Aksa Enerji Hisse Yorumu / Alan Yatırım – (12.09.2019)

ÖZET BİLGİLER

Aksa Enerji, elektrik üretim faaliyeti göstermektedir. Şirket Kazancı Holding iştiraki olarak kurulmuş olup, 3’ü yurtiçi, 1’i KKTC ve 3’ü Afrika’da elektrik üretim santrali bulunmaktadır. Afrika’da gerçekleşen elektrik üretimleri, akaryakıt elektrik santralleri segmentinde olup, Mali, Gana ve Madagaskar olmak üzere 3 ülkede elektrik üretimi ve satışı faaliyetlerini yürütmektedir. Şirketin %21’i halka açık olup, yaklaşık 290 milyon US$ piyasa değerine sahiptir.

Yurtiçi Faaliyetleri
Türkiye, içinde Bolu, Antalya ve Şanlıurfa’da elektrik santralleri bulunan şirket toplamda yurt içinde 1317 MW kurulu güç kapasitesine sahiptir. Şirketin Bolu’da 270 MW kurulu güç kapasiteli Termik Santrali, Antalya ve Şanlıurfa’da ise 900 ve 147 MW’lık Doğalgaz Kombine Çevrim santralleri, faaliyetlerine devam etmektedir.

Yurtdışı ve KKTC Faaliyetleri
Aksa Eneji, yurtdışında Gana, Mali ve Madagaskar olmak üzere 3 Afrika ülkesinde elektrik üretim ve satış faaliyetlerini sürdürmektedir. Operasyonel gelirlerin yaklaşık %25’ini oluşturan yurtdışı santralleri (KKTC hariç), mevcut yurtiçinde atıl durumda olan önceki santral ekipmanlarından kurulmaktadır. Şirket 2019 ve sonrası için Senegal, Gine, Gabon, Angola, Çad, Burkina Faso, Benin, Kamerun, Endonezya ve Tanzanya gibi ülkelerde potansiyel fırsatları takip ettiklerini analist toplantısında ve sunumlarında belirtmişlerdir.

Finansallar ile Operasyonel Bazda Aksa Enerji
Şirketin, yurt içi ve yurt dışı kurulu santrallerinde MW ve ciro bazında yaklaşık %67’lik kurulu gücü yurtiçinde ve TL bazlı getiri sağlamaktadır. KKTC ve yurt dışı yani yaklaşık %33’lük kurulu gücü ABD doları ve EURO bazlı garantili alım anlaşmaları çerçevesinde devam etmektedir. Döviz bazında şirketin operasyonel karlılığa baktığımız zaman bu 3’te 1’lik yurt dışı ve KKTC kısımı, şirketin operasyonel kar’ın %74’ünü oluşturmakta yani şirket yurtdışı faaliyetlerinden daha fazla operasyonel kar sağlamaktadır.

Şirketin FAVÖK performansını döviz ve santral cinsinden incelediğimiz zaman Afrika bölgesindeki faaliyetlerin karlılığı yine aynı şekilde göze çarpmaktadır. Şirket 2019 ilk dönem TL cinsinden %26 TL getiri sağlarken dövizlerden getirisi %74 seviyelerindedir.

Sonuç
Aksa Enerji için iki ayrı değerleme yöntemi kullanılmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir. Mevcut benzer rakip şirketler Aksa Enerji gibi çeşitli elektrik üretim ve dağıtım segmentin de bulunana şirketler olup, değerlemeyi bu ölçüde yapmaya çalıştık. Şirketin 0.9 beta oranı ve %27 yükseliş potansiyeli ile yukarı yönlü hareket etmesini bekliyoruz. Rasyo değerlemesinde yurt dışı ve yurt içi sektörel rasyolardaki dağılımların düzensizliğinden kaynaklı, indirgenmiş nakit akım yönteminin daha fazla ağırlıklandırılması gerektiğini düşünüyoruz ve değerleme tarafında Türkiye kaynaklı iskonto primi yurtdışı şirket rasyolarına uygulanmıştır. Yurt içi atıl durumda duran, önceden yurt içinde kurulu santrallerin yurtdışına taşınarak Afrika ülkeleri ile yapılan garantili US$ bazlı alım anlaşmalarıyla yapılan elektrik üretim faaliyetleri bilanço kalemlerinde operasyonel karlılık ve karlılık marjları olarak yansımaktadır. Afrika kıtasının büyük bir bölümünde aşırı bir enerji talebi olması gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla karlılık barındırıyor, ancak bu ülkeler daha fazla risk primi içermektedir.

Coğrafi olarak Afrika’da görülebilecek politik ve yönetimsel dengesizlikler, yapısal reformların eksikliği, olası özel sektörün kamulaştırılması, terör/korsanlık gibi istikrar dışı olaylar Afrika ülkelerinde genellikle zaman zaman görülebilen risk prim faktörleridir. Şirketin santralleri için böyle bir risk görülmemekte olup, şirketin bu risk yönetimini uluslararası yüksek kredi derecelendirmesine sahip finans kuruluşlarından teminat mektubu almak gibi yöntemler ile satış tarafında garantilemeye çalıştığını görmekteyiz. Şirketin ayrıca ülke bazlı acil enerji taleplerine hazır makine, teçhizat ve kısa sürede kurulum ile cevap vermesi proje edinimi konusunda şirketin elini güçlü tutmaktadır. Önceki yurt içi atıl ekipmanın makina parklarında tutulması, şirketin olası yurtdışı projesi için herhangi bir CAPEX harcamasını minimize etmesi anlamına gelmektedir. Hazır ekipman ile 3 yılda kurulabilecek santralin ortalama 9 ayda kurulabilmesi şirketin proje edinimlerinde taleplere hızlı cevap vermesine destek veren en önemli unsurdur. Şirket bu strateji ile dışarıda diğer Afrika ve Asya ülkelerindeki potansiyelleri de değerlendirmektedir. Coğrafi risk unsurlarında şirketin riskini minimize edecek hamleler ile olabilecek bir olumsuzluktan aşırı negatif etkilenmeyeceğini düşünmekte olup diğer karlı olabilecek Afrika ve Asya projelerinin yukarı yönlü pozitif potansiyel yaratabileceğini değerlendirmekteyiz.

Raporun tamamı için tıklayın.