Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (20.01.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel piyasalardaki olumlu hava, haftanın ilk işlem gününde de devam ederken, genel olarak dünya ekonomilerindeki toparlanma eğiliminin ve ilk faz ticaret anlaşmasının getirdiği rahatlığın fiyatlaması devam ediyor. Rekor seviyelerde kapatan ABD borsalarının ardından bu sabah Asya’da risk iştahı güçlü olmasa da borsalarda genel olarak iyimserlik hakim. ABD piyasalarının Martin Luther King Günü nedeniyle tatil olacağı günde küresel risk iştahındaki mevcut görüntü korunabilir. Diğer yandan, Libya ve Irak’taki arz kesintileriyle Brent petrolün varil fiyatı %1 civarında artıda seyrederken, TL bu sabah hafif baskı altında. BIST100 endeksinin ise güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Rekabet Kurumunun 20’den fazla bankaya ön araştırma başlatması ve TCMB’nin zorunlu karşılık ayarlamasının endeks üzerinde sınırlı etki yapabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, Libya konusundaki olası olumsuz haber akışının da şu aşamada endeksteki yükseliş momentumunu bozmayacağını öngörüyoruz. Dün Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’na katılan liderler, ülkenin tamamında tüm askeri faaliyetlere son verilmesi ve silah ambargosuna uyulması çağrısı yaptı.

MAKROEKONOMİ

Kar sezonunun izlenmesiyle Wall Street’in rekor seviyelerden kapanması ardından Asya borsaları haftaya pozitif bir görünümle başlıyor. Libya ve Irak’taki arz kesintileriyle Brent petrolün varil fiyatı, %1 civarında artıda 65,5 dolar seviyesinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta ABD ve Çin’de açıklanan veriler küresel ekonominin iyileştiğine yönelik sinyaller verdi. Bu hafta Netflix, IBM ve Intel gibi şirketlerin bilanço rakamları izlenecek.

Yurtiçinde bu hafta sakin bir makroekonomik veri gündemine sahibiz. Perşembe günü tüketicilerin güveninin yıla nasıl başladığını izleyeceğiz, cuma günü Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’yi ziyareti bulunmakta. Yarın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazine bonosu ihracı izlenecek. Bugün, ABD piyasaları Martin Luther King Günü nedeniyle tatil, Uluslararası Para Fonu ise Küresel Ekonomik Görünüm revize raporunu yayımlanacak. AB Maliye Bakanları (Eurogroup) bugün toplanacak. Son olarak bugün TSİ 10’da Almanya TÜFE açıklanacak.

Haftanın geri kalanında dikkat çeken gelişmeler ise Japonya (BoJ) ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararları olacak. Norveç, Kanada ve Endonezya haftanın diğer dikkat çeken merkez bankaları olacak. Ayrıca İsviçre’de Dünya Ekonomik Forumu Davos toplantıları 21 Ocak’ta başlayacak. Toplantılara Trump’un, Hazine Bakanı Mnuchin’in ve ECB Başkanı Lagarde’nin katılması beklenmekte. Piyasalar toplantılardan çıkacak mesajlara odaklanacaktır.

  • ECB perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Değişiklik beklenmiyor.
  • Salı günü BoJ faiz kararını açıklayacak. Enflasyon tarafındaki olumlu gelişmeler ve hükümetin harcama paketinin büyümeye beklenen etkisi sebebiyle beklentiler faizi değiştirmemesi yönünde. Ayrıca cuma günü aralık ayı Japonya enflasyon rakamları ve BoJ’nin aralık ayı toplantısına ilişkin toplantı tutanakları yayınlanacak.

Almanya’da salı günü ocak ayına ilişkin ZEW anketi açıklanacak. Aralıkta ZEW beklentiler endeksi -2,7’den 10,7’ye gelerek dipten dönüş sinyalleri vermişti. Cuma günü Euro Bölgesi ve ABD PMI verileri açıklanacak. Genel olarak Çin-ABD arasındaki ticari gerilimin yumuşamasıyla verilerin olumlu olarak etkilenmesi beklenmekte, Fransa’daki ve İspanya’daki siyasi karışıklıklar aşağı yönlü risk oluşturmakta.

  • Cuma günü İngiltere’de ocak ayı PMI verisi de açıklanacak. BoE’nin ocak ayındaki kararında belirleyici olabilir. Kısa bir süre önce Carney ve diğer bazı üyeler parasal genişleme vurgusu yapmıştı, eğer veri anlamlı bir düşüş gösterirse faiz indirimi olasılığı artacaktır, fakat beklentiler PMI verisinin yükselmesi yönünde ağırlık kazanıyor. Ancak yükselmesi de tek başına faiz indirim ihtimalini ortadan kaldırmayacaktır.
  • ABD tarafında ise veri gündemi daha sakin olmakla birlikte cuma günü ocak ayına ilişkin Markit PMI verileri açıklanacak. Hizmet PMI verisinin sınırlı düşmesi beklenmekte. Öncü göstergeler olarak geçen hafta, Empire State imalat endeksi ve Philadelphia Fed endeksi beklenenden iyi gelmişti, bu sebeple imalat PMI verisinin iyileşmesi beklenebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket’in 185mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 370mn TL (%100 bedelsiz) olmasına karar verilmiş olmasına karşılık; SPK, yasal defterlerde yer alan bazı fonların sermayeye ilave edilmemesi gerektiği görüşü ile, Şirket’in çıkarılmış sermayesinin 323,75mn TL (%75 bedelsiz) olmasına onay vermiştir.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

Karsan Otomotiv (KARSN, Nötr): Şirket üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından tüm işyerleri için uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Şirkete bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) kapsamında TL zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirildiğini açıkladı. Cumartesi günü açıklama yapan TCMB bu hamleyle birlikte piyasaya 1,7 milyar dolar tutarında altın cinsinden likidite verilmesi ve piyasadan 4,5 milyar TL likidite çekilmesini öngörüyor. TL zorunlu karşılıkların kaynağı yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın olan standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranı da yüzde 10’dan yüzde 15’e yükseltildi. TCMB bu hamleden ise 0,3 milyar dolar tutarında altın cinsinden likidite çekilmesi ve piyasaya 2 milyar TL likidite verilmesini bekliyor. Kaynak: Bloomberg

Ayrıca Rekabet Kurumu 20’den fazla banka hakkında ön araştırma başlattı. Mevduat, kredi, döviz ve aracılık hizmetlerinde yasayı ihlal edip etmedikleri araştırılıyor. Kaynak: NTV

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çemtaş Çelik (CEMTS, Nötr), Çelik Halat (CELHA, Nötr): Şirketlerin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası tarafından uygulama tarihi sonradan belirlenmek üzere Grev Kararı alındığı Türk Metal Sendikası tarafından şirketlere bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

Ege Endüstri (EGEEN, Nötr): Şirketin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, tüm üye işyerlerinde grev kararı alınmış, Türk Metal Sendikası tarafından, Pınarbaşı ve Serbest Bölgede ki işyerleri için uygulama tarihi bilahare belirlenmek üzere, Grev Kararı alındığı Şirkete bildirilmiştir. Süreç halen devam etmekte olup gelişmeler kamuoyu ile ayrıca paylaşılacaktır.

Papilon Savunma Güvenlik (PAPIL): Şirket halka arz dokümanlarında da belirtmiş olduğu üzere “Yurt Dışı İştirak Edinimi, Şube Açılması veya İş Ortaklıkları Vasıtasıyla Büyüme” hedefi doğrultusunda 17.01.2020 tarihli toplantısında şu hususlara oy birliğiyle karar vermiştir; Birleşik Krallık, Avrupa Birliği Ülkeleri, İngiliz Milletler Topluluğu Ülkeleri, Ortadoğu ile Afrika Ülkeleri başta olmak üzere Dünya genelinde, Şirketin bünyesinde üretimi yapılan ürünlerin satışı ve bakımının yapılması amacıyla Birleşik Krallık’ta bir bağlı ortaklık kurulmasına, Şirket kuruluş ve faaliyete geçme işlemlerinin tamamlanması için teşvik işlemleri dahil ilgili kurumlar nezdinde her türlü başvuru, iş ve işlemlerin yapılması ve ilgili danışmanların atanması için Genel Müdür Dr. Doğan Demir’in yetkilendirilmesine, Birleşik Krallık’ta kurulacak şirkete yönelik ülkemizde ve Birleşik Krallık’ta sağlanan teşviklerin araştırılması için Aytekin Akmehmet’in görevlendirilmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

TCMB’nin 75 baz puanlık faiz indirimi kararı ardından cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,11 seviyesinden %10,46 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 16,1 milyar TL ile 3,2 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 12,9 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Cuma günü faizlerde kısmi düzeltme gözlemlesek de haftalık bazda faizlerde düşüşün sürdüğünü gördük. Politika faizinin piyasa beklentileri dahilinde 75 baz puan indirimle %11,25’e çekilmesi ve Türkiye CDS priminde düşüşün sürmesi TL varlıklara yönelik ilginin sürmesini sağlıyor. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 98 baz puanlık düşüşle %10,23 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, haftalık bazda 47 baz puanlık düşüşle %11 seviyesiyle 3 yılın en düşük seviyelerine geriledi.