2015’te Gıda ve İçecek Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda GIDA ve İÇECEK SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN GIDA ve İÇECEK HİSSELERİNE de yer verdi:

– Kuraklıkla birlikte gelen yüksek emtia fiyat artışları sonrasında 2015’de fiyat dalgalanmalarının hız kaybetmesi. Gıda ve İçecek sektörü 2014 yılında tarımsal emtia fiyatlarındaki yüksek enflasyondan, kurdaki değer kaybıyla birlikte olumsuz etkilenmiştir. 2015’de görece daha elverişli hava koşulları ve kurdaki dalgalanmaların durulmasıyla gıda ve içecek üreticileri için iyileşen bir maliyet tablosuyla marj baskısının azalması öngörülmektedir. Petrol fiyatlarındaki gerileme ve global ekonomik yavaşlamaya rağmen, içecek ve gıda sektörünün 2015’de yurt dışı pazarlarda görece güçlü performans göstermesini; kar marjlarında ise yapısal sorunlara ve mevzuat engellerine bağlı olarak değişkenlik arz etmesini bekliyoruz.

– Bira sektöründe daralma. Anadolu Efes, Türkiye bira pazarındaki yaklaşık %80 pazar payıyla lider konumdadır. Pazarın diğer güçlü oyuncusu Türk Tuborg, sektördeki pazar payını artırmaya devam etmektedir. Türkiye’deki kişi başına bira tüketimi, yıllık 13lt ile Batı Avrupa ortalaması olan 70lt’nin oldukça altındadır. Diğer taraftan, sektör alkol tüketimini kontrol etmek adına regülasyonlarda yapılan değişiklerden olumsuz etkilenmektedir. Yurt içi pazarda bira satış hacimlerinde 2015’te düşük tek hane gerileme bekliyoruz.

– İçecek sektöründe kişi başına düşen düşük tüketim, yüksek büyüme potansiyeli sunuyor. Türkiye’de yıllık 44lt olan kişi başına gazlı içecek tüketimi, 110lt olan Avrupa ortalamasının oldukça altındadır. Bununla birlikte, gazsız içecek segmentinde hızla artan ürün çeşitliliğinin önümüzdeki dönemde tüketimi artırmaya devam etmesini bekliyoruz.

Kaynak: Garanti Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir