Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.07.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de ana endeksler yükseliş kaydederek rekor seviyede günü kapattı. Güçlü gelen bilançolar Tesla ile devam ederken, bugün Alphabet, Apple ve Microsoft haftanın geri kalanında ise Amazon finansallarını açıklayacak. Önemli bilançolar dışında yarınki Fed toplantısı da bekleniyor. Asya tarafında ise Çin’de regülasyon kararları piyasalarda kısmi dalgalanmaya yol açarken, bu sabah Hong Kong’da işlem gören teknoloji hisseleri dışında toparlanma çabaları var ki Çin’in kararları şu aşamada piyasalar üzerinde genele yayılan net bir etki yapmadı. ABD ve Avrupa vadelileri hafif ekside seyretseler de Asya’daki toparlanma çabaları ile Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ve TL’deki sakin görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi güne yatay bir görüntü ile başlayabilir. Dün, bu akşam açıklanmaya başlanacak ikinci çeyrek finansalları öncesinde iyi sonuçlar beklenen hisselerin pozitif ayrıştığını gözlemlerken, hızlı şekilde artan vaka sayılarının özellikle havacılık hisselerine belirgin baskı yaptığını izledik. Bankacılık endeksi (XBANK) de %1,06 oranında değer kaybetti. Bugün de artan vaka sayılarının söz konusu sektörler üzerinde baskı yapmaya devam edebileceğini düşünürken, finansallar öncesinde hisse bazlı hareketler de sürebilir.

MAKROEKONOMİ

Dün ABD tarafında, yılın üçüncü çeyreğine imalat sanayinin nasıl başladığına yönelik ipucu verecek olan temmuz ayına ilişkin Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi takip edildi.

  • Endeks temmuz ayında 31,1’den 27,3 seviyesine geriledi, ancak büyüme bölgesinde yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürerek imalat PMI’daki güçlü görünümü teyit etti. Ayrıca haziran ayına ilişkin yeni konut satışları aylık bazda %6,6 oranında geriledi ve böylece son üç aydır aralıksız düşüşünü sürdürdü. Artan inşaat malzemeleri maliyetleri nedeniyle yükselen konut fiyatlarının alıcıların yeni konut satın alımlarını olumsuz yönde etkilediği gözleniyor.
  • Almanya’da temmuz ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi verisi açıklandı. Endeks varyant kaynaklı vakalardaki artış, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişeler ve ülkenin önemli bir bölümünü etkileyen sel felaketi nedeniyle son iki buçuk yılın en yüksek seviyesi olan 101,7’den 100,8 seviyesine geriledi. IFO iş dünyası endeksini oluşturan alt sektör endekslerine bakıldığında ise, imalat ile ticaret ve hizmet sektörlerinde gerilemelerin olduğu görüldü, buna karşın inşaat sektöründe ise artış gözlendi.

Yurt içinde salgın tedbirlerinin gevşetilmesi, hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasıyla birlikte anket göstergeleri üçüncü çeyreğin başlangıcında ekonomik aktivitede güçlü seyrin devam ettiğini gösteriyor. Temas yoğun sektörlere yönelimle birlikte haziran ayına benzer şekilde hizmet sektörü güven endeksi toparlanmaya öncülük ederken, perakende ticaret sektörü güven endeksi onu izledi. Sıkılaşan finansal koşullara karşın yaz mevsiminin de desteğiyle inşaat sektörü güven endeksi artışını sürdürdü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi güçlenmeye işaret etti. Bileşenlerinin açıklanmasıyla birlikte perşembe günü açıklanacak olan ekonomik güven endeksinin temmuzda Mayıs 2018’den bu yana ilk kez 100 seviyesinin üzerine çıkacağını hesaplıyoruz. (Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği göstermektedir.)

Arındırılmış kapasite kullanım oranı, aylık 0,1 puan artışla %76,4 seviyesine yükseldi ve salgın öncesi döneme işaret eden Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyede bulunmayı sürdürdü. Günlük ihracat verilerine göre temmuz ayında ihracatın bayram tatilinin de etkisiyle rekor seviyelerden gevşeyebileceğini ancak tarihsel ortalamaların üzerindeki seyrini sürdürebileceğini hesaplıyoruz. Bu görüntüyle de uyumlu olarak bayram tatilinin de etkisiyle ana ihracat sektörümüz olan motorlu kara taşıt imalatının kapasite kullanım oranında bir düşüş görüyoruz. Neticede temmuzda ihracattaki aylık düşüşü geçici görmekteyiz, iktisadi yönelim anketinin detayları da buna yönelik sinyal vermekte. Gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarında artış beklentisinin güçlendiğini görüyoruz. Ayrıca gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki yatırım harcamasına dair beklentilerin de güçlendiğini görüyoruz. Bununla birlikte gelecek 3 aydaki üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin zayıfladığını görüyoruz.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri nisan ayında çip sıkıntısı nedeniyle yeni araba siparişlerindeki gerilemenin etkisiyle düşmüş, mayısta uçak ve motorlu araçlardaki siparişlerin artmasının etkisiyle %2,3 oranında artışla toparlanmıştı. Dayanıklı mal siparişlerinin haziranda ise %2,1 yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 17’de ABD’de temmuz ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi açıklanacak. Ekonomilerin açılmasının etkisiyle endeks haziranda 120’den 127,3’e yükselmiş ve böylece Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Devasa teşvikler, aşılama süreci ve ekonominin açılma süreci tüketici güvenini olumlu etkilerken enflasyondaki artış, varyantların yarattığı belirsizlik tüketici güvenini negatif etkilemekte. Bu kapsamda endeksin bu ay 123,8 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 17’de ABD’de temmuz ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi verisi takip edilecek. Endeks haziranda 22 seviyesine yükselmiş ve böylece Ekim 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Endeksin üç ana bileşenine bakıldığında, sevkiyat, yeni siparişler ve istihdam endekslerinin büyümeye işaret etmeye devam ettikleri gözlenmişti. Anket katılımcıları; azalan stokları, artan sipariş yığılmalarını ve satıcı tedarik sürelerinin uzadığını bildirmeye devam etmişti. Ayrıca girdi fiyatlarının ve ürün satış fiyatlarının ortalama artış oranları haziranda önceki aya göre bir miktar düşüş sergilemiş, ancak yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Endeksin temmuzda ise artan varyant kaynaklı vaka sayılarının da etkisiyle 20 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan, bugün Apple, Alphabet ve General Electric ikinci çeyrek bilançolarını açıklayacak.

Diğer yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun güncellenmiş sayısını yayınlayacak. Ayrıca TSİ 10.30’da BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda’nın konuşması takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): İştiraki Çelik Motor A.Ş. bünyesinde bulunan saatlik araç kiralama iş birimi MOOV ile Getir B.V. arasında ortaklık da dahil olmak üzere işbirliği yapmak üzere görüşmelere başlanmıştır.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında 26.07.2021 tarihinde 32,24 TL – 32,60 TL fiyat aralığından (ortalama 32,4261 TL) 1.000.000 adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu ARCLK payları 2.280.000 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,3374)

SEKTÖR HABERLERİ

Gemi İnşa: AA muhabirinin Türk Eximbank’tan edindiği bilgilere göre, Yurt Dışı Teminat Mektubu Programı kapsamında, müteahhitlik ve gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren firmaların, yurt dışı işlerinde ihtiyaç duydukları teminat mektupları düzenleniyor. Program kapsamında ilk defa gemicilik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın teminat mektubu sorunu giderilerek, gemi ihracatı yapması sağlandı. Söz konusu programdan yararlanan Cemre Marin Endüstri AŞ, Norveç’e balıkçı gemisi ihracatı gerçekleştirdi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Fade Gıda (FADE): Şirket bünyesinde faaliyetine aralıksız devam eden “Novada Menemen” Alışveriş Merkezi’ni dışarıdan satın almak isteyen sektör kuruluşlarından birtakım kurumsal tekliflerin geldiği bildirilmiştir. Bu tekliflerden birini değerlendirmek üzere, ilgili firma ile gerekli görüşmelere başlanmasına karar verilmiştir.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket 26.07.2021 tarihinde Karabük İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesine katılmıştır. Yapılan ihaleye 5 şirket iştirak etmiş olup 3,9mn TL ile en uygun teklifi Fonet vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 36 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 253 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,28 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,22-%1,30 bandında hareketin ardından %1,29 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğirisinde kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi