Haftalık Bülten / Kuveyt Türk Yatırım – (2-6 Mart 2026)

Haftalık Bülten

Küresel piyasalarda haftanın ana temasını; ticaret politikalarına yönelik artan belirsizlik, yapay zekâ tarafında güçlenen endişeler ve ABD–İran hattındaki jeopolitik gelişmeler oluşturdu. ABD’de 20 Şubat’ta yürürlüğe konulan tarifelerin ABD Yüksek Mahkemesi tarafından kaldırılmasının ardından, Donald Trump aynı gün 1974 Ticaret Yasası’nın 122. maddesine dayanarak tüm ülkelere yönelik önce %10, ardından %15 oranında gümrük vergisi getirdi. Trump yönetiminin tarifelerde geri adım atmaması, küresel ticaret politikalarına ilişkin öngörülebilirliği azaltarak risk iştahını baskılıyor. Bilanço sezonunda özellikle teknoloji şirketlerinin finansalları fiyatlamalar üzerinde belirleyici olurken, çip üreticisi Nvidia’nın güçlü sonuçları sektör genelinde oynaklığı artırdı. Şirket, yıllık bazda %73 artışla 68,1 milyar dolar net satış ve %94 artışla 42,96 milyar dolar net kar açıklayarak beklentileri aşarken, yapay zekâ temalı hisselerde fiyat hareketlerinin hız kazandığı görüldü. Jeopolitik cephede ise ABD ile İran arasında Umman’da yürütülen dolaylı görüşmelerin ardından taraflar bu hafta Cenevre’de yeniden bir araya geldi ve müzakerelerin teknik düzeyde önümüzdeki hafta Viyana’da devam etmesi kararlaştırıldı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, görüşmeler sonrası yaptığı açıklamada bazı başlıklarda anlaşmaya oldukça yaklaşıldığını ifade ederken, tarafların müzakere sürecine daha ciddi yaklaştığı vurgusu dikkat çekti. Bu gelişmeler ışığında ABD borsaları haftayı genel olarak yatay bir görünümle tamamlamaya hazırlanıyor.

Yurt içinde ise göre sakin bir hafta geride kaldı. Hafta içinde sektörel güven endeksleri, enflasyon beklentileri ve dış ticaret istatistikleri takip edilen veriler arasında yer aldı. TÜİK verilerine göre, Şubat ayında mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet güven endeksi 113,8 seviyesinde sabit kalırken, perakende ticaret güven endeksi %2,9 artışla 115,9’a yükseldi; inşaat sektörü güven endeksi ise %2,1 düşüşle 83,9’a geriledi. Enflasyon beklentilerinde ise sınırlı bir iyileşme gözlendi; 12 ay sonrası enflasyon beklentisi piyasa katılımcıları için %22,1’e, reel sektör için %32’ye, hanehalkı için %48,81’e geriledi. Enflasyonun düşeceğini bekleyen hanehalkı oranı ise bir önceki aya göre 4,63 puan azalarak %20,33 seviyesine düştü. Dış ticaret tarafında, Ocak ayında ihracat %4 düşerek, 20,3 milyar dolara gerilerken, ithalat %0,1 artışla, 28,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ocak ayında dış ticaret dengesi 8,4 milyar dolar açık verdi. İhracatın ithalatı karşılama oranı %70,8’e geriledi. TCMB verilerine göre yurt dışı yerleşikler 23 Ocak haftasında hisse senedi piyasasında 410 milyon dolar alım yaparken, DİBS piyasasında ise 991 milyon dolar alım yaptı. Aynı dönemde TCMB’nin brüt rezervleri 206,1milyar dolar, swap hariç net rezervleri ise 75,6 milyar dolar seviyesine geriledi. Borsa İstanbul’da ise ABD–İran hattındaki jeopolitik risklerin etkisiyle satış baskısı hafta genelinde hissedildi. Özellikle havacılık sektöründe son bir haftada %6’yı aşan değer kayıpları dikkat çekerken, 4Ç25 bilanço sezonu kapsamında hisse ve sektör bazlı ayrışmalar öne çıktı. BIST 100 endeksi haftayı %2’ye yakın değer kaybıyla tamamlamaya hazırlanıyor.

Küresel Piyasalarda Tarım Dışı İstihdam, Yurt İçinde Büyüme ve Enflasyon Rakamları Ön Planda Olacak…

Piyasalarda önümüzdeki hafta; ABD–İran hattındaki gelişmeler, yapay zeka şirketlerine yönelik artan endişeler ve Fed’in faiz patikasına ilişkin sinyaller fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam etmesini bekliyoruz. Hafta içinde ABD ve İran heyetlerinin Viyana’daki görüşmeleri küresel risk iştahı üzerinde etkili olabilir. Makro veri tarafında ise 6 Mart Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi ile hafta boyunca izlenecek PMI göstergeleri öne çıkıyor. Ocak ayında açıklanan 130 bin kişilik artış ardından Şubat ayında istihdamın 60 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların aylık %0,3, işsizlik oranının ise %4,3’ten %4,4’e yükselmesi bekleniyor.

Yurt içi piyasalar yeni haftaya yoğun veri akışı ile başlıyor. 2 Mart’ta 4. Çeyrek büyüme rakamları, 3 Mart’ta ise Şubat ayı TÜFE verisi haftanın en kritik başlıklarını oluşturuyor. Sanayi üretimindeki zayıf görünümün etkisiyle Türkiye ekonomisinin bir önceki çeyreğe göre %0,5, güçlü iç tüketim sayesinde ise yıllık bazda %3,6 artması bekleniyor. 2025 yılı genelinde büyümenin %3,7 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülürken, 2026 yılı için büyüme tahminleri %4 civarında şekilleniyor. Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak, mevcut durumda 2026 büyüme tahminimizi %3,7 olarak koruyoruz. Büyüme verisi ardından 3 Mart’ta açıklanacak Şubat ayı TÜFE verisi piyasalar açısından kritik öneme sahip. TÜFE hesaplama değişikliği sonrası hizmet ağırlığının artması, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Ramazan etkisini düşündüğümüzde sebze ve gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin etkisiyle TÜFE’nin aylık %3,39 artışla yıllık bazda %32,08’e yükselmesini tahmin ediyoruz. Konsensüs beklentileri ise aylık TÜFE’nin %3 artışla yıllık bazda %31,51 olarak gerçekleşmesi yönünde. Borsa İstanbul’da bilanço sezonu devam ederken, endeks ağırlığı yüksek şirketlerin finansalları yakından izlenecek. Başta Türk Hava Yolları , Pegasus , Koton , Sabancı Holding , Turkcell , MLP Sağlık ve Migros olmak üzere birçok önemli şirketin sonuçları endekste yön üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. Model portföyümüzde yer alan MLP Sağlık’ın 4Ç25 döneminde 14.150 milyon TL net satış geliri, 4.261 milyon TL FAVÖK ve 1.450 milyon TL net kar açıklamasını bekliyoruz. Bu sonuçların operasyonel karlılığın güçlü seyrini koruduğuna işaret etmesini öngörüyoruz. Teknik görünümde, olası geri çekilmelerde 13.400 ve 13.050 seviyeleri kısa vadeli destek olarak öne çıkarken; yukarı yönlü hareketlerde psikolojik eşik olan 13.800 ve 14.000 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor. Endekste yön tayini açısından makro veri akışı ve jeopolitik gelişmeler belirleyici olmaya devam etmesini bekliyoruz.

Rapor için tıklayınız.

Kaynak: Kuveyt Türk Yatırım