BİST100’den KRDMD ve SASA Teknik Detaylı Grafik Analizi: Bölgesel Tehditlere Karşı Dimdik Bir İç Piyasa

2019 yılında üçüncü kez faiz indirimi gerçekleştiren Fed, önümüzdeki süreçte ABD’nin ekonomisi olumsuz bir sinyal vermedikçe daha fazla indirim gerçekleştirmeyeceğini şifahen iletti ve global ekonomideki olumsuz trendlerin olasılığına dikkat çekti. Kısaca Fed herhangi bir olumsuz gidişatta 1.50 – 1.75 olan faiz oranlarını kontrol çubuğu olarak tutmak istiyor.

Fed Başkanı Jerome Powell da küresel risklere işaret ederken, ekonomik büyümenin hafif şiddette devam edeceğini, enflasyonun % 2’lik hedefe doğru yükselmesini beklediklerini ve ABD halkının tüketimde güçlü kalacağını öngördüklerini söyledi.

Bunun yanında Suriye ‘de olumsuz unsurlara karşı Türkiye – Rusya devriyesinin gerçekleşeceği ve İç İşleri Bakanımız Süleyman Soylu ‘nun bölücü kukla örgütlere karşı gerekli kararlılığın göstereceği sinyalini verdi. ABD Başkanı Trump ve Türkiye Başkanı Erdoğan görüşmesi sonrası, bölgesel ve global konjonktüre dair olumsuz gelişmelere rağmen, endeks tekrar 107,000 ve üstüne kendini konumlandırmayı başardı. Bunun bir balon olup olmadığı ise 2019 Aralık sonuna doğru belli olacaktır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

BİST 100 endeksinde grafiğe bakıldığında, anlık ve haftalık bir çizgiden ziyade kararlı ve emin kademe aralıklarıyla yukarı doğru bir ivme mevcut. Hatta ivmeden çok büyük bir atılım var. Güçlü bir yükseliş ardından % 0,64 ile 107,527 puanından kapanan endeks yön konusunda al ve tut sinyalleri vermektedir.

Bu çizgide devam etmesi 113,000 – 1113500 direnç noktaları aralıklarını gündeme getiriyor. Yatırımcı profilini baskın ve para girişi olağan bir döngü olarak karşılanmaya başladı. 106,000 ve üstü mühim bir endeks aralığıydı. Göreceli güç endeksi(RSI) hep bu noktadan döndü. Şu hafta RSI stoch (en alttaki çizgiye bakın) çok önemli. Bazı entelektüel analistler “dananın kuyruğunun kopacağını” belirtmektedirler. EWO ve momentumda düzeltme oldu ve Aroon çizgisi up yukarıda down aşağıda, kısaca her şey yolunda. Fakat mühim olan bunun bu kadar beklenmemesiydi. Yani satın alınamayan beklenti volatiliteyi arttıracaktır.

Boğa piyasası tekrar yaşanırken osilatörler de destek verirken tek soru hedef fiyatlar ve destek kademelerinin geleceği noktalar olarak bulunmaktadır. Eğer osilatörler destek verirse mum fitilleri bu hafta yeşil ve yukarı devam edecektir. Üçgen formasyonu genellikle netlik arz ediyor. İlk güçlü destek: 106000 – 106500 olarak belirtilebilir.

 

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

KRDMD hissesi borsada olumlu ard arda kapanış silsilesini takip etmesinde 5. haftayı yaşıyor. Fakat bugün Borsa İstanbul %0,64 bir getiri yapmasına rağmen nötr bir kapanış gösterdi. Son fiyatı 2,38 olan hisse 2,40 ‘a kadar sıçrasa da tepki satışı gerçekleşti. Aşağı bir trend göstermesinden ziyade destek noktasını 2,20 – 2,24 aralığında güçlendirdiği savunulabilir.

Grafiğe hassasiyet ile bakılırsa, momentum ve Stoch RSI(göreceli güç endeksi)  yükseliş trendine destek vermektedir. İşlem hacmi son 5 haftadır olumlu mavi sinyal vermekteyken 2,40 – 2,44 aralığında direnç seviyesi önemli noktalar olarak belirlendiği savunulabilir.

Rayting ve hareketli ortalama rayting olarak “Al” sinyali veriyor. Endeksin yukarı trend çizgisini devam ettirmesi KRDMD ‘nin gereksinimi duyduğu güç ve piyasa faktörleri için önemli bir değişken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Grafik, TradingView ile oluşturulmuştur 

SASA hissesi 6,47 fiyatından % -0,15 ‘lik bir değer kaybı ile kapandı. Bu olumsuz bir durum çünkü endeks ve dış piyasalar olumlu bir atmosferdeydi. Yukarı yönlü bir yükseliş ile tekrar 7,00 seviyesini denemesi zor görünmektedir. Hisse senedine grafikte odaklanılırsa, hacmin yetersiz kaldığı fakat osilatörlerin fırsat olarak algıladığı için al verdiğini görüyoruz.

İlk destek 6, 25 – 6,40 aralığı denilebilir. Momentum 0,29 ve çizgiyi bugün yeterince yukarılara ittiremedi. EWO (Eliot Dalga Osilatörü) 0,31 seyrediyor.

Bu hafta, BİST ‘in tam tersinde hareket varsa ve BİST düşerken SASA yükseliyorsa, yatırımcıların SASA ‘ya artık güvenli liman hissesi olarak baktığının anlaşıldığı savunulabilir. Eğer al fırsatı verdiyse bu hafta her durumda tekrar 7 ve üstünü denemelidir. Yoksa al fırsatı verse de yükseliş trendi momentumu yeterli zamanda itki kuvveti uygulamayacağından ve volatil piyasa yaşanabileceğinden bir değeri kalmayacağı söylenebilir.

Aşağıdaki hisse senedi takipçisinden anlaşılabileceği üzere iki ağırtop BİST100 hissesi de kolay kolay stoploss çizgisine inecek görünmemektedir.

Takipçi, TradingView ‘den sağlanmaktadır

Sonuç itibariyle, bu ay faiz indirimi yapmayan bir Fed ‘e alışmış ve bölgesel tehditlere karşı sapasağlam durmuş bir piyasa ile karşı karşıyayız. Durumun böyle devam etmesi boğa piyasasının daha agresif olmasına ve endeksin 95,000 – 105,000 aralığından tamamen eksen değiştirmesine olanak sağlayabilir. Hisse senedi piyasasında yükseliş bir kademe daha net ve gerçekçi olarak mümkün görünüyor.

Daha güçlü bir Türkiye için hem finansal hem ekonomik verilere hassasiyet ile bağlı bir üretim ve ARGE programı geliştirmeliyiz. Almanya ‘nın kıt kaynaklarla metodoloji ve isabetli teknik lise programını bizde, bize özgü, bizim kültürümüz ve mentalitemizle sentezlenmiş bir şekilde uygularsak başarılı olacağımızı düşünüyorum.

Okan ÖZDEMİR