Yabancıların Altın Yorumları – (13.03.2024)

Altının hızlı yükselişi durdu

Altın, ABD enflasyon verilerinin Fed’in dikkatini güçlendirmesiyle kaybını genişletiyor. Altın, ABD enflasyonunun Şubat ayında ikinci ayda da tahminlerin üzerine çıkması ve Fed’in faiz indirimine yönelik temkinli yaklaşımını güçlendirmesiyle dokuz günlük rekor yükselişini sonlandırdı.

Spot külçe, yatırımcıların veri baskısını sindirmesiyle sert bir darbe aldı ve ardından New York’ta sabah 9:54 itibarıyla ons başına yüzde 1 düşüşle 2.161,14 dolardan işlem gördü. Altın Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.195,15 dolara ulaşmıştı.

TD Securities Küresel Emtia Stratejisi Başkanı Bart Melek, “Şubat TÜFE beklenenden daha sıcak geldi. Bu, Fed’in henüz faiz indirimine hazır olmayabileceği anlamına geliyor” dedi.

Fed’in uzun süredir beklenen daha gevşek para politikasına yönelmesinin, tahvil gibi getiri sağlayan varlıklarla karşılaştırıldığında altının çekiciliğini artırması bekleniyor. Politika yapıcılar, borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini söyledi.

Swap piyasaları artık Haziran ayında faiz indirimi ihtimalinin yüzde 63 olduğunu gösteriyor.

Değerli metal bu ay keskin bir sıçrama yaparak bir dizi yeni rekor seviyeye ulaştı. Ancak altının yükselişinin boyutu ve hızı, ani yükselişin açık bir gerekçesi olmasa da birçok tecrübeli piyasa gözlemcisini şaşırttı.

Yine de külçe, Çin liderliğindeki gelişmekte olan piyasalardaki merkez bankalarının büyük alımları da dahil olmak üzere uzun süredir destekleniyor. Gazze’den Kızıldeniz’e kadar Orta Doğu’daki gerginlikler ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı gibi artan jeopolitik riskler de altının güvenli liman varlığı olarak çekiciliğini artırdı.

Kaynak: Bloomberg HT

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!