahmin hesaplaması yaptık. Tahminler, 4. çeyrek için GSYH …
Devamını okuEmtia fiyatları 2021’de radarda olacak
Küresel emtia fiyatları açısından 2021 yukarı doğru trendi sıklıkla konuşacağımız bir yıl olacak gibi gözüküyor. Bunun birbirinden önemli gerekçeleri söz konusu. Birincisi, küresel ölçekte doğu-batı aksında konteyner taşımacılığı açısından önemli …
Devamını okuOtorite’si olmayan paralar dönemi
21. Yüzyıl’ın en çok dillendirilen yönlerinden birisi olan ‘Dijital Çağ, ‘dijital’ paraları, günlük hayatı kolaylaştıran, teknolojik platformlar üzerinden gerçekleştirilen her türlü dijital ve mobil ödeme imkânını hayatımızın bir parçası yapmış …
Devamını okuKüresel ticarette ‘fırsatlar’ ve ‘zorluklar’
‘Kovid-19’ küresel virüs salgınının dünya ekonomisi ve küresel ticarete geniş kapsamlı etkileri, ‘Yeni Normal’ kavramı çerçevesinde yeni başlıkları, yeni yaklaşımları, yeni fırsatlar kadar, zorlukları da beraberinde getirdi. Bu başlıkları, Çin …
Devamını okuABD için ‘feraset’ ve ‘us’ zamanı
6Ocak 2021 Perşembe günü, uzunca bir süre ne ABD, ne de dünyanın önde gelen ülkelerinin vatandaşlarının zihinlerinden çıkmayacak. ‘Demokrasinin beşiği’ olduğu genel manada kabul görmüş bir ülkede, ABD Kongresi’nin Başkan …
Devamını oku200 milyar dolar ihracat uzak değil
2020’de küresel virüs salgınının (pandemi) dünya ekonomisi ve küresel ticaret üzerinde sebep olduğu tahribatı, maliyeti geriye dönüp tekrar hatırlayacağımız günlerde, Türkiye Ekonomisi için övüneceğimiz 3 temel başlığımız olacak. Birincisi, Türkiye’nin …
Devamını okuTürkiye’nin ‘müttefikliğinin’ paha biçilmez değeri
2021 gerek ABD açısından, gerekse de Brexit sonrasının Avrupa Birliği (AB) açısından, ‘müttefikler arası’ ilişikleri yeniden güçlendirecek adımların ve karşılıklı güveni yeniden tesis etmenin koşullarının ne olması gerektiğine ciddi manada …
Devamını okuSüper İşbirlikleri’ Çağı başlıyor
‘Kovid-19’un pek çok boyutuyla damgasını vurduğu bir 2020’yi geride bıraktık. Bireysel yaşamımızdan aile hayatımıza, toplumsal yaşamımızdan ülkelerin ekonomik ve siyasi hayatına geniş kapsamlı etkileri olduğu küresel pandeminin. ‘Süpersonik’ dijitalleşmenin daha …
Devamını oku2021: Dijitalleşmede ‘ikilem’ yılı
2021’e adeta doludizgin girdiğimiz bir ayı, haftayı tamamlamak üzereyiz. ‘Kovid-19’ küresel virüs salgınının, pandeminin sebep olduğu ağır ekonomik, psikolojik ve toplumsal tahribatın izlerini geride bırakıp, adeta ‘yaşanmamış’ kabul etmeye milyarlarca …
Devamını okuAB’nin geleceği ve Türkiye
Avrupa Birliği’nin geleceği açısından Birleşik Krallık’ın, Britanya’nın ayrılma süreci (Brexit) her yönüyle zorlu bir etap oldu. Ayrılma müzakereleri Britanya’nın, İngiltere’nin bir nevi ödüllendirilmesiyle, pek çok imkanı AB cephesinden koparmasıyla sonuçlansa, …
Devamını oku‘Faiz arbitrajcıları’ için mutlu gün
Baştan belirteyim; TCMB’nin son faiz artış kararına katılmıyorum. Çünkü, söz konusu faiz artışı kararını canı gönülden talep eden, kaç haftadır bu konuda ‘piyasa beklentisi’ oluşturan finans piyasası profesyonelleri ve finans …
Devamını okuTürkiye’nin ‘barış kuşağı’ inisiyatifi
2008 küresel finans krizi patlak verdikten sonraki bir kaç yıl, gerek ABD, gerekse de Avrupa Birliği (AB) doğal olarak kendi derdine düşmüştü. Küresel finans krizinin dünya ekonomisi ve küresel ticaret …
Devamını oku