Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (5.08.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün karışık gelen ABD verileri ve Fed yetkilisinin şahin açıklamaları ile dalgalanan piyasalarda bu sabah nötr risk iştahı hakim. ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Yarınki kritik tarım dışı iştiham verisi öncesinde piyasalarda majör bir hareket gözlenmeyebilir. Dün Dolar güçlenmesinden etkilenen Gelişmekte Olan Para birimleri de bu sabah sakin bir görüntü çizerken, TL sınırlı negatif ayrışma eğiliminde. Kurdaki hareketlerde en çok izlenen paritelerden olan TRYZAR (Türk Lirası-Güney Afrika Randı) paritesinin haziran ayı sonrasındaki yükseliş trendinin altında sarkması TL’de bir süredir devam eden pozitif ayrışmanın yerini kısa vadeli düzeltmeye bırakacağın işaret ediyor ki Dolar / TL bu sabah 8,50’nin üzerine çıkma denemeleri yapıyor. Kurdaki hareketle birlikte bugün BIST100 endeksinde de kar realizasyonlarının görülebileceğini düşünüyoruz. Endekste 1.400’e doğru bir geri çekilme gözlenebilir.

MAKROEKONOMİ

TCMB temmuz ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Enflasyonun temmuz ayında enerji ve gıda kaynaklı arttığı belirtilmekte. Rapora göre B göstergesinin eğiliminin ve yıllık enflasyonunun arttığı, C göstergesinin yıllık enflasyonu ve eğilimlerinde düşüş görüldüğü belirtilmekte.

  • Hizmet enflasyonunda aylık ve yıllık enflasyonun arttığı, normalleşmenin de etkisiyle lokanta-otel grubunda ve konaklama alt grubunda aylık bazda yüksek fiyat artışlarının devam ettiği belirtilmekte.
  • Temel mallar yıllık enflasyonunun TL’deki seyirle yıllık bazda gerilediği, düşüşün dayanaklı tüketim malları kaynaklı olduğu ifade edilmekte.
  • Enerji fiyatlarının aylık ve yıllık bazda yükseldiği, bu durumda elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu, LPG’deki artışın eşel mobil sitemi ile bir kısmının telafi edildiği, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki artışın grup enflasyonunu etkilediği belirtilmekte.
  • Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda alt grupların geneline yayıldığı, işlenmemiş gıda grubunda taze sebze ve meyve fiyatlarındaki aylık fiyat artışına dikkat çekilmekte. Küresel ölçekte tarımsal emtia ve gıdadaki yüksek seviyeler, birikimli kur etkileri ve açılmanın TÜFE’ye yansıdığı izlenmiştir.
  • Alkollü içecek ve tütün gurunda ise verginin yansıtılmaması sonucu gerileme kaydettiği belirtilmekte.
  • Süregelen arz kısıtları, enerji fiyat gelişmeleri ve birikimli dış fiyat baskılarının ÜFE’deki artışta faktör olmaya devam ettiği vurgulanmakta. ÜFE’nin TÜFE üzerindeki baskısının güçlenerek devam ettiği belirtilmekte.

Dün ABD tarafında, temmuz ayına ilişkin nihai hizmet PMI, 59,8’den 59,9 seviyesine sınırlı yukarı yönlü revize edildi ve büyüme bölgesindeki güçlü seyrini sürdürdü. Birikmiş iş yükleri artış kaydederken, bu raporda da firmaların uygun kalifiye işçi bulmakta zorlandıklarına dair vurgu yapılmakta. Fiyat baskıları devam ederken, önümüzdeki dönemdeki firmaların beklentileri ise olumlu.

Ayrıca ABD’de temmuz ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi, 60,1’den 1997’den beri en yüksek seviye olan 64,1 seviyesine yükselerek beklentilerin üstünde geldi. İstihdam tekrar büyüme bölgesine gelirken, yeni siparişler de belirgin artış kaydetti.

ABD’de ADP özel sektör istihdam, temmuzda son dönemde artan Delta varyant kaynaklı vakaların etkisiyle 330 bin kişi artışla beklentilerin oldukça altında artış kaydetti. Söz konusu artış, şubat ayından bu yana görülen en düşük artışa işaret etti. İşletmeler çeşitli raporlarda işçi bulamamalarına vurgu yapmasına rağmen vaka artışlarıyla istihdam artış hızında azalma gözlendi. İstihdamın çoğu hizmet sektörü kaynaklı olurken, imalat sanayi ve madencilik sektörleri kaynaklı istihdam artışı 12 bin kişi ile oldukça sınırlı oldu.

Avrupa tarafında ise, bölge genelinde temmuz ayına ilişkin nihai hizmet sektörü PMI verileri takip edildi. Temmuzda nihai hizmet PMI’lar, Almanya’da 62,2’den 61,8’e, Fransa’da 57’den 56,8’e ve Euro Bölgesi’nde 60,4’ten 59,8’e hafif aşağı yönlü revize edildi fakat hizmet sektöründe güçlü büyüme bölgesindeki seyir devam etmekte. Raporda Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da istihdam artış hızının artığı, fiyatların tarihi yüksek seviyelerde olduğu ve birikmiş işlerde de artış olduğu belirtilmekte.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde haziran ayına ilişkin perakende satışlar, kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmaya devam edilmesinin etkisiyle aylık bazda %1,5 oranında artarken, baz etkisinin hafiflemeye devam etmesiyle yıllık artış hızı %8,6’dan %5 seviyesine yavaşladı.

Yurt içi tarafta ise, reel efektif döviz kuru temmuz ayında manşet enflasyondaki artışa karşın kurların ılımlı seyrinin etkisiyle bir önceki aya göre %2,8 oranında artışla tarihi düşük seviye olan 59,65’ten 61,31 seviyesine yükseldi.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 30 Temmuz haftasında toplam DTH miktarı 1,67 milyar USD artış (bireysel 1,18 milyar USD artış ve kurumsal 0,49 milyar USD artış) kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,1 seviyesinden %54,8 seviyesine hafif geriledi. TL kredilerde haftalık %0,33 artış, YP kredilerde %0,68 artış gözlemlerken, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,46 oranında artış görmekteyiz.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 30 Temmuz haftasında net ve toplam rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 1,3 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 105,7 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,5 milyar USD arttı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,8 milyar USD artarak 21 Ağustos 2020’den beri en yüksek seviye olan 24,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,4 milyar USD artarak rezerv görünümüne destek verdi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında31 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 24 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 424 bin kişi seviyesinden 400 bin kişi seviyesine gerilemiş ancak 380 bin kişi seviyesindeki beklentilerin üzerinde kalmıştı ve salgın öncesi seviyenin oldukça yükseğinde gelmeye devam etmekte. Nitekim Fed Başkanı Powell da, iş gücü piyasasındaki koşulların iyileşmeye devam ettiğini, buna karşın istihdamda halen alınacak yol bulunduğunu ifade ediyor. Yeni işsizlik maaşı başvurularının yeniden düşüş sergileyerek 384 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de haziran ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklanacak. Ayrıca Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller’ın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, günün odak noktasında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz toplantısı olacak. BoE, haziran ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak politika faizini rekor düşük seviye olan %0,1’de sabit tutarken, varlık alım programını ise 895 milyar sterlin seviyesinde sabit bırakmıştı. BoE son toplantı özetinde, ekonomide atıl kapasitenin ortadan kaldırılmasında ve %2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşılmasında önemli ilerleme kaydedildiğine dair net kanıtlar elde edilene kadar para politikasının sıkılaştırılmayacağı söylemini yinelemiştiBoE, başta enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak enflasyonun hedefin daha da üzerine çıkmasını ve orta vadede %2 seviyelerine geri dönmeden önce geçici bir süre için %3 seviyesini aşmasını beklediğini belirtmişti. BoE’nin bugünkü toplantısında ise faizlerde ve varlık alım programında herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Olası faiz artırımının ve varlık alım programındaki değişikliğin zamanlaması adına ipucu aranacaktır fakat artan vaka sayıları ile BoE daha temkinli bir duruş sergileyebilir. Ayrıca ekonomik parametrelere ilişkin güncellemeleri izlenecek. Enflasyon tahmininde yukarı yönlü güncelleme beklenmekte.

Ayrıca Almanya’da haziran ayına ilişkin fabrika siparişleri verisi açıklanacak. Almanya’da haziran ayına ilişkin fabrika siparişlerinin güçlü imalat sektörü görünümü ve ekonomin yeniden açılmasının etkisiyle aylık bazda %2 oranında artması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Cemtaş Çelik Makine (CEMTS, Pozitif): Şirket’in 2021 yılının 2. çeyreğinde net dönem karı bir önceki yılın aynı döneme göre %127 oranında artarak 57,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış gelirleri 2Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %124 oranında artan Şirket’in brüt karı ise 23,1mn TL’den 87,9mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da %16,5’ten %28,1’e çıkmıştır. Operasyonel giderleri aynı dönemde %94,6 oranında artan Şirket, diğer faaliyetlerden 12,5mn TL net gelir kaydetmiştir. Böylece şirketin faaliyet karı 17,7mn TL’den 79,2mn TL’ye yükselmiştir. 22,3mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı da 57,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran net dönem karı 91,8mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 40,7mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Pozitif): TSKB’nin 2Ç2021’deki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %11,9 oranında artarak 252,8mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 233mn TL’nin hem de piyasanın ortalama beklentisi olan 236mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Net faiz gelirleri ile net ücret ve komisyon gelirleri beklentimizin üzerinde gelirken, karşılık giderleri beklentimizin altında gerçekleşmiştir. Diğer yandan, ticari kar beklentimize karşın Banka bu çeyrekte ticari zarar kaydetmiştir. Çeyreksel bazda; net faiz gelirleri %14,3 oranında artarak 2Ç2021’de 631,1mn TL’ye yükselirken, net ücret ve komisyon gelirleri %131,8 oranında artarak 24,8mn TL’ye çıkmış ve karı desteklemişlerdir. Karşılık giderlerinin %21,5 oranında düşerek 272,1mn TL’ye gerilemesi de karı destekleyen diğer önemli bir kalem olmuştur. Öte yandan, bu yılın ilk çeyreğinde 33,4mn TL ticari kar kaydeden Banka, ikinci çeyrekte 29,3mn TL ticari zarar yazmıştır. Ek olarak, Banka bu çeyrekte 35mn TL serbest karşılık ayırmıştır. TSKB’nin 2Ç2021’deki ortalama özsermaye karlılığı ilk çeyreğe göre 130baz puan artarak %16,2’ye çıkarken, aktif karlılık 10 baz puan artmış ve %1,7 olmuştur. Banka’nın takipteki kredi oranı ise 9 baz puan düşmüş ve %3,77 olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek karı sonrasında Banka’nın 2021 yılı Ocak – Haziran dönemi net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %48,7 oranında artarak 478,8mn TL’ye yükselmiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Yönetim kurulu, Kocaeli Yarımca Tesisleri bünyesinde 110bin ton kapasiteli bir depolama ve torbalama tesisinin inşası ile ilgili süreçlerin yürütülmesi için idareye yetki vermiştir. 23.783 m2 kapalı alana sahip olacak tesisin yaklaşık 2 yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır. Yapılacak olan yeni depolama ve torbalama tesisiyle birlikte Yarımca Tesisleri’nin toplam depolama kapasitesi 160 bin ton olacaktır. Yeni depolama ve torbalama tesisi, operasyonel iş süreçlerinde iyileşme sağlayacak olup bunun sonucunda ürün maliyetlerine ve kalitesine olumlu yönde etki edecektir.

RTA Laboratuvarları (RTALB, Pozitif): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından SARS-Cov-2 (2019-nCov) RT-q PCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbı Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında dün (04.08.2021) firmaya 1.500.000 adet ürün siparişi verilmiştir.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): 98 gün vadeli 300mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 09-10-11 Ağustos 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 300mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 450mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

SEKTÖR HABERLERİ

Sigorta: Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Manavgat, Bodrum ve Marmaris’te meydana gelen orman yangınları ile ilgili bölgedeki ilk veriler doğrultusunda açıklamalarda bulundu. Açıklamada, Manavgat, Bodrum ve Marmaris ilçelerinde yangın ve kasko poliçelerinde sektörün sağladığı toplam teminat tutarının yaklaşık olarak 71 milyar TL olduğu bildirildi. Açıklamada, “3 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla yangınlar sebebiyle bölgeden 210 adet, devlet destekli tarım sigortalarında da sigortalı üretici ve yetiştiricilerden 431 adet hasar ihbarı alınmış ve tarım sigortalarında ihbarların ağırlıklı olarak hayvan hayat sigortaları olmak üzere, bitkisel ve sera sigortaları branşlarına ait olduğu bildirilmiştir.” denildi. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, İsviçre’de faaliyet gösteren Serrec AG ile  Avrupa’da faaliyet gösterecek VBT Europe’u (%51 pay sahibi Şirketimiz, %49 pay sahibi Serrec AG olacak şekilde) kurmak konusunda ön anlaşmaya varmış ve 04.08.2021 tarihinde ön protokolü imzalamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 60 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 272 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,18 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,13-%1,22 bandında hareketin ardından %1,18 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğirisinde kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan sınırlı düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yatay hareket görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi