2015’te Perakende Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda PERAKENDE SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN PERAKENDE HİSSELERİNE de yer verdi:

– 2015’de perakende sektöründe yüksek gıda enflasyonun etkisi geride kalacak. 2014’de gıda enflasyonu son 6 senenin en yüksek artışını göstererek yıl başından bu yana %13 artış kaydetti. 2015 yılında enflasyonda düzeltme bekliyoruz. Gıda fiyatlarındaki artış, perakendecilerin sepet büyüklüğünü olumsuz etkileyerek enflasyonun altında kalmasına; bu kapsamda da aynı mağaza satış (LFL) büyümelerinin hız kaybetmesine sebep olmuştur.

– Perakende sektörü Türkiye’nin dinamik ve göze çarpan sektörleri arasında yer almaktadır. Penetrasyonu düşük ve defansif perakende sektörü, sektördeki şirketlerin hızlı genişleme stratejileri, güçlü nakit yaratma kabiliyetleri ve negatif işletme sermayeleri ile, orta-uzun vadede yüksek büyüme potansiyeli barındırmaktadır.

– Organize perakendenin sektördeki payı artıyor. 2000 yılında toplam perakende pazarı içinde %25 olan organize perakendenin payı, 2014 yılı tahminlerine göre %50 seviyelerini aşmaktadır. Organize perakendenin payının 2016-2017’de %60 seviyelerine çıkacağı öngörülmektedir. Yaklaşık 10,000 olan organize perakende mağaza sayısının 5-6 yıl içerisinde 2 katına çıkması beklenmektedir.

– Yüksek rekabete rağmen perakende sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Rekabetin yoğunlaşmasıyla beraber 2015 ve sonrasında sektörde inorganik büyüme, satın alma ve birleşmelerin aynı hızla devam etmesini öngörüyoruz. Anadolu Grubu %40.25 Migros hissesini BC Partners’dan almaya karar vermesi sektördeki yeni gelişmelerdendir, satın almanın 2015 yılı başında tamamlanması beklenmektedir.

Kaynak: Garanti Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir