Varlık yönetiminde üretken yapay zekâ

Boston Consulting Group (BCG) ta­rafından geçtiğimiz ay yayımlanan ‘Global Wealth Report 2024’ raporunda hem sektör gelişmeleri hem de üretken yapay zekânın etkileri değerlendirilmiş. Sizler için özetledim ve etkilerini değer­lendirdim.

Küresel varlık yönetimi hacimleri, son yıllarda önemli değişimler gösterdi. 2023 yılında, küresel net varlıkların yüzde 4,3 artarak 477 trilyon dolara ulaştığı görü­lüyor. Bu artış, 2022›de sadece yüzde 0,2 olan büyüme oranına kıyasla umut verici bir iyileşmenin işareti. Finansal varlıkla­rın yüzde 7 artarak 275 trilyon dolara yük­selmesi, büyük ölçüde kamu hisse senedi piyasalarındaki güçlü performanstan kay­naklanıyor. Bölgesel olarak bakıldığında, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da büyüme daha güçlü olurken, Çin’deki büyüme da­ha sınırlı kaldı.

Bölgesel veriler

2023 yılında Kuzey Amerika, yüz­de 7,3 büyüyerek 11,4 trilyon dolar artış gösterdi. Bu büyüme, özellikle hisse senedi piyasalarındaki toparlanmadan kaynaklanıyor. S&P 500 endeksi, teknoloji ve yarı iletken hisselerinin öncülüğünde yüzde 24’ün üzerinde artış gösterdi.

Batı Avrupa’da finansal varlıkların yüz­de 4,4 büyüyerek 62,7 trilyon dolara ulaş­tığı görülüyor. Ancak bu büyüme Kuzey Amerika’ya kıyasla daha mütevazı kaldı. Avrupa hisse senedi piyasaları, örneğin Stoxx Europe 600, sadece yüzde 16 artış gösterdi.

Asya-Pasifik bölgesinde ise finansal varlıkların yüzde 5,1 arttığı gözlemleni­yor. Çin’deki zayıf büyüme, bölgedeki ge­nel büyümeyi sınırladı. Ancak, Hindistan 2023 yılında 588 milyar dolar ile tarihin­deki en büyük finansal varlık artışını ya­şadı ve 2028’e kadar yıllık ortalama 730 milyar dolar artış bekleniyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!