2022 4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Alnus Yatırım

Bilanço Dönemi Volatil Ortamda Başlıyor

4Ç22 bilanço dönemi 25 Ocak’ta Arçelik ile başlıyor olacak. Sonrasında Akbank‘ın 31 Ocak’ta finansallarını açıklamasıyla hızlanacak süreçte şirketlerin bilanço açıklama son tarihi konsolide olmayan şirketler için 1 Mart ve konsolide olan şirketler için ise 13 Mart olacak.

Araştırma kapsamımızdaki bankalar için güçlü büyümenin devam ettiğini görüyor olacağız. Ancak son dönemde Liralaşma stratejisi kapsamında politika yapıcıların aldıkları makro ihtiyati tedbirlerin 2023 yılı için banka karları üzerinde baskılayıcı bir unsur olarak karşımıza çıkacağını ve 2022’deki rekor karlıklara ulaşmanın hayli zor olacağı kanısındayız. Bu paralelde açıklanacak güçlü sonuçlar hisse fiyatları üzerinde önceki çeyreklerdeki kadar kuvvetli etki yaratmayabilir. 2022 son çeyreğinde Merkez Bankası ve BDDK tarafından getirilen yeni regülasyonların etkisiyle kredi/mevduat spreadlerinde daralma beklerken TÜFE’ye endeksli tahvillerin devam eden pozitif katkısı artan faaliyet giderleri ile dengeleniyor olacak.

Akbank ve İşbankası’nın 4Ç22’de çeyreksel bazda görece güçlü sonuçlar açıklamasını beklerken gayrimenkul yatırımlarının yeniden değerlemesi ile Albaraka da çeyreksel bazda güçlü sonuçlar açıklayabilir. Kamu bankaları tarafında (Halkbank ve Vakıfbank) çeyreksel olarak güçlü sonuçlar beklemekle birlikte Halkbank ve Vakıfbank için de sırasıyla %37 ve %30 kar büyüme beklentimiz mevcut ancak özkaynak karlılıkları sektör ortalamasının altında kalmayı sürdürecek. Önümüzdeki dönemde kamu bankalarında yeni sermaye artışlarını görmemiz bizi şaşırtmayacaktır.

2022 yılı son çeyreğinde takibimizdeki finans dışı şirketlerde ise yükselen enflasyonun yarattığı nominal bazda ciro büyümelerini görmeye devam edeceğimizi düşünürken artan enerji ve tedarik maliyetlerinin FAVÖK ve net kar marjları üzerinde baskı oluşturmayı sürdüreceği kanısındayız. Araştırma kapsamımızda yer alan finans dışı şirketlerin 4Ç22 döneminde net karını %85 artırmasını beklerken, bir önceki çeyreğe göre ise net karda %40 civarında bir gerileme olası görünüyor. Önceki çeyreklere kıyasla yılın son çeyreğinde karlılıklardaki ivme kaybı iyice belirginleşiyor olacak. 4Ç22’de satışlar karlılık açısından ulaştırma, gıda, gıda perakendeciliği, GYO, otomotiv ve ilaç sektörlerinin ön plana olmasını beklerken teknoloji, petrokimya ve Telekom sektörleri görece zayıf bilanço beklediğimiz sektörler olacak.

2022 yılı son çeyreğinde takibimizdeki finans dışı şirketlerde ise yükselen enflasyonun
yarattığı nominal bazda ciro büyümelerini görmeye devam edeceğimizi düşünürken artan
enerji ve tedarik maliyetlerinin FAVÖK ve net kar marjları üzerinde baskı oluşturmayı
sürdüreceği kanısındayız. Araştırma kapsamımızda yer alan finans dışı şirketlerin 4Ç22
döneminde net karını %85 artırmasını beklerken, bir önceki çeyreğe göre ise net karda %40 civarında bir gerileme olası görünüyor. Önceki çeyreklere kıyasla yılın son çeyreğinde karlılıklardaki ivme kaybı iyice belirginleşiyor olacak. 4Ç22’de satışlar karlılık açısından ulaştırma, gıda, gıda perakendeciliği, GYO, otomotiv ve ilaç sektörlerinin ön plana olmasını beklerken teknoloji, petrokimya ve Telekom sektörleri görece zayıf bilanço beklediğimiz sektörler olacak.

BANKALAR

BANKA DIŞI TÜM

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Alnus Yatırım