Tüketici Güven Endeksi – TGE (Consumer Confidence Index – CCI) Nedir?

Tüketici Güven Endeksi – TGE (Consumer Confidence Index – CCI) Tanımı

Tüketici güvenindeki gelişmeleri izlemek amacıyla Tüketici Eğilim Anketi’nin farklı sorularına verilen yanıtların birlikte değerlendirilerek özetlendiği bir göstergedir.

Tüketici güven endeksi, tüketicilerin ülke ekonomisiyle ilgili eğilimlerini ve değerlendirmelerini ölçer. Tüm ülkelerde ekonomideki gelişmeleri yakından izlemek amacıyla kullanılan öncü bir göstergedir. Endeks, ekonomideki büyümeyi tahmin etme noktasında anlamlı değerler üretir. Özelikle de ekonomik büyüme rakamlarının üç ayda bir hesaplandığı düşünüldüğünde her ay düzenli olarak hesaplanan tüketici güven endeksi sonuçları daha da önem kazanır.

Tüketici Güven Endeksi, her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından üretilir. Yaş ve cinsiyete göre ağırlıklandırılan tüketici güven endeksi, Avrupa birliğinin belirlediği kriterler üzerinden hazırlanır.

Tüketici güven endeksi nasıl hesaplanır?

Tüketicinin eğilimlerini ekonomi hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla bağımsız olarak hazırlanan ankete verilen cevaplar pozitif ve negatif cevaplar olarak yüzdelendirilir. Pozitif cevap verenlerin yüzdesinden negatif cevap verenlerin yüzdesi çıkartılarak bu farka 100 eklenir. Oluşturulan yayılma endekslerin aritmetik ortalaması alınarak tüketici güven endeksi oluşturulur.

Tüketici güven endeksi nasıl yorumlanır?

Tüketici güven endeksi 0 ile 200 arasında değer alır. Tüketici güven endeksinde 100 birimin üzerindeki değerler tüketicinin ülke ekonomisindeki gidişatı olumlu yorumladığı, ekonominin büyümesini beklediğini gösterir. 100 birimin altındaki değerler ise tüketicinin ekonomide beklentinin olumsuz olduğunu ve ekonomide küçülme veya kötüleşme beklediklerini gösterir.

Tüketici güven endeksi verisi nerelerde kullanılır?

İç talep ve ekonomik büyümeye ilişkin önemli gösterge olan Tüketici güven endeksi değeri 100’ün altında kaldığı zaman ekonomide büyüme beklentisinin zayıfladığında tüketicilerin harcama eğiliminde yavaşlama olacağı beklentisine neden olmaktadır. Dolayısıyla para politikaları tüketici harcamalarını artırmaya yönelik uygulamaya alınmaktadır. Diğer taraftan Tüketici endeksi 100 eşiğinin çok üzerine çıktığında tüketicinin ekonomide büyüme beklentisi içinde olacağını iyimserliğin yüksek olduğunu göstermekte, ekonomide dengelerin yakalanması için tasarruf politikaları devreye alınmasında etkili olmaktadır.