Enflasyonist risklere karşın güçlü tüketim eğilimleri
Negatif reel faiz oranları ve hızla yükselen enflasyon nedeniyle yerli tüketiciler gelecek için tasarruf yerine harcamaya yönelmiş ve bu da artan fiyatların olduğu ortamda tüketici harcama eğilimlerini güçlü seyretmesine yol açmıştır. Diğer bir deyişle, genişleyici ekonomi politikaları sayesinde, yüksek fiyatların reel talep (hacim) üzerinde genel olarak olumsuz bir etkisi olmamıştır. Öte yandan, artan enerji, barınma ve sağlık harcamalarının, tüketicilerin temel ihtiyaç maddeleri ve tüketici ürünleri için kullanabilecekleri harcanabilir gelirlerinde bir düşüş yaratabileceğini de göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyoruz. 2023’te, enflasyonda yaşanacak olan bir miktar gerilemenin (kısmen baz etkilerine bağlı olarak) ardından, ciro büyüme oranlarının ortalama seviyelerde oluşmasını beklerken, 1Y23’te özellikle personel giderlerinde oluşan artışın zorlayıcı olabileceğini düşünüyoruz. Hem perakendecilerin (BIMAS ve MGROS) hem de içecek şirketlerinin (CCOLA ve AEFES) çarpanlarının, tarihsel ortalamalarının altında işlem görüyor olmasıyla, perakende sektöründeki değerlemelerin cazip olduğunu düşünüyoruz. 2023 beklentimize göre 3,6x FD/FAVÖK gibi düşük bir değerlemeyle işlem gören ve GOÜ odaklı bir Coca-Cola şişeleyicisi olarak sürdürülebilir bir büyüme hikayesi sunan CCOLA’nın iyi bir fırsat olduğunu vurguluyoruz.
BIMAS – Endeks Üzeri Getiri/ Hedef Fiyat: 200,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %49
BIMAS, operasyonlarının sağlıklı devam etmesine, müşteri trafiğindeki artışın hızlanmasına ve güçlü ciro ivmesinin sürdürülmesine rağmen 2022’de hisse fiyatı olarak düşük performans gösterdi. 3Ç22’de nispeten düşük olan marjların, 4Ç22’de artan faaliyet gider kontrolü sayesinde toparlanmasını bekliyoruz. Hisse senedi, 2023 tahminlerimize göre 7,6x F/K çarpanı ile işlem görmektedir ve bu durumda mevcut değerlemenin cazip olmaya devam ettiğini düşünüyoruz. BİM, işletmenin sürdürülebilir büyümesini destekleyen önemli bir faktör olduğunu düşündüğümüz maliyet liderliğini korumaya devam ediyor. Türkiye’deki enflasyonist ortam göz önüne alındığında, tüketicilerin daha ucuz ürünlere yönelmesini ve mevcut görünüm altında indirim marketlerinin daha iyi bir konumda olduğunu düşünüyoruz. Hedef fiyatımızı 200 TL/hisse seviyesinde tutuyor ve Endeks Üzeri Getiri tavsiyemizi koruyoruz.
MGROS – Endeks Üzeri Getiri / Hedef Fiyat: 180,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %24
MGROS’un 4Ç22’de güçlü bir ciro artışı bildirerek 2022 için paylaşmış oldukları en son beklenti olan %100 satış büyümesini aşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, faaliyet marjlarının, yıl sonu kampanyalarının yanı sıra satış maliyetleri altında izlenen dönem faizinin muhasebesel etkisi nedeniyle bir miktar baskıya maruz kalabileceğini düşünüyoruz. Ocak 2023’te asgari ücrette yapılan artışla birlikte marj görünümünün 1Y23’te baskı altında kalabileceğini düşünürken, Migros’un bu durumu 2Y23’te daha güçlü bir marj performansıyla telafi etmesini bekliyoruz. Nakit akışındaki iyileşme ve 2022’deki güçlü kar sayesinde şirket, uzun bir aradan sonra temettü dağıtmaya da devam edebilir. Güçlü süpermarket operasyonları ve başarılı bir şekilde yürütülen online mağazacılık stratejisi nedenleriyle Migros’u beğenmeye devam ediyor, hedef fiyatımızı 180 TL/hisse olarak revize ediyor ve tavsiyemizi Endeks Üzeri Getiri olarak koruyoruz.
CCOLA – Endeks Üzeri Getiri/ Hedef Fiyat: 290,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %50
CCOLA, 4Ç22’de güçlü hacimler ve 2023 için güçlü bir beklenti seti açıkladı. Şirket, 2022’deki Özbekistan yatırımının ardından Pakistan’da yeni yatırımlar yapıyor ve meyve konsantresi üreticisi Anadolu Etap İçecek’i satın alıyor. Operasyonel anlamda yönetim, başarılı fiyat ayarlamaları ve riskten korunma faaliyetleri gerçekleştirerek şirketin enflasyonist baskılara karşı karlı kalmasını sağladı. Alım gücündeki düşüş kaynaklı talep daralması ve potansiyel sert kur hareketlerini şirket için temel risk unsurları olarak görüyoruz. Ancak, başarılı uygulama ile CCOLA için çekici bir risk-getiri dengesi olduğunu düşünüyoruz. 290 TL/hisse’lik yeni hedef fiyat ile Endeks Üzeri Getiri tavsiyemizi koruyoruz.
AEFES – Endeks Üzeri Getiri/ Hedef Fiyat: 80,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %47
AEFES, 4Ç22 için bira grubu hacimlerinde %2,3 düşüş açıkladı. Ukrayna ve Rusya operasyonları bu daralmanın ana kaynağı oldu. Ukrayna’da üretim, düşük bir kapasite kullanımı ile Ekim ayında yeniden başlatıldı. Şirket, Rusya’da karlılığa daha fazla önem veriyor ve bu nedenle Rusya pazarındaki daralma şirket için olumsuz bir pazar sonucundan çok bir tercih gibi görünüyor. Öte yandan, Türkiye satış hacmi 4Ç’de %9,6 ve 2022’de %15,6 artarak güçlü pazar performansını göstermiştir. Bira operasyonlarına ek olarak, başarılı CCOLA operasyonları AEFES finansallarını desteklemeye devam ediyor. Karlılık odaklı yönetim ve Ukrayna operasyonlarındaki potansiyel toparlanma ile şirket için yukarı yönlü bir potansiyel görüyoruz. 80 TL/hisse hedef fiyatı ile Endeks Üzeri Getiri tavsiyemizi koruyoruz.
MAVI – Endeks Üzeri Getiri / Hedef Fiyat: 170,0 TL / Yükseliş Potansiyeli: %47
9A22’de, güçlü yerli talep sayesinde Şirket’in ciro büyümesi yıllık %130’a ulaşırken, net nakit pozisyonu da 1,1mlrTL’ye (UFRS16 hariç) yükseldi. 2022 yılında Şirket hedefi olan %120’nin hafif altında %117 yıllık ciro büyümesi bekliyoruz. Enflasyonist ortam ve maaş artışları düşünüldüğünde güçlü müşteri talebinin 2023 yılında da artan fiyatlar ve hacimlerle Mavi’nin cirosunu destekleyeceğini ve yıllık ciro büyümesinin %48 olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Son 12 ayda MAVİ BİST-100’e göre yaklaşık %30 daha iyi getiri elde etmiş olsa da, 2023T 3x FD/FAVÖK ve 5,8x F/K çarpanlarının cazip seviyelere işaret ettiğini düşünüyor ve Endeks Üzeri Getiri tavsiyemizi koruyoruz.
MPARK – Endeks Üzeri Getiri / Hedef Fiyat: 116,40 TL / Yükseliş Potansiyeli: %41
Pandeminin ardından, kamu hastanelerinde gözlemlediğimiz doktor sayılarındaki aşağı yönlü trendin etkisiyle de Türkiye’de özel sağlık sigortalarına olan talep arttı. Bunun yanında, TL’nin değeri, hastanelerdeki hizmet kalitesi ve uluslararası uçuşlarda normalleşme de medikal turizm gelirlerini destekliyor. Yatak kapasitesi ve hastane sayısı bakımından sektör lideri olan MPARK’ın sektördeki güçlü konumunu koruyacağını düşünüyoruz. Böylelikle, özel hastanelerde artan taleple yükselen hasta sayıları ve 2023 yılında enflasyona paralel olası fiyat güncellemeleriyle değerlememizi revize ettik. Ayrıca, portföye eklenebilecek yeni hastanelerin de değerlememiz üzerinde yukarı yönlü riske işaret ettiğinin altını çiziyoruz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Yatırım Finansman