Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (14.03.2023)

AMERİKAN ENFLASYONU FED KARARINI DEĞİŞTİREBİLECEK Mİ?

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya’da ABD kaynaklı gelişmelerin etkisiyle Asya endekslerinde satışlar etkili olurken, ABD vadelilerinde ise yukarı yönlü hareketler meydana geliyor. Endeks güne yatay başlangıç yapabilir.

Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşünden kaynaklanan şok dalgaları, küresel banka hisselerini oldukça fazla miktarda etkiledi. Önde gelen ABD bankaları önceki gün yaklaşık 90 milyar dolarlık piyasa değeri kaybı yaşayarak son üç işlem seansındaki kayıplarını yaklaşık 190 milyar dolara çıkardı. Yaşanan bu olaydan en çok etkilenen bölgesel ABD bankaları oldu. First Republic Bank’ın hisseleri, taze finansman haberlerinin yatırımcılara güven vermemesi ve derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not indirimi için gözden geçirmesi nedeniyle %60’tan fazla değer kaybetti. Avrupa’nın Stoxx bankacılık endeksi %5,7 düşüşle kapandı. Almanya’da Commerzbank %12,7 düştü ve Credit Suisse %9,6 düşerek rekor düşük seviyeye indi. Derecelendirme kuruluşu Moody’s dün, iflas eden New York merkezli Signature Bank’ın borç notunu çöp seviyesine indirdi ve diğer altı ABD bankasının notunu düşürmek için incelemeye aldı.

Joe Biden ve diğer politika yapıcıların verdiği güvenceler, piyasaları sakinleştirmek konusunda çok etkili olmazken faiz oranı görünümünde de tahminler değişikliğe gitti ve faiz artırım sürecinin duracağı görüşü daha fazla ağırlık kazanmaya başladı. Dün Biden’ın piyasalara ve mevduat sahiplerine güven verme çabaları, ABD’nin bankaları ek fonlara erişim sağlayarak desteklemeye yönelik acil önlemlerinin, yatırımcıların dünya çapındaki diğer borç verenlere potansiyel bulaşmaya ilişkin endişelerini giderememesinin ardından geldi.

Asya’da bankacılık hisseleri, düşüşe öncülük eden Japonya’nın bankacılık alt endeksi ile ilk saatlerde %6,7 düşerek Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken düşüşlerini sürdürdü. İki yıllık tahvil getirisinin geçen Perşembe gününden bu yana yaklaşık 65 baz puan düşmesi, 1987’deki Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en büyük üç günlük düşüşe işaret etti. 2 ve 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -61 baz puan seviyesine yükselirken getiri eğirişi dikleşmeyi sürdürüyor.

Yatırımcıların FED’in önümüzdeki hafta faizi artırmak konusunda isteksiz olacağına dair beklentiyi güçlendirmesiyle, faiz oranı beklentilerini yeniden fiyatlandırmak için yaşanan şiddetli fiyatlama da piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Yatırımcılar, yılın ikinci yarısı için faiz indirimlerinin fiyatlanmasıyla birlikte, şu anda 22 Mart’ta faiz artırımı yapılmaması ihtimalini %24 olarak görüyor. Geçen haftanın başlarında, 25 baz puanlık bir zam tamamen fiyatlanmış ve %70 olasılıkla 50 baz puan artırım olasılığı görülmüştü.

Asya-Pasifik piyasaları da yatırımcıların Silikon Vadisi Bank da dahil olmak üzere ABD’deki iflas etmiş bankalar ile boğuşurken, Wall Street’te bir gecede görülen sert kayıpların ardından bugün dalgalı geçen seansta geriledi.

Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşünün hisse senedi piyasalarını sarsması ve yeni bir mali kriz korkusunu ateşlemesiyle, petrol fiyatları da yazının yazıldığı sıralarda 1 dolardan fazla düşerek önceki günkü düşüşünü sürdürdü. Brent pertol haftanın ilk işlem gününde de %2,4 oranında düşüş yaşamıştı.

USDTRY

Kurda bu hafta 19,00TL psikolojik direnç seviyesinin üzeri test edilmesi ile başlarken ABD tarafında bankalar tarafındaki gelişmeler sonrası gevşeme ile birlikte sınırlı geri çekilmeler gözlendi ve DolarTL tekrar 18,95TL seviyelerinde fiyatlama gördü. Yurt içinde ise cari işlemler dengesi Ocak ayında piyasa beklentisinin altında gerçekleşirken, aylık bazda rekor seviyelere ulaştı. Bugün yurtiçinde veri akışı zayıf. ABD’de ise enflasyon açıklanacak. Yükseliş hareketlerinin devamında 18,98 ve 19,00TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde 18,95 TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlama için 18,93 ile 18,90TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Dün yaklaşık bir ayın sonunda paritedeki yükseliş hareketinden aldığı destek ile en yüksek seviyesine ulaşan çapraz haftanın ilk gününü Euro, Türk Lirası karşısında değer kazanarak 20,40TL seviyesini test etmiş oldu ve 50 günlük basit ortalamasının da üzerinde kaldı. Her iki bölgeden de gün içerisinde önemli makro ekonomik veri akışı bulunmuyor. Gün içerisinde teknik olarak bakıldığında geri çekilmelerde 20,20TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 20,10TL ve 20,00TL seviyeleri takip ediliyor. Yükselişlerde ise 20,35TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 20,45 ve 20,55TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta Cuma gününden beri dolar endeksinde geri çekilme ve doların değer kaybetmesi paritede geri çekilmeleri sınırlandırmış ve Euro’nun güç kazanmasına olanak sağlamıştı. ABD tarafında gelişmelerin karışık sinyaller vermesi ile birlikte doların toparlanması mümkün olmazken paritede dün neredeyse 1,0750 seviyesine varan yükselişler kaydedildi. Bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi de paritede etkili olacaktır. Gün içi 1,0720 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0740 ve 1,0760 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi ise 1,0700 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0690 ile 1,0670 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.

ONS ALTIN

Tarım dışı istihdam verilerinin ardından dolar endeksinde ve ABD tahvil faizlerinde gevşeme ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybeden dolar altın fiyatlarında da yükselişlere neden olmuştu. ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan kriz sonrası da Fed’in 50 baz puanlık faiz artırımı beklentisi 25 baz puan ve sabit tutulması arasında değerlendirilince altına olan ilgi arttı. Ons altın 5 hafta sonra dün tekrar 1900 dolar seviyelerine yükseldi. Gün içinde destek seviyesi olarak 1900 dolar takip edilirken 1895 ve 1890 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak ise 1905 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1910 ve 1915 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GBPUSD

İngiltere’de ekonomik büyümenin tahminleri aşması ve ülke enflasyonuna dair ılımlı beklentiler sterlinin paritede güç kaybeden dolara karşı daha da etkisi olmasını sağladı. Dün en yüksek 1,2181 seviyesini test eden parite böylelikle Mart ayının en yüksek seviyesini de test etmiş oldu. Bugün İngiltere’de 3 aylık işsizlik oranı takip edilirken, ABD enflasyon verisi paritede volatiliteye sebep olabilir. Gün içinde direnç seviyeleri olarak 1,2150 ve bu seviye üstünde 1,2170 ve 1,12190 bölgeleri izlenebilir. Gün içerisinde geri çekilmelerde ise 1,2140 destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2120 ve 1,2100 destek seviyelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

ABD tarafında ki gelişmeler, doların güç kaybetmesi ve ons altına olan talebin artması gram altın tarafında da güçlü atakların kaydedilmesine olanak sağladı. 1100TL ile 1120TL arasında dar kanalda fiyatlama gördüğümüz gram altın 1148TL seviyesinde dün açılış gerçekleştiren gram altın 1160TL direncini de aştı. Ons altın tarafında 1950$ üstünde fiyatlama gram altında 1200TL seviyelerini görmemize imkan sağlayacaktır. Teknik açıdan 1165 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1170 TL ve 1175 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olarak izlenecek. Geri çekilmelerde ise 1155 TL ve bu seviye altında fiyatlama için 1150 TL ve 1145 TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni