TCMB Faiz Kararı ve Piyasaya Etkisi / İntegral Menkul (20.01.2015)

TCMB Faiz Kararı ve Piyasaya etkisi

TCMB PPK toplantısında 1 hafta vadeli repo faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan indirerek %8.25’den %7.75 seviyesine düşürdü. Alt bant ve üst bant olarak ifade edilen sırasıyla Marjinal fonlama oranı %11.25 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranı da %7.5 seviyesinde sabit tutuldu. Ayrıca Merkez Bankası piyasa yapıcı bankalara repo işlemi yoluyla tanıdığı borçlanma oranını da %10.75’de sabit bıraktı.

Sonuç olarak Merkez Bankası sadece politika faizinde 50 baz puanlık bir indirim gerçekleştirirken, diğer oranlarda hiçbir değişikliğe gitmedi. Faiz koridoruna dokunmadı. Faiz indirimi ile Merkez Bankasının faiz indirim konusunda üzerindeki baskıyı azalttığını söyleyebiliriz. Koridora dokunmaması ise ihtiyatlı duruşunu koruduğunu gösteriyor. USDTL kurunda karar sonrasında 2.3270 seviyesine doğru gevşeme görülüyor. Döviz cephesinde 50 baz puana kadar beklentinin fiyatlandığını ve karar sonrasında rahatlama oluştuğunu söylemek mümkün. Üst banda dokunmamasını, temkinli duruşunu koruduğu ve Merkez Bankasının mevcut ortamda halen risk unsurları gördüğü şeklinde yorumlanabilir. Merkez Bankası olası bir dalgalanma durumunda üst bandı sabit tutarak kendisine manevra alanı bırakmaya devam ediyor.

Açıklamasında sıkı duruşun ve alınan makroihtiyatı önlemlerin özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini ve beklentilerini olumlu yönde beklediğini belirtiyor. Buna ek olarak, para politikasındaki kararların enflasyon görünümüne bağlı olacağını bir kez daha yineliyor.

Sonuç olarak faiz indirimi konusunda enflasyona endeksli görünüm devam etmekte. Merkez Bankası gerçekleştirdiği faiz indirimi ile bu konudaki beklentileri karşılamış durumda. Ancak üst bandın indirilmesi gibi ileri adımlar için enflasyondaki iyileşmenin netleşmesini referans göstermeye devam ediyor. Bu arada TCMB’nin son beklenti raporunda yıl sonu enflasyon beklentileri %6.81 seviyesine gerilemiş durumda. Kısaca mevcut enflasyon beklentilerinin iyileşmeye devam etmesi ve çekirdek enflasyonda net bir gevşeme görüntüsünün oluşması durumunda gelecek toplantılarda faiz koridorunda enflasyonla uyumlu olarak aşağı yönlü değişiklikler görülebilir. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 24 Şubat 2015 tarihinde yapılacak.

Açıklamayı pozitif görebiliriz. TL üzerinde 50 baz puana kadar bir indirim beklentisinin fiyatlanması nedeni ile, USDTL kurunda bir miktar rahatlama görülebilir. Ancak faiz indiriminin sonraki toplantılarda sürebileceği beklentileri nedeni ile USDTL’de gevşemeler sınırlı olacaktır. USDTL’de 2.3080-2.34 arasındaki dalgalanma korunabilir. Döviz sepeti bazında da 2.49-2.52 arasındaki seyir korunabilir. Gösterge faizde %7-7.50 arasındaki seyir devam edebilir. BIST 100 Endeksinde bir miktar realizasyon olsa dahi sonrasında olumlu seyir korunabilir. Ocak ayı enflasyon verisi önemli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir