2020 2. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Yatırım Finansman

2Ç20 Kar Tahminleri

2Ç20’de takibimizdeki şirketlerde toplam net karın yıllık %19 düşmesini bekliyoruz

2Ç20 bilanço dönemi bu hafta açıklanan ARCLK sonuçları ile başlamış olup, 19 Ağustos’a kadar devam edecektir (konsolide olmayan şirketler için son tarih 10 Ağustos). Bu çeyrekte takibimizdeki şirketlerin net karında yıllık %19 düşüş bekliyoruz. Banka karlarında yıllık %37 artış beklerken, finans dışı şirketlerin net karında yıllık %49 düşüş tahmin ediyoruz.

Bankacılık Sektörü’ndeki sorunlar ve düşük karlılık ile zayıf bir çeyrek

1Ç20’deki düşük bazın ardından 2Ç20’de %10-15 aralığında özsermaye karlılığıyla çeyreklik ortalama %6 net kar büyümesi bekliyoruz. Karlılığı sınırlandıran üç etmen var: i) kredi ve menkul kıymet getirilerine bağlı olarak daralan kredi mevduat makasları ii) regülasyon etkisiyle daralan komisyon gelirleri iii) yüksek seviyelerdeki risk maliyetleri. 2020’nin ikinci yarısında da devam edecek net faiz marjı ve komisyon gelirleri üzerindeki baskıyla, karlılığı etkileyecek temel faktör varlık kalitesi olacaktır. Ancak donuk alacak sınıflandırmasındaki sürenin uzatılmasıyla, varlık kalitesindeki belirsizliğin 2021’e kadar süreceğini düşünüyoruz. Salgının ekonomi üzerindeki negatif etkisini azaltmak amacıyla ekonomi yönetiminin TL kredi büyümesini teşvik etmesi ve kamu bankalarının düşük faiz oranlarıyla ticari kredilerde hızlı büyümesi düşünüldüğünde, net faiz marjındaki iyileşmeye bağlı karlılık artışı beklemiyoruz. Son olarak, enflasyondaki yükselme eğilimi ve devam eden sermaye çıkışları TL’de değer kaybına ve/veya faiz oranlarında artışa sebep olabilir ve bankacılık sektörünü negatif etkileyebilir. Bankacılık sektör çarpanlarının uzun vadede cazip olsa da, kısa vadede riskler yüzünden cazip olmadığını düşünüyoruz. Böylece, bu raporumuzda hiçbir banka için güçlü sonuçlar beklemiyor ve Model Portföyümüzde banka hissesi bulundurmuyoruz (Son Model Portföy Güncellemesi: 20 Temmuz)

Finans Dışı Şirketler: Yıllık bazda FAVÖK’te %24 daralma, net karda %49 düşüş bekliyoruz

Takibimizdeki finans dışı şirketlerin ciro büyümesinin, genel olarak emtia fiyatlarındaki düşüş, pandemi nedeniyle üretim duruşları ve ihracattaki yavaşlamadan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Yurtiçi talep ise görece olarak daha dayanıklı seyrini sürdürmektedir. Finans dışı şirketin toplam cirolarında 2Ç’de geçen seneye göre %21 daralma öngörürken, FAVÖK performansında da benzer şekilde %24 daralma tahmin ediyoruz. Kur farkı giderlerinin de baskısı ile net kar seviyesinde ise toplam finans-dışı şirket sonuçlarında %49 düşüş bekliyoruz.

Takibimizdeki şirketler arasından yıllık bazda güçlü net kar performansı beklediğimiz şirketler DOAS, ENKAI, TTRAK, ULKER, SOKM, TTKOM ve MGROS olarak listelenebilir. Ayrıca PETKM, OTKAR, ALARK ve BIZIM için yıllık bazda sonuçlarda düşüş öngörmekle birlikte 1Ç20 dönemine göre önemli oranda kar artışı tahmin etmekteyiz. Diğer taraftan, TUPRS, EREGL, KRDMD, MPARK, PGSUS, THYAO ve TAVHL geçen seneye göre daha zayıf sonuç açıklamasını beklediğimiz şirketlerdir.

Rapor için tıklayın.