Yapı Kredi Hisse Yorumu / Şeker Yatırım – (1.12.2021)

YAPI KREDİ BANKASI (YKBNK.IS)

Öneri: AL
Kapanış: 3,17 TL
Hedef Fiyat: 5,10 TL

 Eylül 2021 itibariyle aktif büyüklüğü 559 milyar TL olan ve 826 şubesi ile faaliyet gösteren banka aktif büyüklüğü açısından özel sermayeli bankalar arasında 3. en büyük banka olarak faaliyet göstermektedir.

Koç Holding, UniCredit’e ait Yapı Kredi Bankası sermayesinin %18’ine denk gelen 1.520.469.231 TL nominal değerli payların alımına ilişkin kararını Unicredit’e iletmiştir. Payların devir bedeli, 1 TL nominal değer için 2,2980 TL olarak belirlenmiştir.

 Banka yenilikçi internet bankacılığı ve kredi kartlarındaki lider pazar payı ile diğer mevduat bankaları arasında elverişli bir konumda bulunmaktadır.

 Bankanın çekirdek bankacılık gelirlerindeki güçlü büyüme momentumunu, ödeme sistemleri ve işlem bankacılığı desteği ile devam eden güçlü komisyon geliri performansını, kredi ve mevduatta küçük ölçekli işlere odaklanma stratejisini ve rakip ortalamasının üzerinde ihtiyatlı kredi karşılıkları politikasını gözönünde bulundurarak AL olan önerimizi koruyoruz.

 Gelişmiş İçsel Derecelendirme metodununun pozitif etkisi ile 400 baz puan sermaye tamponu. Sermaye yapısı TL’deki olası değer kayıplarına karşı göreceli korunaklı pozisyonda olup, sermaye yeterlilik rasyoları 9M21 itibariyle %17,5 ve %15 seviyelerindedir ve yasal gerekliliğin üzerindedir. TL’deki her %10 seviyesindeki değer kaybının sermaye yeterliliği rasyosuna negatif etkisi 40 baz puan seviyesindedir.

 Yapı Kredi Bankası için %21 sermaye maliyeti ve %5 uzun vadeli büyüme oranlarını kullanarak hesapladığımız hedef fiyatımız 5,10 TL’dir. Hedef fiyatımızın %61 artış potansiyeli bulunmaktadır. Hisse, 2021 tahmini 2.6x F/K ve 0.4x F/DD (Benzerlerine göre %24 iskontolu) çarpanlarıyla işlem görmektedir. 2021 tahmini özkaynak karlılığı ise % seviyesindedir.

 Hisse son bir ayda %2,5 endeks altı getiri sağlayarak %4,6 endeks altı getiri sağlayan banka endeksinden pozitif ayrışmıştır.

 Bankanın net karının 2021 yılında 2020 yılına göre %103 oranında artmasını modelliyoruz.

 Kredi-mevduat makasında devam eden kuvvetli toparlanma. Küçük ölçekli perakende mevduat yapısı ve vadesiz mevduat tabanındaki güçlü büyüme marj gelişimi için olumludur. Vadesiz mevduatların ağırlığı %38 seviyesinde olup sektör ortalaması olan %33 seviyesinin bir hayli üzerindedir. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş kümülatif net faiz marjı 9M21 itibariyle %2,8 seviyesindedir. 2021 yılı için marjlarda göreceli sınırlı 66 baz puan daralma bekliyoruz.

 Net ücret ve komisyon gelirlerinde bütçe üstü performans. 3Ç21’de ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel bazda %18, yıllık bazda ise %33 seviyesinde ve bütçe üzeri bir artış gerçekleşmiştir. Özel mevduat bankalarında ise yıllık bazda ortalama %28 artış gerçekleşmiştir.

 Sektör ortalamasının üzerinde karşılık oranı. TGA rasyosu 9M21 itibariyle %5 seviyesindedir ve bütçe beklentisi olan <%7 seviyesinin seviyesinin altında seyretmektedir. Bankayı rakiplerinden ayrıştıran en önemli özelliklerden biri de yüksek karşılık oranıdır. Üçüncü aşama krediler karşılık oranı %71,6 seviyesinde olup özel bankalar arasındaki en yüksek seviyedir. Toplam kredi riski maliyeti (net) kur etkisinden arındırıldığında 51 baz puan seviyesindedir (Bütçe: <150 baz puan).

 Gelişmiş İçsel Derecelendirme metodunun pozitif etkisi ile güçlü sermaye tamponu. Sermaye yeterliliği hesaplamasında Haziran 2021’den itibaren, BDDK’nın onayı ile, Gelişmiş İçsel Derecelendirme metodu kullanılmaktadır. Banka güçlü sermaye tabanı ve yüksek iç sermaye üretim kapasitesi ile potansiyel risklere karşı korunaklıdır.

 Beklentimizden daha olumsuz seyreden fonlama maliyetleri ile ücret ve komisyon gelirleri ve yeni takipteki kredi oluşumunda beklentilerin üzerinde artış hisse performansında olumsuz etki yapabilir.

Kaynak: Şeker Yatırım