Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (27.02.2023)

PİYASALAR HAFTAYA DOLAR BASKISI İLE BAŞLADI

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endeksleri pozitif, ABD vadelileri ise yine yükseliş yönünde hareket ediyor. Endeks güne yükseliş yönü başlangıç yapabilir.

FED’in faiz artırım döngüsünü uzatacağı endişelerini körükleyen beklenenden güçlü ekonomik verilerin ardından Cuma günü küresel hisse senedi piyasaları düşerken, ABD tahvil getirileri yükseldi. ABD ekonomi faaliyetinin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamaları Ocak ayında %1,8 artarak yaklaşık iki yılın en büyük yükselişini yaşarken bu durum beklentileri de aştı. Ayrıca, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi geçen ay %0,6 artarak altı ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve endeksi Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde %5,4’e çıkardı. 50 ülkedeki hisseleri takip eden MSCI dünya hisse senedi endeksi %1,17 kayıp yaşarken, güçlü veriler çoğu hisse senedinde satışları derinleştirdi. Avrupa hisse senetleri (Stoxx 6000 endeksi) %1,04 düştü.

ABD’de bir üst paragrafta da özet olarak yazdığımız gibi tüketici harcamaları, güçlü gelir artışı ve enflasyonun hızlanması nedeniyle Ocak ayında keskin bir şekilde toparlandı ve bu durum, mali piyasalarda FED’in yaz boyunca faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğine dair beklentileri güçlendirdi. Enflasyonda bir süredir gözlenen bu seyir FED’i Mart ayında 50 baz puan faiz artırımına zorlayabilir.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyon kabul edilebilir seviyelere inene kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Mester faizlerin %5’in üzerine çıkarak bir süre de o seviyede kalabileceğini söyledi. Ekonomide sert bir daralma beklemediğini belirten Mester Fed’in sürpriz biçimde dirençli kalan istihdam piyasasına zarar vermeden hedefine ulaşabileceğini söyledi.

Bu hafta ABD’de dayanıklı mal siparişleri, konut fiyatları, imalat ve tüketici güveni gibi veriler açıklanacak. Piyasalar bu verilerde de enflasyonun yüksek kalmaya devam edip etmeyeceğinin sinyallerini arayacakken ayrıca FED’in de faiz artırımına daha uzun süre devam edip etmeyeceğine de odaklanacak. Beklenenden daha güçlü veriler, yatırımcıları Fed’in şahinliği için projeksiyonlarını yeniden ayarlamaya, tahvil getirilerini artırmaya ve hisse senedi kazançlarını baskılamaya zorladı.

Bu hafta Euro bölgesinde ise enflasyon haftası olacak. Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz’den Şubat ayı öncü verileri Pazartesi ve Salı günleri açıklanacak, ardından Perşembe günü bloğun enflasyon sonucu gelecek. Euro bölgesi manşet enflasyonu Ocak ayında bir ay önceki %9,2’den %8,6’ya gerilemişti. Yine de Perşembe günkü rakamların, Avrupa Merkez Bankası’nın agresif faiz artışlarının devam etmesi için baskı yapan şahinlerini yatıştırması pek olası değil görünüyor. Odak noktası muhtemelen çekirdek enflasyonda kalacak. Son aylarda bu verinin çok düşüş göstermediği gözleniyor.

Bu hafta ayrıca Çarşamba günü PMI verileri açıklanacak. İlk etapta Çin’den gelecek veri dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki fabrika faaliyetinin Yeni Ay Yılı tatilinden sonra bir patlamayla mı yoksa sızlanmayla mı geri döndüğünü gösterebilir.

USDTRY

Geçen hafta açıklanan TCMB faiz kararı ve ABD’de büyüme verilerinden sonra kurda hareketler sınırlı kalarak yatay seyretti. 18,85TL üzerinde kalıcılık sağlanması yönünde dolar baskısı olduğunu söylemek mümkün. Geçen Cuma ABD’den son olarak PCE verileri aylık %0,6 yıllık %5,4 olarak açıklandı. Haftanın ilk gününde ise yurt içinde güven endeksi ve ticaret açığı verileri ile ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Teknik olarak yükselişlerde ilk direnç noktası olarak 18,88 TL seviyesini ve devamında ise 18,90 TL ve 18,95 TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içerisinde geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 18,85 TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlamada 18,83 TL ile 18,80 TL destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Çaprazda yılın ilk haftasından sonra geçen haftanın son gününde en düşük rakamlar izlendi. 20TL altına düşen çapraz 19,94 seviyelerini test ettikten sonra buradan aldığı destek ile bir miktar toparlansa da 19,95TL seviyelerinde fiyatlamalar gördü. Hafta başından itibaren 50 günük basit ortalaması altındaki seyri devam ediyor. Bugün Euro Bölgesi’nden Sanayi Güveni ve Tüketici Güveni verileri takip edilecek. Yurt içinde ise ekonomik güven endeksi açıklanacak. Gün içerisinde teknik olarak 19,88 TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri 19,85 TL ve 19,80 TL olarak takip ediyor. Yükseliş gözlenmesi durumunda ise 19,90 TL üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 19,95 ve 20,00 TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

ABD’de PCE fiyat endeksi Ocak’ta aylık %0,6 yıllık %5,4’e yükseldi. Kişisel gelirler %0,6 ve kişisel harcamalar %1,8 olarak arttı. Verilerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi yükseldi. Paritede de 1,0600 altına geri çekilme gerçekleşti. Dolar endeksi 105,32 seviyesine çıktı. Paritede Şubat itibari ile süregelen negatif yönlü eğilim devam ediyor. Bugün Euro Bölgesi’nde Tüketici Güveni ABD’de ise dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Teknik olarak gün içi 1,0550 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0560 ve 1,0570 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0540 takip edilirken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1,0545 ile 1,0540 destek bölgelerini takip edeceğiz.

ONS ALTIN

Kur dolar baskısı altında fiyatlama görürken yurt içinde faiz indirim kararı ve ABD büyüme verileri sonrası ons altında düşüş geçen haftanın son işlem gününde 1810 dolar destek seviyesinin de kırılmasına ve bu rakam altında fiyatlamalara sebep oldu. Ons altında 50 günlük basit ortalamasından aşağı yönlü sapmalar artıyor. Fed’e yönelik faiz artışı tahminlerindeki değişim ons altını baskılamaya devam ediyor. Gün içi ilk destek olarak 1808 dolar takip edilirken 1805 ve 1800 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1810 dolar ve üzerinde yükselişin devamı 1815 ve 1820 dolar seviyelerini direnç bölgeleri olarak takip etmemizi gerektirecek.

GBPUSD

Geçen Cuma günü dolar endeksinin ABD PCE verileri sonrasında son 12 haftanın zirvesi 105,32 seviyesini görmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yükselmesi ile birlikte paritede yükseliş hareketleri baskılandı. 1,2040 seviyelerini gören parite 1,1928 seviyesine kadar çekildi. Haftanın ilk işlem gününde İngiltere tarafında önemli makro ekonomik veri akışı olmamakla birlikte ABD tarafında Çekirdek Dayanıklı Mal siparişleri takip edilecek. İlk direnç seviyesi 1,1940 ve üzeri fiyatlamada 1,1950 ve 1,1960 kısa vadeli direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Seans içi geri çekilmelerde ise 1,1937 destek bölgesinin altında fiyatlama 1,1935 ve 1,1930 destek seviyelerini takip etmemizi gerektirecek.

GRAM ALTIN

Ons altındaki düşüş trendi ile birlikte yıl başından bu yana 1181TL zirve seviyesinden geri çekilen gram altında çekilmelerin nispeten ons altına göre daha sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Gram altında 1100TL seviyesi önemli olmaya devam ediyor. Değer kaybına karşı güçlü durmaya çalışan gram altında bu seviyelerde fiyatlamanın kısa vadede yataya yakın seyretmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 1100 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilirken yükselişlerde ise 1105 TL ve 1110 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olacaktır. Gün içerisinde geri çekilmelerin devam etmesi halinde ise 1097 TL ve bu seviye altında fiyatlama için 1095 TL ve 1090 TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni