Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.07.2026)

SABAH STRATEJİSİ

BIST100 endeksi dün Destek Faktoring’in yüksek negatif etkisine rağmen %1,2 değer kazanarak günü 14.251 seviyesinden tamamladı. Alımlar genele yayılırken, bankacılık endeksindeki %0,15’lik düşüş yükselişi sınırladı. Sanayi endeksi ise %2,5 oranında yükseldi. Brent petrol günü düşüşle tamamlasa da arz tarafındaki risklerle Tüpraş paylarında alımlar öne çıktı. Dün TUPRS, endeksi puan bazlı en fazla destekleyen hisse oldu. Yurtiçinde haber akışı sakin seyrederken, İran – ABD gerilimi tırmanmaya devam etti. ABD, İran’a yönelik ablukanın yanı sıra yeni saldırılar düzenledi. İran ise Körfez ülkelerine karşılık verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, bu gelişmelere rağmen müzakerelerin sürdüğünü belirtti. Öte yandan, yapay zeka ve yarı iletken hisselerindeki satışlar ABD endekslerini baskıladı. TSMC’nin güçlü sonuçlarına rağmen yatırım harcaması beklentisini yükseltmesi, yapay zeka yatırımlarının karlılığına ilişkin soru işaretlerini artırdı. Makro tarafta; ABD’de zayıf tarım dışı istihdam ve düşük enflasyon verilerine karşın perakende satışlar, işsizlik maaşı başvuruları ve Philadelphia Fed verileri ekonomik aktivitenin dirençli kaldığını gösterdi. Fed üyelerinden gelen şahin mesajlarla ABD tahvil faizleri yükselirken, Dolar endeksi %0,3 değer kazandı. Dallas Fed Başkanı Logan sınırlı faiz artışı çağrısında bulunurken, Kansas City Fed Başkanı Schmid enflasyon risklerinin sürdüğünü belirtti. Bu ortamda Nasdaq endeksi %1,5 oranında düşüş kaydetti. Bu sabah da risk iştahı zayıf. Orta Doğu’da devam eden gerilim ve bazı büyük teknoloji şirketlerinden gelen olumsuz haber akışıyla Nasdaq vadelisi %1,5 civarında geriliyor. Asya borsalarında da negatif bir görünüm var. Pariteler tarafında Dolar lehine fiyatlamalar gözleniyor. Zayıf risk ortamında Borsa İstanbul da baskı altında kalabilir. Bugün Fitch’in piyasalar kapandıktan sonra Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü sabit bırakması öngörülüyor. Öte yandan, bugün Konut Fiyat Endeksi ve konut satışları ile TCMB’nin haftalık rezervleri ve menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Yurtdışında ise Euro Bölgesi nihai enflasyonu, ABD sanayi üretimi ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Türk Altın İşletmeleri (TRALT, Sınırlı Pozitif): Şirket, Mollakara Altın Madeni Projesi’nde ilk altın dökümünü gerçekleştirmiş ve 7.474 gram altın üretmiştir. Projede 2026 yıl sonuna kadar yaklaşık 32.000 ons üretim hedeflenirken, görünür ve muhtemel rezerv 471.000 ons olarak açıklanmıştır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka, gerekli izinlerin alınması kaydıyla V Portföy Yönetimi’nin %100’ünü 307mn TL bedelle satın alma kararı almıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa otomobil üreticilerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) “Made in EU” politikasına tam ve koşulsuz dahil edilmesine yönelik ortak yaklaşımın memnuniyet verici olduğunu bildirdi. (Kaynak: AA)

SPK: Kurul, Albayrak Hazır Beton, Masfen Enerji, Metgün Enerji Yatırımları ve Kardemir Çelik Sanayi’nin halka arzlarını onaylamıştır. Ek olarak Kurul, Şeker Finansal Kiralama’nın (SEKFK) %100 oranındaki bedelli, Vakıf Finansal Kiralama’nın (VAKFN) %20 oranındaki bedelsiz sermaye artırımlarına onay vermiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Arsan Holding (ARSAN): Şirket’in bağlı ortaklığı Arsan Dokuma Boya Sanayi ait depremde hasar gören Boya Terbiye Tesisleri, onarım ve izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından faaliyete başlamıştır. Üretim, Arsan İnşaat Tekstil tarafından yürütülecek olup, faaliyetlerin 1 vardiyadan 3 vardiyaya çıkarılması hedeflenmektedir.

Blume Metal (BLUME): Şirket’in Bulut Galvano Metal Demir Çelik’i devralmasına yönelik birleşme işleminin kontrol değişikliğine yol açmaması nedeniyle Rekabet Kurulu iznine tabi olmadığına karar verilmiştir.

DCT Trading (DCTTR): Şirket’in Yunanistan’daki bağlı ortaklığı YAKA IKE, 2026 sezonu için çeşitli biber alımlarına başlamıştır. Ürünler mevcut satış anlaşmaları kapsamında yerel fabrikalara satılmaktadır.

Gen İlaç (GENIL): Şirket, üretim kapasitesini artırmak amacıyla Ankara Sincan’daki mevcut tesisinin karşısında Gen İlaç Fabrika 2 unvanlı yeni bir şube açmıştır. Şube açılışı ticaret siciline tescil edilmiştir.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Şirket’in dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding’in limanlarına Haziran 2026’da gelen konsolide gemi sayısı yıllık bazda %9, yolcu hareketleri ise %10 artmıştır. Konsolide edilmeyen limanlar dahil toplam gemi sayısı 660, toplam yolcu hareketleri 1.999.130 olarak gerçekleşmiştir.

Koton Mağazacılık (KOTON): Şirket, 2026 yılı ikinci çeyrek başından bu yana Körfez Bölgesi’nde Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’da toplam 4 yeni mağaza açtığını bildirmiştir.

Luxera GYO (LXGYO): Şirket, SGK tarafından düzenlenen ihalede İstanbul Sultanbeyli’de bulunan taşınmazı 209,25mn TL bedelle satın almaya hak kazanmıştır. Satış SGK tarafından onaylanmış olup, bedelin 30 iş günü içinde ödenmesi gerekmektedir. Tapu devrinin tamamlanmasının ardından taşınmaz Şirket portföyüne dahil edilecektir.

Türker Gayrimenkul (TURGG): Şirket, İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından İstanbul Kartal’daki arazisinde yüksek oranda kurşun ve ağır metal tespit edildiğinin bildirildiğini açıklamıştır. Şirket’ten kirliliğin sınırlarının belirlenmesi ve sahanın temizlenmesine yönelik rapor hazırlanması, alana girişlerin engellenmesi ve süreç tamamlanana kadar hafriyat ile inşaat faaliyetlerine başlanmaması istenmiştir.

Vişne Madencilik (VSNMD): Şirket’in Kahramanmaraş’taki dolomit ocağı faaliyetine ilişkin Geçici Faaliyet Belgesi, Kahramanmaraş Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!