Hala düşüş yönünde teknik bir sinyal oluşmadı..!

Nuri Sevgen – 11.05.2017

Borsacılığın ilk kuralıdır; “bilginin en değerli şey” olduğu. Herkes aynı bilgiye hakimse artık o bilginin fiyatlara yansımış olması beklenir. İşte bu nedenledir ki; eski borsacılar, “herkesin bildiği bilgi para kazandırmaz” derler.

Neden mi böyle bir girizgah yaptım? Çünkü temel bilgilerle son günlerde endekste yaşanan coşkuyu anlatmak kolay değil.

Evet, endeks gelimekte olan ülkelerin endekslerine göre görece ucuz kaldı,
Evet, endeks dışı senetlerde hala önemli kar potansiyeli var
Evet, hala küresel ölçekte benzer yapıdaki şirketlerin fiyatları ile kıyaslanamayacak kadar ucuz şirketlerimiz var

ama

hızlı yükselişlerde psikoloji “son alan ben olmayayım” güdüsünü beyne yükler. Bu güdü ile eller AL tuşuna basmak istemez. Bilakis “çok yükseldi, bu sert yükselişin düşüşü de sert olur” bakış açısı ile vadeli endeks kontratlarında short pozisyonların artmasına sebep olur.

Ancak olması gereken bu mudur?

Tecrübelerim göstermiştir ki; sürüye lider olmak yerine sürüyü takip etmek en doğru yöntemdir. Yani piyasa sert de olsa bir yön doğrultusunda giderken ve henüz tam tersi yönde bir görünüm sergilememişken; “nasılsa düşecek, çok hızlı çıktı” fikri ile ilk ben short pozisyon açayım diyenler, 98,000 seviyesinden beri margin call ile boğuşuyor. İşte bu nedenledir ki zararı durdurma (stop-loss) uygulanmadan maliyet düşürücü işlemler (paçal) ile ters yönde pozisyon artırmak, hele de kaldıraçlı piyasada büyük zararlara neden olur.

Nisan ayının sonunda “havalar daha ısınmadı short giymek için erken” tarzında verdiğim esprili mesajın özü işte buydu. Çünkü “piyasa en doğrusunu bilir, ben o piyasayı takip edeyim” demek asıl tavır olmalıdır desturuna inanmış, hatta bu inanışa sahip olmak için de yukarıdaki hatalardan geçmiş biri olarak bu cümleleri yazıyorum.

“Lafı çok uzatma da nereye gidecek BİST30 yakın vadeli sözleşme sen onu söyle..” diyenlere ise; kısa bir teknik yorum vereyim:

Aşağıda BİST30 yakın vadeli sözleşmesinin günlük datalardan oluşan logaritmik eksendeki grafiği var. Bu grafik açık bir şekilde hala bir SAT sinyali vermiyor. “Daha nereye uzaya mı gidecek?” diyebilirsiniz. Ancak kaldıraçlı piyasada spekülatif amaçla işlem yapıyorsanız nereye gideceği ile ilgilenmezsiniz. Ne durumda olduğuna bakarsınız. Şu anda durum düşüş yönünde net bir sinyal vermiyor. Bilakis, yükselişin süreceğine dair görüntüsünü sürdürüyor.

Kırmızı renkli yükselen trend alt bandının (bugün için 117,500) altına inilmedikçe de net bir SAT sinyali teknik olarak ortaya çıkmayacaktır. Bilakis şu andaki görüntü endeksin 121,000-121,500 bandı civarından geçen seviyeyi test edebileceğini gösteriyor. Ancak bu hareket öncesinde her 10.000 puanda olduğu gibi 120,000 psikolojik direncinin baskısı hissediliyor. Bu baskı ile 118,500 seviyesine doğru geri çekilmeler mümkün. Bu geri çekilme de güç toplama olarak algılanmalı, alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Ancak ve ancak 118,500’e geri çekilme durumunda potansiyel yükselişe katılım yönünde alınacak pozisyon için yükselen trend alt bandının geçtiği seviyenin altı (bugün için 117,500) kesinlikle stop-loss olarak belirlenmelidir. Bu durumda işiniz daha kolay olacaktır. Çünkü riskiniz baştan belli olacaktır.

Özetle; piyasa bir coşku içinde. Nedenine, nasılına bakmak değil, yönüne uyum sağlamak ya da beklemek gerek. Hala short giymek için hava yeteri kadar sıcak değil. Zira hala yükselişin süreceğine dair genel bir piyasa konsensüsü oluşmadı. Başka bir deyişle; borsanın daha çok yükseleceği herkesin bildiği ve inandığı bir haber haline gelmedi.

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü