‘Koronavirüs’ için ‘küresel’ seferberlik

Dün, bu satırları kaleme aldığımız dakikalar itibariyle, Kovid-19 virüsüne yakalanan insan sayısı küresel ölçekte 95 bini geçmiş ve ne yazık ki yaşamını yitiren hasta sayısı da 3 bin 286’ya ulaşmıştı. Çin’de 3 bin 13, İtalya’da 107, İran’da 92 kişinin yaşamını yitirmesi, en yüksek kayıpları yaşayan ülkeler olarak kayıtlara geçti. Söz konusu kayıpların bu kadar farklı coğrafyalarda yaşanması, küresel havayolu taşımacılığı endüstrisini de, oteller, turizm acenteleri başta olmak üzere, yoğun iptallerin getirdiği kayıplardan dolayı küresel seyahat endüstrisini de vurmuş durumda.

Anlaşılan, ‘koronavirüs’ krizinin dünya ekonomisi ve küresel ticaret üzerindeki olası olumsuz etkileri oldukça sıkıntılı senaryolarla ele alındığından olsa gerek, geçtiğimiz salı günü G7 ülkeleri hazine bakanları ve merkez bankası başkanlarının Türkiye ile saat 15’de gerçekleştirdikleri telekonferans sonrasında, aynı gün, son 20 yıldır 3. kez ABD Merkez Bankası’ndan sürpriz bir ‘olağanüstü’ toplantı ve 50 baz puanlık faiz indirimi kararı geldi. Esasen, aynı günün sabahında, saat farkı nedeniyle, Avustralya MB’ndan gelen faiz indirimi kararı zaten sinyaldi. Bunu, çarşamba günü Kanada MB’nın faiz indirim kararı takip etti ki, yine bu satırları yazdığımız zaman diliminde, İngiltere MB’nın da faiz indirimi yönünde adım atacağı konuşuluyordu.

G7’lerin 1970’lerden bu yana küresel ekonomi yönetimindeki ‘kale’leri konumunda olan Dünya Bankası’nın, G7 telekonferansının ve FED’in faiz indirim kararını aldığı günün akşamında 12 milyar dolar, IMF’in ise 50 milyar dolarlık ‘koronavirüsle mücadele’ amaçlı finans paketleri açıklamaları şaşırtıcı olmamalı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!