Küresel diplomasinin merkezi İstanbul

Türkiye’nin yoğun diplomatik çabalarının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna devlet başkanları ile yürüttüğü etkin diyalogun sonucu olarak, geçtiğimiz hafta Cuma günü taraflar Karadeniz’den dünyaya tahıl sevkiyatı için mutabakata vardılar. Söz konusu ‘tahıl güvenlik koridoru’ planının icrası ve kontrolü İstanbul’dan yürütülecek. Türkiye ve bilhassa İstanbul, yüzyıllardır Avrupa, Asya ve Afrika arasında ‘vazgeçilmez’ bir ticaret ve finans merkezi konumunu zaten perçinlemişken, gün geçtikçe ‘küresel diplomasi merkezi’ olma özelliğini de derinleştiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve çatısı altındaki UNDP gibi, OECD, Dünya Bankası gibi, ICAAN gibi dünyanın önde gelen uluslararası teşkilat ve kuruluşlarının merkezlerinden sonraki dünyadaki en büyük küresel ve bölgesel ofislerine, merkezlerine ev sahibi olan İstanbul, Türkiye’nin küresel markası Türk Hava Yolları’nın tek noktadan dünyada en fazla destinasyona uçan şirket olmasının getirdiği avantaj ve Türkiye’nin iftihar vesilesi mega yatırımı IGA Havalimanı’nın küresel bir kavşak noktası haline gelmesi ile, küresel teşkilatların ve sivil toplum çalışmalarının en önemli çalışma, toplantı gerçekleştirme merkezi olma özelliğini de geliştiriyor.

Birlemiş Milletler açısından, Genel Sekreter Guterres’in yürüttüğü müzakerelerin yanı sıra, Türkiye’nin ısrarla 6 hafta boyunca geceli gündüzlü ortaya koyduğu yoğun diplomatik çabalar, ilk etapta 400 milyon insanın gıda güvenliğini ilgilendirecek kadar kritik bir ‘güvenli tahıl koridoru’ anlaşmasına, yine İstanbul’da, imzaların atılmasını sağladı. Türkiye’nin ‘sahada ve masada güçlü, girişimci ve insanı diplomasi’ anlayışı bir kez daha, küresel ölçekte en kritik kriz konumunda olan ‘küresel gıda arzı krizi’ adına kalıcı bir çözümü oluşturmak için devredeydi. Bu başarı, doğal olarak G20 ve OECD üyesi olan önde gelen ülkelerin tümü tarafından tebrik edildi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!