Bankalar 2015/3. Çeyrek Kar Tahminleri / Şeker Yatırım – (19.10.2015)

Bankalar 3Ç15 Kar Tahminleri

En yüksek kar artışı ile Vakıfbank ön plana çıkarken, üçüncü çeyrekte sonuçlar nispeten zayıf…

Üçüncü çeyrekte takip ettiğimiz bankaların toplam karında yüzde 26 çeyreksel düşüş bekliyoruz. Bu sonuç temettü gelirleri düzeltildiğinde ise net karda çeyreksel yüzde 17 düşüşe denk gelmektedir.

Gelir kalitesi açısından zayıf bir çeyrek gözlemliyoruz. Çekirdek gelirlerde çeyreksel yatay seyreden kredi getirisi/mevduat maliyeti makası ve korunan komisyon gelirleri sayesinde sadece yüzde 2 azalma öngörmekle beraber, TÜFE’ye endeksli menkullerin getirileri üçüncü çeyrekte azalarak banka karlarını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, net faiz marjında çeyreksel 32 baz puan daralma olacağını düşünmekteyiz. Swap kaynaklı artan sermaye piyasası zararlarının, devam eden komisyon geri ödemelerinin ve TL’deki değer kaybının neticesinde şişen faaliyet giderlerinin, ikinci çeyrek sonrası azalan özel karşılık giderlerine rağmen banka karlarını bu çeyrek baskı altına alacağını tahmin ediyoruz.

Vakıfbank’ın üçüncü çeyrekte karını çeyreksel %33 artırarak öne çıkmasını bekliyoruz. Takipteki krediler özel karşılık oranının yüzde 93’ten yüzde 84’e gerilemesi kar artışında büyük rol oynayacaktır. Ancak, değerleme açısından 2016 tahmini 5,0 F/K oranı, 0,6 F/DD ve yüzde 12,5 sermaye getirisi ile işlem gören Vakıfbank’ın rakiplerine göre adil fiyatlandığını düşünmekteyiz.

Vakıfbank’ın ardından Akbank’ın da karlılıkta iyi bir performans sergileyeceğini beklemekteyiz. Bu çeyrek TÜFE’ye endeksli menkul gelirlerinin korunması ve kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının iyi yönetilmesi sayesinde net faiz marjında 16 baz puan düşüş öngörmekteyiz (rakipler ortalama 26 baz puan düşüş). Swaplardan yararlanmasına rağmen sermaye piyasası kar/zarar performansı rakiplerine göre bu çeyrek daha olumludur.

İş Bankası’nda yüksek sermaye piyasası zararları, tüketicilerin korunmasına ilişkin ceza (83mnTL) ve Avea değerleme zararı (150mnTL) bu çeyrek karlılık düşüşünde etkili olacaktır. Halkbank’ta sermaye piyasası zararları karlılık düşüşünde ön plana çıkarken, Yapı Kredi’de mevsimsel olarak zayıflayan TÜFE’ye endeksli menkul gelirler karlılığı baskı altına alacaktır. Garanti’de ise sermaye piyasası zararları, mevsimsel olarak zayıflayan TÜFE’ye endeksli menkul gelirler ve kur kaynaklı ve tüketicilerin korunmasına ilişkin ceza (83mnTL) nedeniyle artan faaliyet giderleri karlılığı olumsuz etkileyecektir.

Bu rapor ile 2015-2024 tahmin dönemimizde yaptığımız değişiklikler neticesinde hedef fiyatlarımızı ortalama yüzde 4 yükseltiyoruz. Yüzde 10 risksiz faiz oranı ve yüzde 5,5 ülke risk primi ile hesapladığımız yüzde 15,5 sermaye getirisine göre takip ettiğimiz bankalarda yüzde 9 getiri potansiyeli görmekteyiz. TSKB için tavsiyemizi cazip değerlemesinden dolayı “Endeks Üzeri Getiri” ye yükseltiyoruz (eski tavsiye: “Endekse Paralel Getiri”). TSKB bizim rakamlarımıza göre 2016 tahmini 0,9 F/DD ve yüzde 18 sermaye getirisi işlem görmektedir. İş Bankası, Halkbank ve Akbank için “Endeks Üzeri Getiri”; Garanti, Vakıfbank ve Albaraka için “Endekse Paralel Getiri”; Yapı Kredi için “Endeks Altında Getiri” tavsiyelerimizi koruyoruz.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan 2015 / 9 Aylık Banka Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir