2015’te Havacılık Sektörü / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda HAVACILIK SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN HAVACILIK HİSSELERİNE de yer verdi:

– Türkiye’de güçlü büyüme sürüyor. Sektörün serbestleşmesi ile birlikte toplam yolcu sayısı 2003-2013 arasında ortalama %16 büyüdü. Böylece aynı süreçte ekonominin yaklaşık 3 katı büyüme kaydetmiştir. 2009’da ekonomi %5 daralırken bile toplam yolcu sayısı %6 büyüdü.

– Kapasite sorunu. Türkiye’nin coğrafi konumu ve hükümetin sektörü destekleyici yaklaşımı nedeniyle biz sektörün, ortalamaların üstündeki büyümesine devam etmesini beklememize rağmen, sektördeki büyümenin 2015’in aksine 2016’da kapasite yetersizliği sebebiyle baskı altında kalabileceğini düşünüyoruz. Bu düşüncemizde İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nın (toplam yolcunun %47’sini karşılamaktalar) kapasitelerine yakın faaliyet göstermesi etkilidir. Kısa süre önce açıklanan Atatürk Havalimanı’nı genişletme projesinin 2016’nın ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor. 11A14’te toplam yolcu sayısı %10.9 artarak 155mn’a ulaştı. Bu dönemde yurtiçi yolcu sayısı %12.4 artarken uluslararası yolcu sayısı %9.5 büyüdü. Biz 2014 ve 2015’de toplam yolcu sayısında %11 ve %8 artış bekliyoruz.

– Düşen petrol fiyatları. Haziran ayından beri, petrol fiyatları yaklaşık %40 düşmüştür. Havayolu şirketlerinin toplam giderlerinin %40’a yakını akaryakıt gideridir. Bu bağlamda, petrol fiyatlarındaki mevcut seyir havayolları şirketleri için olumludur. Düşen petrol fiyatlarının sektör oyuncuları için olumlu olacağını tahmin ediyor; şirketlerin pazar payı kazanma ve daha fazla kapasite arz etme politikasının da rekabeti artıracağını düşünüyoruz.

Kaynak: Garanti Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir