Zorunlu Trafik Sigortası Nedir ve Kapsamı Nelerdir?

 

Zorunlu trafik sigortası nedir?

Zorunlu trafik sigortası, adından da anlaşılabileceği üzere motorlu araç sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır ve ülkemiz sınırları içerisinde yaşanabilecek herhangi bir kaza nedeniyle karşı tarafa verilebilecek zararların temini için yapılmaktadır.

Olası bir kaza sonucunda karşı tarafın aracında gelebilecek hasarlar, karşı tarafın yaralanması sonucu ortaya çıkabilecek tedavi masrafları trafik sigortası kapsamınca karşılanmaktadır. Vefat durumlarındaysa vefat edenin yakınlarına sigorta kapsamında tazminat ödemesi yapılmaktadır.

Trafik sigortası yaptırılmazsa ne olur?

Zorunlu bir sigorta olduğundan dolayı mutlaka yaptırılması gerekir. Sigortasız trafiğe çıktığı tespit edilen araçlar trafik şube otoparklarına alınarak, araç sahiplerinin taşıtlarına sigorta yaptırmaları beklenir. Ayrıca araç trafiğe sigortasız çıktığı için taşıt sahibi maddi ceza ödemek durumunda kalır. Her motorlu araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi dolmadan yenilemekle yükümlüdür. Araçlarda herhangi bir yeni – eski istisnası olmaksızın trafiğe çıkan her araç mutlak suretle sigorta yaptırmalıdır.

Zorunlu trafik sigortası neleri kapsıyor?

Maddi zararlar, tedavi masrafları, sürekli sakatlık sonucu araç sahibine ve ölüm hallerinde ise ölenin mirasçılarına (lehtarlarına) zorunlu trafik sigortasıyla teminat sağlanmaktadır. Ayrıca, zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamamaktadır, yalnızca zarar verdiği aracın zararını karşılamaktadır. Trafik sigortası teminat limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından her takvim yılı başında güncellendiğinden dolayı araç sahiplerinin ödediği prim ücretleri de değişebilmektedir.