Yatırım yapmanın püf noktaları

Yatırım kararı alırken dikkat etmeniz gerekenler

Gelirinizin bir kısmını harcamadınız ve tasarruf yaptınız. Şimdi bu parayı yatırıma yönlendirme zamanı. Yatırım yapmaktaki amacınız getiri elde etmektir. Ancak yatırım kararı alırken dikkat etmeniz gereken bazı değişkenler vardır. Bu değişkenler;

Yatırım yapmadaki amaç
Yatırımın vadesi
Nakit akışı ihtiyacı
Yatırımcının risk alabilme seviyesi

Yatırım yapmadan önce amacınız belirlenmelidir. Kısa vadede getiri mi elde etmek istiyorsunuz, yoksa emeklilik için ek getiri sağlamak mı amacınız? Ya da başka bir yatırım (araba, gayrimenkul) için birikim aracı yaratmak mı? Yatırımın amacı baştan belli olmalıdır. Çünkü bu yatırımın vadesinin ne kadar olacağını ve ne kadar risk alabileceğinizi belirler. Temel hedefiniz yatırımları herhangi bir zamanda değer kaybına uğramadan nakde dönüştürmek olmalıdır. Yatırım sırasında yüksek getiri, güven ve likidite gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yatırım yaparsınız. Ancak bu faktörleri göz önünde bulundururken bile bazı kısıtlamalarla karşı karşıyasınızdır.

Kişinin yaşı, finansal geçmişi, daha önce yatırım yaptığı araçlar, yatırımdan beklentisi, sermayeyi koruma ya da sabit-düzenli gelir elde etme isteği yatırım kararlarını etkiler. Ancak yatırım kararlarında hesaplanması en zor olan kişinin risk algısıdır çünkü risk mutlak olarak ölçülebilen birşey değildir ve kişiden kişiye değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir