2022 1. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım

1Ç22 Kar Beklentileri

1Ç22 dönemine ilişkin finansallar bu hafta açıklanmaya başlayacak

  • Son dönemde Fed başkanı ve üyelerinin daha da şahinleşen tondaki faiz artırım söylemleri, Rusya-Ukrayna savaşı ve küresel ölçekte ivme kazanan enflasyon verileri ile birlikte, yılın ilk çeyreğinde yurt dışı hisse senedi piyasalarında denge arayışı izledik. Yurt içinde ise TL’deki oynaklık nispeten azalırken, yıllık enflasyon verilerinde yeni zirveler test edildi. Bu ortamda, Borsa İstanbul TL bazında zirve seviyelerini yenilerken, yılbaşından bugüne getiri ise %36’ya yaklaştı.
  • Takip listemizde yer alan Arçelik’in 22 Nisan tarihinde finansallarını açıklaması ile birlikte yılın ilk çeyreğine ilişkin bilanço sezonu bu hafta başlayacak. Bankalar tarafında ise 27 Nisan tarihinde Akbank’ın finansallarını açıklaması ile birlikte banka bilançolarını da görmeye başlayacağız.
  • Borsa İstanbul şirketleri için konsolide olmayan sonuçların açıklanması için son tarih 5 Mayıs olurken, konsolideler için ise 10 Mayıs tarihini takip edeceğiz. Bankalar tarafında ise konsolide olmayan sonuçlar için son tarih 10 Mayıs olacak. 2 Mayıs haftası Ramazan Bayramına denk geldiği için hem şirketler hem de bankalar tarafında Nisan ayının son haftası ve Mayıs’ın 2. haftası yoğun bilanço trafiği göreceğiz.

1Ç22’de bankaların karlılıklarındaki güçlü görünümün devam etmesini bekliyoruz

  • 1Ç22’de araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net karında, bir önceki çeyreğe göre %59,7, yıllık bazda ise %297,0 artış öngörüyoruz. Temel olarak 1Ç’de bankaların net faiz marjında olumlu seyrin devam etmesinin yanı sıra komisyon gelirlerindeki iyileşmenin dikkat çekeceğini, karşılık giderlerinde ise bir önceki çeyreğe göre beklediğimiz gerilemenin, net karı olumlu etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Diğer yandan, yükselen enflasyonla birlikte araştırma kapsamımızda bulunan bankaların faaliyet giderlerinde ortalama yıllık bazda %56,9 artış olacağını öngörüyoruz.
  • Araştırma kapsamımızda bulunan mevduat bankaları arasında, ilk çeyrekte Garanti Bankası’nın çeyreksel bazda %101,9 yükseliş ile net karını en fazla artıran banka olacağını düşünüyoruz. Ayrıca swap dahil net faiz marjında çeyreksel 35 bp artış öngördüğümüz Yapı Kredi Bankası’nın net karının ise, bir önceki çeyreğe göre %64,0 oranında yükseleceğini tahmin ediyoruz.
  • 2022 ilk çeyrekte araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %10,9 büyüme beklerken, toplam mevduat hacminde ise %11,3 artış olacağını öngörüyoruz. BDDK verilerine göre, 1Ç’de TL tarafta gerçekleşen güçlü kredi büyümesinde ticari krediler segmentinin itici güç olduğu gözlemlenirken, mevduat kompozisyonunda ise kur korumalı mevduat sisteminin etkisi ile bankaların YP mevduatlarında azalma, TL tarafta ise güçlü artış görülmektedir.

Holdingler, GYO ve demir-çelik şirketleri net kar büyümesinde önde olacak

  • Takip listemizde yer alan holdinglerin (SAHOL-KCHOL) finans tarafındaki iştirakleri kaynaklı olarak net kar büyümesinde bu çeyrekte öne çıkmasını bekliyoruz. GYO şirketlerinin (EKGYO-TRGYO-ISGYO) operasyonel performans artışı ile bu çeyrekte güçlü finansallar açıklamasını beklerken, demir-çelik şirketlerinin (KRDMD-EREGL) ürün fiyatlarına bağlı olarak bu çeyrekte de güçlü net kar büyümesi kaydedeceğini öngörüyoruz.
  • Enflasyonist ortamın etkisiyle gıda perakende şirketlerinin (BIMAS-BIZIM-MGROS), azalan satış hacimlerine karşılık artan fiyatlar, TL’deki değer kaybı ve ihracatın desteğiyle otomotiv şirketlerinin (DOAS-TOASO-FROTO) tatminkar ilk çeyrek sonuçları açıklamasını bekliyoruz.
  • Bu şirketlere ek olarak, bu çeyrekte satış hacmi ve fiyat artışlarının etkisiyle SISE’nin hem operasyonel hem de net karlılık performansının güçlü gelmesini bekliyoruz. İçeride elektrik fiyatlarının seyri ve yurt dışı faaliyetlerinin katkısıyla AKSEN, ihracat performansı ile AKCNS ve havacılık sektöründe zayıf sezona karşılık THYAO tarafında yine pozitif finansallar öngörüyoruz.

Araştırma Kapsamımızdaki Bankalara Yönelik Öngörülerimiz

Araştırma Kapsamımızdaki Finans Dışı Şirketlere Yönelik Öngörülerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım