Akşam Forex Yorumları / IKON Menkul – (29.07.2022)

FED ve Verilerle Dolu Bir Haftayı Geride Bırakıyoruz…

FED, ABD Büyümesi, ABD PCE Fiyat Endeksi ve Avrupa’nın öncü enflasyon ve büyüme verileriyle geride bıraktığımız haftada karlı çıkan ABD borsa endeksleri, metaller, ABD tahvilleri ve Japon Yeni oldu. Bundan sonraki süreçte hem ekonomik veriler, hem de merkez bankacılarının politikalar hakkında konuşmalarını izleyeceğiz.

Bununla birlikte Avrupa’yı etkilemesi düşünülen gaz kririzi, petrol fiyatları, OPEC politikaları gibi haber akışlarını da takip edeceğiz.

Öncü Verilere Göre Almanya Resesyonun Eşiğinde…

Yılın ikinci çeyreğine ait açıklanan öncü büyüme verileri şu şekilde gerçekleşti;

*Almanya – Öncü Ekonomik Büyüme Q2 (Yıllık): %1.5 (Önceki: %3.9)
*Almanya – Öncü Ekonomik Büyüme Q2 (çeyreklik): %0 (Önceki: %0.8)

Verilere göre ekonomi bir resesyonun eşiğinde ve Almanya’nın ikinci çeyrek ekonomik büyümesi durma noktasına geliyor. Almanya için “gaz krizi” yaklaşırken, üçüncü çeyrekteki durum Avrupa’nın en büyük ekonomisi için o kadar da hoş olmayabilir ve bu Euro Bölgesi görünümü için kötü bir görüntüye işaret ediyor.

Euro Bölgesi Öncü Enflasyon ve Büyüme Verileri Açıklandı…

Euro Bölgesi ekonomisi için bir başka rekor düzeyde yüksek enflasyon okuması açıklandı. Bu haliyle, fiyat baskılarının tepeyi gördüğüne dair yorumlar erken görünüyor. Almanya’da Ağustos sonu hükümetin şuan uyguladığı sübvansiyonun süreci uzatılmazsa Eylül ayına Almanya enflasyonu yükselebilir ve bu bölge enflasyonunu yukarı çekebilir.

*Euro Bölgesi – Öncü TÜFE (aylık) (Temmuz): %0.1 (Önceki: %0.8)
*Euro Bölgesi – Öncü TÜFE (yıllık) (Temmuz): %8.9 (Önceki: %8.6)

Büyüme tarafında Fransa ve İspanya’daki büyüme oranları genel olarak Euro Bölgesi’ni ayakta tutmuşa benziyor. Ancak, bölgede ağırlığı çok daha fazla olan Almanya ekonomisindeki büyüme koşulları durağan seyretmişti. Euro Bölgesi geneli büyüme iyimser olsa da, enflasyondaki yükseliş eğilimi ve kış aylarındaki olası yüksek enerji fiyatları düşünüldüğünde, enflasyon sebebiyle büyümedeki rakamın “buruk” olarak adlandırılması doğru olabilir.

FOMC Üyeleri Konuşmaya Başladı…

Bugün Atlanta FED Başkanı Bostic, son FED toplantısından sonra ilk açıklamayı yapan FOMC üyelerinden oldu.
*ABD resesyonda değil.
*Enflasyonun çözülmesi gerekiyor.
*FED, faiz oranlarıyla daha fazlasını yapmak zorunda kalacak.
*Ayrıntılar, önümüzdeki aylarda veri akışına bağlıdır.
*Faiz artışları iş yatırımlarına zarar verebilir, ancak şimdiye kadar istihdam piyasasındaki ivme devam ediyor.

Michigan Üni. Tüketici Güveni ve Enflasyon Beklentileri Pozitif…

Cuma günleri açıklanan Michigan Üniversitesi’nin tüketici güveni anketi ve enflasyon beklentileri pozitif yönde seyretti.

*ABD – Michigan Üni. Tüketici Güveni: 51.5 (Önceki: 50)
*ABD – Michigan Üni. Enflasyon Beklentisi: %5.2 (Önceki: %5.3)
*ABD – Michigan Üni. 5 Yıllık Enflasyon Beklentisi: %2.9 (Önceki: %3.1)

UoM’nin verilerindeki düzelme ile ABD borsa endekslerine talep devam ediyor.

Burada özellikle enflasyon beklentilerinde aşağı bir revize olması borsa endeksleri ve tahviller için olumlu olabilir. Ancak elbette bu pozitif anketlerin trend halinde devam etmesini görmek gerekecek.

EURUSD

EURUSD – Tepkiler Sınırlı, Tekrar 1.022nin Altında…

EURUSD paritesi pek tepki veremiyor ve şuan için yatay açılı alçalan fiyat kanalı içerisinde hareket etmeye devam ediyor.

Gün içinde açıklanmış olan ve yavaşlamanın çok net görüldüğü Almanya büyümesinin yanında, bir önceki aya göre yüksek gelen Euro Bölgesi öncü enflasyon verisi Euro bacağını zayıf bırakmaya devam ediyor.

Bununla birlikte ABD’den yüksek gelmeye devam eden ve en önemli enflasyon göstergelerinden biri olan PCE Fiyat Endeksi ile birlikte ABD Doları lehine görüntü varlığını koruyor.

Sabah saatlerinde 1.0220’ye tepki vermiş olan parite burada kanaldan da baskı yemesi üzerine geriledi ve şimdilerde 1.0150 seviyelerinde fiyatlanıyor. Düşüşün devamı halinde 1.0075 bölgesi, yani kanalın alt bandı gündeme gelecektir.

Paritede kalıcı tepkiler için öncelikle 1.0220 ara direncin ama özellikle de 1.0275’in kırılması gerektiği düşüncesindeyiz.

Destekler: 1.0120 – 1.0075 – 1.0000
Dirençler: 1.0165 – 1.0220 – 1.0275

USDJPY

USDJPY – Gün İçi Düşüşten Sonra Tepki Verdi…

FED toplantısı ve dün gelen negatif ABD büyümesinin ardından global piyasalarda para akışı ağırlıklı olarak güvenli limanlara kaymaya başladı. Bu durum tahvil piyasasına talep getirirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi teknik olarak önemli bölge olan %2.70’nin dün altına sarkmıştı.

Ons Altın ve tahvillerin yanında Japon Yeni’ne de alıcılar geliyor. Mart ayından bu yana bir hayli hırpalanan Japon Yeni’ne USDJPY özelinde yükselen takozun kırıldığı andan bu yana güçlü talep görmekteyiz.

Bugün 132.50 destek bölgesine kadar geri çekildi. Ancak bu bölgeye sert hareket yapmasının ardından gün içinde saatlik periyotta ters omuz baş omuz oluşturması ve akabinde ABD’de PCE fiyat endeksi verisinin geçtiğimiz aya göre yüksek gelmesi bu ufak çaplı TOBO yapısını tetikledi ve 134.55 bölgesine tepki geldi.

Bu denli sert hareketler sonrası tepki elbette normal. Ancak 134.55’in üzerine atamadığı sürece Yen lehine hareketlerin devamı görülebilir.

Destekler: 132.75 – 131.33 – 129.00
Dirençler: 134.55 – 135.50 – 136.51

ALTIN

Altın – 2070’den gelen Banda Dokununca Gün İçi Aldıklarını Geri Verdi…

Ons Altın 1680 $’dan bu yana tepki veriyor. Özellikle Çarşamba günü FED’in nötr faiz bölgesine geldikten sonra faiz artış hızını bir miktar hafifletmeye niyetli olduğunu belirtmesi ve akabinde negatif gelen ABD büyümesiyle FED’in sakin bir faiz artış sürecine devam edeceğinin algılanması sarı metali 1750’nin üzerine çıkarttı.

Sarı metali 2070 seviyesinden bu yana yaşanan düşüşte alçalan fiyat kanalı içerisinde takip ediyoruz. Bugün kanalın üst bandına çok yaklaşınca burada gün içi alışlarını verdi. Şuan için 1770 direncine denk gelen kanalın üst bandı günlük mum ile kırılırsa sarı metal için 1805 direnç seviyesini yakın zaman için konuşmaya başlayabiliriz. Olası düşüşlerde kanal içi destek bölgelerini izliyor olacağız.

Destekler: 1750 – 1734 – 1722
Dirençler: 1770 – 1784 – 1805

Kaynak: IKON Menkul Akşam Bülteni