Piyasalar ve dünya ekonomisi zıt yönlere gidiyor

Biz Bayram tatilinde her sabah yeni vergilere ve darbe iddialarına uyanırken, dünya borsaları da davul zurnayla… kutluyordu. Ama neyi kutluyordu? Tevatür muhtelif. ABD’den gelen beklentiyi aşan veriler? Aşı bulunmuş, aşı. Fed ve AMB ölümüne kadar arkamızda, haydin yallah mala hücum? Dünya ekonomisi “V”’nin sol bacağından indi, şimdi hızla sağ bacağından çıkıyor?

Yok valla. Dünya ekonomisi perişan durumda. Bu sabah yine google’de mutad Türkiye’yi batıracak kötü haber aramamı yapıyorum, şöyle bir global büyüme raporlarına da göz attım. Fitch ve Oxford Economics 2020 global büyüme tahminlerini aşağı çekmişler. Aşağıda da OECD öncü göstergeleri var. Bunlar OECD üyelerinde ekonominin gidişatını 6-9 ay önceden kestiriyor. OECD’nin yorumu: Göçük var, göçük.

Artık ekonomistler arasında dünya ekonomisinin 2022’den önce kriz öncesine döneceğini düşünen pek kalmadı. Ayrıca, iki önemli sorunla daha karşı karşıyayız. Birincisi, ABD-Çin gerginliği. İkincisi, salgın bitmedi ki, ekonomik toparlanmadan bahsedelim.

Dünya ekonomisi niye kolay eski haline dönmez? İlkin, hanehalkının tüketim örgüleri değişti. Sosyal kısıtlamalar hala devam ediyor ve Dünya Sağlık Örgütü “ikinci dalga her an başlayabilir!” diye ihtar ediyor. Herkesi kasmaz bunlar tabii, ama dünya toplumunun belki yarısı artık daha fazla tasarruf edecek ve daha az ev dışında zaman geçirecek. Eğlence, yemek-konaklama, havacılık, mağaza perakendeciliği, spor faaliyetleri, turizm uzun süre ağır yaralı “entübe” kalacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!