Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (12.11.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Çin ve ABD’den yüksek gelen enflasyonun yarattığı dalgalanmanın kısa sürdüğünü ve piyasalara risk alma iştahının tekrar geri döndüğünü izliyoruz. Dün %0,5 oranında yükseliş kaydeden Nasdaq endeksi toparlanmaya öncülük ederken, bu sabah ABD vadelilerinde %0,2 civarında yükselişler gözleniyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş ise yaklaşık %0,3. Majör merkez bankalarının enflasyon ve faiz konusundaki duruşları piyasalarda oynaklığın yükselmesini engelleyen en önemli katalizör. Ek olarak, güçlü bilançolar ve tekrar momentum kazanma eğiliminde olan ABD ekonomisindeki görüntü de risk iştahının bozulmasını engellediği söylenebilir. Yurtiçi tarafta ise hisse piyasalarına olan ilgi sürüyor. Endekste kar satışlarının sınırlı kaldığını ve yükseliş isteğinin sürdüğünü izlemeye devam ederken, bugün de bu hikaye devam edebilir ve endeks destek olarak duran 1.617 seviyesinin üzerinde kalarak 1.640 direnç bölgesini hedefleyebilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içi taraftaeylül ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi açıklandı. Cari işlemler dengesi, eylül ayında Ekim 2019’dan bu yana en yüksek fazlayı vererek 1,65 milyar USD gerçekleşti. (Beklenti: 1,3 milyar USD). Temmuz ve ağustos ayında seyahat kalemindeki iyileşmeyle cari işlemler dengesinde toplamda 0,6 milyar USD’lik olumlu bir revize görüyoruz.

Eylülde ihracatın güçlü performansıyla dış ticaret açığının daralması, enerji ithalatındaki artışa karşılık altın ithalatının tarihsel ortalamasının altında seyretmesi, turizm ve taşımacılık gelirlerinin geçen seneye göre belirgin yükselmesi cari fazla görünümünün gerekçeleri. Birincil ve ikincil gelir dengesi ise cari dengedeki iyileşmeyi sınırladı. Ekimde de ihracat güçlü bir performans sergiledi, turizm gelirleri de hız kesse de önceki ekim aylarına nazaran daha iyi bir resme işaret ediyor. Dolayısıyla ekimde 2 milyar USD’nin üzerinde bir cari fazla görebileceğimizi değerlendiriyoruz.

Eylülde 12 aylık kümülatif cari açık 22,4 milyar USD’den 18,4 milyar USD’ye gerilerken, cari açık/GSYH oranı, ağustostaki %2,9 seviyesinden %2,4’e iyileşti.

Foreks Anketi’ne baktığımızda piyasanın yıl sonu cari açık beklentisinin 17 milyar USD olduğunu görüyoruz ki eylül ayı verisinin öngörülerden iyi gelmesi ve olumlu anlamda revizelerin sürmesi aşağı yönlü risklerin ağırlıklı olduğunu gösteriyor, dolayısıyla cari açık/GSYH oranında bu sene %2’nin altında bir gerçekleşmenin mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Geçen seneyi cari açık/GSYH oranında %4,9 seviyesinden sonlandırmıştık.

Finansman tablosu da olumlu. Doğrudan yatırımlar (1,09 milyar USD), portföy yatırımları (1,22 milyar USD) ve kaynağı belli olmayan para giriş/çıkışını gösteren net hata noksan (1,76 milyar USD) kaynaklı giriş sürüyor, diğer yatırımlardan ise 0,12 milyar USD çıkış gözlenmekte. Neticede 1,65 milyar USD cari fazlanın da katkısıyla eylülde rezervlerde 5,59 milyar USD artış gözleniyor. Eylülde Genel Hükümet 2,25 milyar USD eurobond ihracı gerçekleştirmişti, bu da portföy akımlarını destekledi. Yurt dışı yerleşiklerin eylülde hisse senetlerinde sınırlı alış, DİBS’lerde ise sınırlı bir satış yaptığını görüyoruz.

Dün İngiltere’de yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verileri açıklandı.

  • İkinci çeyrekte İngiltere ekonomisi kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşme adımlarıyla çeyreklik bazda %5,5 büyüme sergilerken, baz kaynaklı yıllık %23,6 oranında güçlü büyüme kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, iş gücü sorunları, dalgalanan enerji fiyatları ve artan enflasyonist baskıların etkisiyle büyüme bir önceki çeyreğe göre %5,5’ten %1,3’e yavaşlarken, yıllık bazda ise %23,6’dan %6,6 seviyesine yavaşladı. Piyasa beklentisi ise, çeyreklik bazda büyümenin %1,5 seviyesinde, yıllık bazda ise %6,8 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Üçüncü çeyrekte büyümeye en büyük katkılar, konaklama, kültürel faaliyetler ve eğlence ile sağlık hizmetlerinden geldi. Bu yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik GSYH, pandemiden önceki düzeyin (2019 yılının son çeyreğindeki düzeyin) %2,1 altında kaldı. Diğer yandan, BoE ekonominin salgın öncesi seviyeye 2022’nin ilk çeyreğinde gelebileceğini tahmin ediyor.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

TSİ 18’de ABD’de eylül ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi açıklanacak. ABD’de açılan iş sayısı, temmuz ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11,098 milyon adede ulaşmasının ardından ağustosta 10,439 milyona gerilemişti. Eylül ayında ise açılan iş sayısının 10,3 milyon adet seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 18’de ABD’de kasım ayına ilişkin öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. ABD’de ekim ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 72,8’den 71,7’ye gerilemişti. Hem cari durum hem de beklentiler kötüleşmekteydi. Enflasyon beklentileri de yüksek seyrini korumaktaydı. Delta varyant vaka sayılarındaki azalış veriyi olumlu etkilerken, enflasyon ve Biden’ın ekonomi politikalarına güvenin azalması ise gerilemede faktör olarak gösterilmekte. Kasımda ise öncü verilere göre tüketici güven endeksinin hafif yükselişle 72,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca son gelen TÜFE verisi sonrası enflasyon beklentilerindeki seyir de odak noktasında olacaktır.

Ayrıca TSİ 20.10’da New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşması takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te eylül ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ağustosta aylık bazda %1,6 daralmıştı. Buna sebep olarak tedarik zincirindeki sıkıntılar daha spesifik olarak küresel çip eksikliği gösterilmekteydi. Bölgede ülkeler arası farklılaşma dikkat çekmekteydi. En fazla daralan ülke zayıf otomobil üretimiyle Almanya olurken, Fransa’da aylık %1 artmıştı. PMI raporlarında da kısmi düşüşler görmüştük. Bu açıdan arz yönlü sıkıntıların bölgede sanayi üretimini kısa vadede baskı altında tutması olası. Bu kapsamda, bölgede eylül ayında sanayi üretiminin aylık bazda %0,5 oranında daralarak düşüşünü sürdürmesi ve yıllık bazda ise artış hızının %5,1’den %4,1 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 16.50’de ECB Başekonomisti Philip Lane’nin konuşması takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da eylül ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Temmuz ayı sanayi üretimindeki düşüş, ağustos ayında telafi edilmişti. Sanayi üretimi ağustosta aylık %3,7 artış beklentisine karşılık %5,4 artmıştı. Eylül ayındaki görünüme baktığımızda; imalat PMI gerilemesine rağmen 52,5 ile güçlü seyrini sürdürdü, ihracat da 20,8 milyar USD ile rekor kırdı, elektrik tüketiminde yavaşlama görsek de ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı da eylülde arttı ve Haziran 2018’den beri en yüksek seviyede, reel kesim güven endeksi de salgın sonrası en yüksek seviyesinde. Bu açıdan eylül ayına ilişkin öncü göstergeler sanayi üretimindeki ivmenin kısmi yavaşlayarak da olsa süreceğine işaret ediyor. Foreks Anketi’ne göre eylül ayında sanayi üretiminin arındırılmış verilere göre yıllık bazda büyüme hızının %13,8’den %10 seviyesine kısmi yavaşlaması bekleniyor. Bununla birlikte tedarik zincirindeki sıkıntılar, yükselen emtia fiyatları, ihracat ve dolayısıyla sanayi üretimi için sınırlayıcı bir faktör olarak kalmaya devam ediyor.

Diğer yandan, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. Ekim ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar yıl sonu enflasyon beklentilerini ve kur tahminlerini artırmaya devam etmekteydi. Bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde de belirgin artış görülmekteydi. Gelecek sene büyüme tahmini de sene sonu büyüme beklentisinin artmasıyla oluşacak bazın etkisiyle kısmi aşağı yönlü revize edilmişti. Sene sonu için cari açık tahmini de aşağı yönlü revize edilmeye devam edilmekteydi. Orta ve uzun vadeli enflasyon beklentileri artmaya devam etmekteydi. Kasım ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise katılımcıların son dönemdeki gelişmeleri dikkate alarak kur, politika faizi, enflasyon ve cari açık beklentilerini nasıl şekillendirdiği izlenecek. Özellikle son dönemdeki gelişmeler kapsamında katılımcıların kur ve enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizeler yapması ve ihracatın güçlü seyri, artan taşımacılık gelirleri ve altın ithalatının tarihsel ortalamaların altında seyretmesinin etkisiyle yıllık bazda cari açık beklentilerinde aşağı yönlü revizeye devam etmesi olası. Diğer yandan, Hükümet yetkilileri son açıklamalarında bu sene özelinde çift haneli büyüme rakamlarının gerçekleşebileceğini değerlendirmekte, öncü göstergeler de bu görünümle uyumlu seyrediyor, dolayısıyla büyüme tahminlerinde iyileştirme sürebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Akrilik elyafa yeni kullanım alanları bulma çalışmaları kapsamında Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin m2 kapalı alanda 2.500 ton/yıl kapasiteli air jet iplik eğirme teknolojisiyle kısa elyaftan iplik üretim tesisine ait birinci faz yatırımı deneme üretimlerine başlamış olup yılsonuna kadar tamamen devreye alınacaktır. Projeye ait ikinci etap çalışmaları devam etmekte ve toplam 27,5mn USD’ye sahip yatırım 2022 yılı sonunda 7.500 ton/yıl üretime ve 200 kişilik istihdama ulaşacaktır. AksaFil markasıyla satışa sunulacak ürün akrilik iplik sektörüne Dünya’da ilk kez uygulanan bir teknolojiye sahiptir.

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Bodrum’da satın alınan otelin tapu işlemleri tamamlanmış ve taşınmazın mülkiyeti Şirkete geçmiştir.

Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Sınırlı Pozitif): Alkim gübre sektöründe bir ilk’e imza attı, Potasyum Sülfat üretimine başladı. Alkim Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reha Kora tarafından yapılan açıklamalarda;” Potasyum sülfat üretiminde hammadde olarak şirketimizin ana faaliyet konusu olan sodyum sülfatın kullanılması ve böylece katma değeri çok daha yüksek bir ürün elde edilmesi hedeflenmiştir. Yatırımın başlaması dünyada ve ülkemizde covid-19 salgınının başladığı, ekonomik ve sosyal olumsuzlukların tüm ülkeleri sardığı bir döneme denk gelmesine rağmen olağanüstü bir gayretle on sekiz ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak devreye girmiştir. Potasyum sülfat üretimi için son derece ileri bir teknoloji seçilmiştir. Alkim üretimi potasyum sülfat, yüksek potasyum oksit oranı ile organik tarıma son derece uygun olmasının yanı sıra; suda %100 çözünürlük özelliğiyle, tarımda damlama sulama teknolojilerine tamamen uygundur. Bu vasıflarıyla piyasada çok değerli bir doğal gübre olacaktır. Alkim olarak, ülke ekonomisinde üstlendiğimiz görev bilinciyle, gücümüze güç katacak yatırımlarımızla büyümeye devam edeceğiz.” İfade edilmiştir. Alkim Kimya dün günü %6,2 oranında yükselişle tamamladı.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank’ın 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı 92,2mn TL gerçekleşerek hem bizim beklentimiz olan 89mn TL hem de piyasa beklentisi olan 88mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Banka’nın ikinci çeyrekteki net dönem karı 63,9mn TL idi.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Ekim 2021 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıklamıştır. Buna göre; Ekim 2019 döneminde 6,6mn olan toplam yolcu sayısı, 2021 yılının aynı döneminde 5,1mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Ekim 2021 döneminde %69,9 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ekim 2019 döneminde 144bin ton iken, 2021 yılının aynı döneminde %19,2’lik artışla 171bin tona ulaşmıştır.

9 aylık trafik sonuçlarına göre ise; Ocak – Ekim 2019 döneminde 63,1mn olan toplam yolcu sayısı, 2021 yılının aynı döneminde 36,2mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı 2019 yılının aynı dönemine göre 14,5 puanlık azalma ile %67,2 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak – Ekim 2019 döneminde 1,26mn ton iken, 2021 yılının aynı döneminde %24,5’lik artışla 1,57mn ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 Ekim ayı sonunda filodaki uçak sayısı 372 olmuştur.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka tarafından kurulacak olan 100mn TL sermayeli Vakıf Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’ye %100 pay oranı ile iştirak edilmesine karar verilmiş olup, BDDK’dan kuruluş izni alınmıştır. Şirkete tüzel kişilik kazandırma çalışmaları devam etmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: SPK tarafından Konya Kağıt, Mia Teknoloji ve Mobiltel İletişim’in halka arzları onaylandı. Buna göre;

Konya Kağıt’ta mevcut ortaklardan Bera Holding A.Ş.’ye ait 26mn TL nominal değerli (B) grubu paylar halka arza konu edilecektir. 1 TL nominal bedelli paylar 6,95 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.

Mia Teknoloji’de mevcut ortaklardan Ali Gökhan BELTEKİN’e ait 1.530.000 TL, İhsan ÜNAL’a ait 1.485.000 TL ve Mehmet Cengiz BAĞMANCI’ya ait 1.485.000 TL nominal değerli B grubu paylar halka arza konu edilecektir. 1 TL nominal değerli paylar 15,80 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.

Mobiltel Teknoloji’de mevcut ortaklardan Aydın MISTAÇOĞLU’na ait 30mn TL nominal değerli (B) grubu paylar halka arza konu edilecektir. 1 TL nominal bedelli paylar 1,60 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.

MSCI Endeks Değişiklikleri: MSCİ endeks değişiklikleri açıklandı. Buna göre MSCI Global Small Cap Endeksinden Turkiye’den Fenerbahçe Futbol (FENER) çıkarılırken, Türkiye’den yeni ekleme yapılmadı.

Özelleştirme: Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre Ankara ili Nallıhan ilçesindeki; Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) ait olan Çayırhan Termik Santrali’nin ve santralin kullanımında bulunan mülkiyeti EÜAŞ ve Maliye Hâzinesine ait taşınmazların, EÜAŞ’a ait Çayırhan Linyit İşletmesi (İşletme)’nin kullanımında bulunan taşınırlar ile mülkiyeti EÜAŞ ve Maliye Hâzinesine ait taşınmazların, EÜAŞ adına kayıtlı ruhsatların ve bu ruhsatların kapsadığı Maden Sahalarının, Uluköy ve Karaköy Mahallelerinde bulunan taşınmazların, özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verildi. Kaynak: Matriks

Uluslararası Yatırım: Türkiye’de peş peşe şirket satın alan Belçikalı kimya devi Ravago, listeye birini daha ekledi. Ravago, Türk kimya firması Turkuaz’ın ana hissedarı oluyor. Ravago, Turkuaz Kimya ve Tarım Sanayi Ticaret adlı şirket hisselerinin yüzde 51’ini satın alıyor. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Girişim Elektrik (GESAN): TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün 2 İş Kaleminde Toplam 110 Adet 170 kV Ayırıcı ve Yedek Malzemeleri ile 2 İş Kaleminde Toplam 25 Adet 420 kV Ayırıcı ve Yedek Malzemeler” ihalesine, ekonomik açıdan en avantajlı fiyatı veren Girishim Power Enerji Savunma Havacılık ve Uzay Otomasyon Teknolojileri San. ve Tic. Taah. A.Ş. ile Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş. arasında ihale konusu malzemelerin tedariki için 3.98mn TL+KDV tutarlı sipariş ön anlaşması yapılmıştır.

Margün Enerji (MAGEN): Güneş Enerji Santrali Proje Geliştirme ve Anahtar Teslim EPC sözleşmesi uyarınca, İtalya, Sicilya Eyaleti, Agrigento ilinde yer alan Castello GES (Castello Güneş Enerji Santrali) Pojesi’nin arazi geliştirme, teknik inceleme ve proje çalışmaları tamamlanmış ve Lisanslama için İtalyan Şebeke Operatörü Terna’ya resmi başvuru Margün Enerji Üretim San ve Tic. A.Ş.’nin İtalya şubesi adına 07.07.2021 tarihinde yapılmıştı.

Başvuru İtalya Yüksek Gerilim Şebeke Operatörü Terna tarafından olumlu bulunmuştur. Bağlantı bedelinin ilgili mevzuata göre % 30’u Terna’ya ödenmiş olup 53.1 MWp kurulu gücündeki Güneş Enerji Santrali STMG onayını (şebeke bağlantı hakkını) elde etmiştir. Proje ön lisansı alınmıştır. Böylelikle projenin %30’luk kısmı tamamlanmış olup ÇED (Çevre Etki Değerleme), imar ve inşaat izinleri aşamasına geçilmiştir. Bu süreçlerin tamamlanmasına müteakip santral kurulumuna başlanacaktır. Projenin yıllık 8 milyon Euro EBITDA üretmesi beklenmektedir.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İTM.380 Referanslı 154 kV Yakakent Trafo Merkezi Yapımı” ihalesinde, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi vergiler hariç 35,21mn TL bedelle vermiş ve 1. sırada yer almıştır. İhale komisyon kararı, İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, düzenleyen kurumdan şirkete tebliğ edilmiş olup sözleşme imzalanmasına ilişkin davet mektubunun gelmesi beklenecektir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 63 milyar TL’lik (%16’dan, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 309 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 40 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi