Akbank Hisse Yorumu / Ziraat Yatırım – (08.01.2015)

Akbank Hisse Yorumu

“Akbank 2016 Yılını 2015 Yılına Göre Daha Olumlu Bekliyor…”

Akbank 2016 yılına yönelik olarak makroekonomi ve finansal beklentilerini açıkladı. Banka, makroekonomi tarafında, 2016 yılında %3,5 büyüme (beklentimiz %4,5), %8 yılsonu TÜFE enflasyonu (beklentimiz %8,8), %9,5 yılsonu politika faizi ve 3,10TL yılsonu dolar kuru (beklentimiz 2,86 TL) beklediğini belirtti. Banka 2015 yılında dikkatlerin kurun üzerinde olacağını açıklarken, özellikle küresel ve jeopolitik gelişmelerin kötüye gitmesi ile büyümedeki bozulma aşağı yönlü risk olarak belirtildi.

Banka 2016 yılı için bankacılık sektörü için aktiflerde %12-14 büyüme, kredilerde %13-15 büyüme beklemektedir. Banka özelinde ise aktif ve kredi büyümesinin sektörden daha fazla olabileceğini hedeflemektedir. Banka 2016 yılında aktiflerinde %14-16 (beklentimiz %14), kredilerinde ise %15-17 (beklentimiz %16) oranında bir büyüme beklemektedir. Kredilerin aktif içindeki payının ufak çaplı bir artışla %61’e yükseleceği hedeflenirken, kredi kompozisyonunda önemli bir değişim olmayacağı belirtildi. Banka artan enflasyon oranına bağlı olarak TÜFE endeksli tahvillerin ağırlığını artırmayı planlamaktadır.

Aktif kalitesinde, Banka 2016 yılında takipteki alacak oranının %2,2 olacağını beklemektedir. Söz konusu oran halen bankacılık sektörünün oldukça altındadır.

Mevduatlarda Banka 2016’da kredilerdeki büyümeye paralel %15-17 (beklentimiz %16) arasında büyüme öngörürken, kredi mevduat oranında değişim beklenmemektedir. Kredi mevduat oranını 2014 yılı sonundaki %111’den Eylül 2015 sonunda %100’e düşüren banka bu oranda %105’i kendi için sınır olarak kabul etmektedir.

Net faiz marjında 2016’da kredi faiz getirilerindeki artışa rağmen mevduat maliyetlerinin baskı unsuru olmaya devam edeceği belirtildi. Bu kapsamda da Net Faiz Marjı’nın 2016 yılında yatay kalarak %3,2 (swap hariç) olabileceği tahmin edilmektedir. Diğer taraftan, Banka, net ücret ve komisyon gelirlerinde baz etkisiyle %15 oranında artış beklerken, ücret ve komisyon geri ödemelerinin geçtiğimiz yıla göre azalacağı ve 2016 yılı için 160mn TL ücret ve komisyon geri ödemesi bütçeye koyduğunu ifade etmiştir. Banka, özellikle gelir/gider de yapılan şube optimizasyonu ve yoğun teknoloji kullanımı dolayısıyla iyileşme beklemektedir. Diğer yandan, Banka genel karşılık giderlerinde düşüş beklemektedir. Akbank 2015 yılında net karda %25 oranında artış beklerken (beklentimiz %16), aktif karlılığın %1,5, özsermaye karlılığını %14 olarak hedeflemektedir. Kar artışının beklentimizin üzerinde olmasında, beklentimizin aksine özellikle ücret komisyon gelirlerindeki çift haneli büyüme beklentisi ile operasyonel giderlerindeki düşük artış etken olmuştur.

Banka maliyet/gelir oranının 2016 yılında iyileşme kaydederek 2015 yılındaki %38,9 seviyesinden %37 seviyesine ineceğini öngörmektedir. Bu iyileşmede maliyet verimliliğindeki artış ve dijital bankacılığın etkili olduğu belirtilmiştir.

Son dönemde BDDK tarafından yapılan ve Mart 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen Sermaye Yeterlilik Rasyosunun hesaplanmasında döviz cinsi zorunlu karşılıkların risk ağırlığının artırılmasının Banka’nın Sermaye yeterlilik rasyosuna olumsuz etkisinin yaklaşık 100 baz puan olacağı; buna karşın, tüketici kredilerinde risk ağırlığının düşürülmesi çalışmalarının da yaklaşık bu oranda olumlu katkı yapacağı ve etkinin nötr olacağını belirtilmiştir. Banka, 2016 yılı için Sermaye Yeterlilik Oranının %14 olmasını öngörmüştür.

BDDK, makro ihtiyatı tedbirler kapsamında tüketici kredilerinde ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında daha önceden %1’den %4’e çıkardığı genel karşılık oranının düşürülmesi konusunda bankalardan görüş istemiştir. Akbank karşılıkların eski haline düşürülmesi halinde karşılık iptalleriyle 850-900mn TL’lik ek kar kaydedileceği ancak henüz bu düzenleme konusunda net bir şey olmadığını belirtmiştir. Karşılıkların düşürülmesinin, sermaye yeterlilik rasyosuna, hesaplamada dahil edildiği için herhangi bir etkisi olmazken özsermaye karlılığına ciddi pozitif katkısı olur.

Özetle, Akbank 2016 yılındaki tahminlerini genel olarak olumlu değerlendiriyoruz. Banka’nın net faiz marjındaki yatay seyrin net komisyon ve ücretlerden elde edilecek %15 büyüme ile telafi edileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan maliyetler ve sorunlu krediler tarafındaki olumlu projeksiyon Akbank için pozitif olarak algılanabilir.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!