Haftalık Borsa Yorumları – (16-20 Mart 2020)

Borsada bir süredir devam eden düşüş hareketi tepki alımlarıyla karşılaştı. Döviz kurlarında ve gösterge faiz oranlarında ise yükselişin ardından gevşeme görüldü.

Piyasalar Fed ve Korona virüse bağlı gelişmelerle dalgalanıyor. Borsalar, altın, petrol, tahvil bono faiz oranlarında sert fiyat düşüşleri yaşandı. ABD Merkez bankası (Fed) dün akşam 18 mart toplantısını beklemeden faiz indirim ve parasal genişleme kararı aldı. Ancak bu piyasalardaki tedirginliği azaltamadı. Türkiye’nin CDS oranı (risk primi) 496 seviyesini gördü. Korona virüsün ekonomilere olumsuz yansımalarına karşı öncü merkez bankaları ardı ardına karşı önlem almaya başladılar. Fed’in hamlesi daha etkili olmakla birlikte oluşan belirsizlik ve güvensizlik nedeniyle piyasaların çok ciddi bir tepki verdiğini söylemek için henüz erken. Tekrar güven oluşması için zamana ihtiyaç var. Beklentiler bozuldu, küresel ekonomide yavaşlama ve durgunluk beklentileri hakim. ABD ve Avrupa yıllık büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize ettiler. Japonya ve Çin’de ekonomik verilerde zaten bozulmalar başladı. Bu arada Türkiye dahil ülkeler de günlük hayat ile ilgili Korona virüs önlemlerine devam ediyor. Faiz düşük kalacak, petrol ve emtia fiyatları geriledi. Bunlar dış finansman ihtiyacında ve ithalat ağırlıklı ekonomiye sahip Türkiye için önemli bir avantaj. Ancak faiz oranlarını aşağıya çekerek ekonomide toparlanma çabasındaki Türkiye, küresel ekonomideki yavaşlamadan haliyle olumsuz etkilenecek. 19 Mart Perşembe günkü TCMB toplantısından yeni faiz indirimi bekleniyor. Beklenti 50 baz puanlık indirim yönünde. Dış dünyada faiz oranlarındaki düşüş TCMB’nin faiz konusunda elini rahatlatacaktır. Belirsizlik sürmekle birlikte yatırım araçları ucuzladı. İskonto ve ucuzluk bir yerde alıcı çekecektir. Ancak önce dengelenin sağlanması gerekecek. Olumsuz gelişmeleri belli ölçüde fiyatlayan piyasalar yeni denge oluşturmakta zorlanıyor.

Endekste düşüş uzun dönem destek seviyelerinden tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk önemli destekler 92.000-91.000 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görüldü. Sonraki destekler 85.000-83.500 seviyelerinde. İlk dirençler ise 99.000-100.000 seviyelerinde görülüyor. Tepki çıkışının devamı için 110.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki direnç seviyesi 106.000-110.000 olarak görülüyor. Endekste dalgalı seyir sürebilir. Destek seviyelerinde görülebilecek tepki yükselişi direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir.