Piyasalarda ticaret savaşı ve Amerikan Doları, İran-ABD gerilimi, Bitcoin momentumu

Yöntem bilimi iktisattan üstün mü?

Öncelik insandır. Ekonomide, sadece bir hisseyi körü körüne takip etmek yetersizdir. Geniş ve derin boyutta tekniği özümsemek, yatırımcının da öz farkındalığı ve otokontrolün sınırlarını bilmesi ve böyle bir metodoloji içinde yatırım yapması gerekliliği altın kuraldır.

Bu bireysel bir tez olabilir. Fakat bunun örneğinin makro boyutta Almanya örneğinde görmek mümkündür. Almanya 2 dünya savaşı geçirmiş fakat G7 ‘de diyerek gıpta ile bakarız. Fakat Almanya ‘yı bu denli istikrarlı ve Avrupa ‘nın lokomotifi yapan bir işi “en verimli ve en istikrarlı” bir şekilde yapmasıdır. Dikkat buyurun lütfen. En verimli ve en az maliyet olarak belirtmedim. Bu da metotların hegemonyası demektir. Bu metodoloji idealizmi/sosyalizmi ve insanı önceleyen bir etik anlayışı barındırır. Bu anlamda yöntem, ekonomiye yön verir.

ABD ise gelişme bakımında bireycilik ve yaratıcılığa önem verir. Fakat insandan önce kar gelir. Başarısız olan sisteme uyum sağlayamamıştır. Fakat sosyalizm ‘den çok kapitalizm ön plandadır. Kapitalizm de büyümeyen şey küçülür. ABD 2008 ‘de resesyona girdiğinde en çok gelişme şansı elde eden ülkeler Afrika ülkeleriydi. Bazı Afrika ülkeleri yüzde 10 ‘a yakın büyüdü. Daha sonra gelişmekte olan ülkeler bu fırsatı buldu. Aşağıda grafikten RAFRI, Afrika ülkelerinin endeksinden bu rahatlıkla analiz edilebilir.

Grafik kaynağı: TradingView

Yuan, devalüasyon ne kadar sürebilir?
Ticaret savaşlarının verdiği Yuan devalüasyonuna rağmen JPMorgan stratejistleri, bunun yerine destekleyici makroekonomik çevreye odaklanmayı önermektedir. ABD Federal Rezervi politikaları harekete geçiriyor ve güçlü ekonomik veriler nedeniyle yakın gelecekte durgunluk beklemek için “erken” ifadesini kullanıyorlar. Yani resesyona, kapitalizmin bir gerekliliği olduğu gözüyle bakılıyor. JPMorgan’a göre yatırımcılar pozisyon almalarını savunulurken çoğu yatırımcı 100 senelik geleneksel hisse senedi taleplerinin “davetkar” görünmediğini düşünmeye başladı. Bu da bitcoin furyasında tekrar hızlı bir yükselişi beraberinde getirdi. Bu yükselişte risk iştahı momentum gücü nedeniyle arttı.

Altın, yıllık yüksekliğini test etti ve trend çizgisinin üstüne çıktı. Dow Jones Industrial Average, Cuma günü 250 puan düşüşle kapanmasının ardından bugün 300 puana yakın yükselişte yatırımcının yüzünü güldürdü.

Çin para birimi Yuan (CNY), altın(XAU) karşısında kritik bir psikolojik seviye olan 10.000 CNY’nin üzerine çıktı. XAUCNY grafiğinden altının direnç noktasını kırdığı ve desteği 9980’i güçlendirdiği rahatlıkla görülebilir. 09.08.2019 ‘da enflasyon rakamları açıklanacak ve takip edilmesi gereken bir haber. Sarı çizgi Dow Jones ‘un altından daha az kar getirdiği ve bunun yüzde 20 gerisinde olduğunu görmek mümkün. Diğer bir deyiş ile, ticaret savaşının galibi ne ABD ne Çin gözüküyor. Mavi çizgiden doların da altına karşı aynı seviyede değer kaybettiğini XAUUSD görmekteyiz. RSI osilatörü bunun çok sürmeyeceğini belirtiyor.

Grafik kaynağı: TradingView

Altına gerginlik yarıyor
Altın fiyatları, ABD ve Çin arasında yükselen gerginlikler etkisiyle tekrar hafif yükselerek altı yılın zirvesine yakın seyirde. Küresel emtia piyasalarında; gümüş % 0.1 artışla 16.41 dolar ve altın % 0.24 artışla 1,480 den işlem görüyor. Bakır ve platin, % 1.0 e yakın düşüş gösterdi.

Invesco’nun küresel Piyasa stratejisti Kristina Hooper, Trump ‘ın açıklamalarından dolayı, “Bu, küresel ekonomiye inanılmaz derecede zarar verebilir. Ticaret savaşının gündeme tekrar gelmesi nedeniyle durgunluk riski yükseldi” ifadelerini kullandı.

SP 500 endeksi, 2019 en kötü gününü yaşadı ve Pazartesi günü % 3 düştü. Kayıplar, Çin’in yeni tarifelerle yüzleştiğinde ABD’ye misilleme yaptıktan sonra geldi. Çin’in merkez bankası, yatırımcıların ticaret savaşı korkularını birleştiren ABD dolarına karşı para biriminin eşiğin altına düşmesine izin verdi.

Petrol fiyatları hafif yükseldi ancak ABD ve Çin arasındaki ticaret gerginliklerinin yükselmesiyle yedi ayın en düşük düzeyine yakın hareket ediyor.

Kuzey Kore “yıldı” sıra İran ‘da mı?
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “İran’la savaş tüm savaşların anasıdır” dedi. Son dönemde Basra Körfezi’nde el koyduğu gemilerle gündeme gelen İran ve Amerika gerilimi de küresel piyasalara yaramıyor. Kısaca şu anda ABD ve Çin ticaret gerilimi bitcoin piyasasına yaradı ve 12000 $ ‘a umulmadık ve momentumu yüksek bir sıçrayış gerçekleştirildi.

Sonuç itibariyle, bu hafta yatırımcılar için çok mücadeleci bir süreç gerçekleşecek ve ticaret savaşından doğacak piyasayı takip etmenin yanı sıra, birçok bağımsız değişkenin habercisi olmak için gündemi takip etmek gerekmektedir. Sonraki haftalarda güven endeksinin olumsuz gelmesi ile ABD ekonomisi için kaygılar artabilir.

Okan Özdemir