Türkiye’deki İtalyan firmalara göre işler her zamanki gibi

Türkiye’de Faaliyetlerini Sürdüren İtalyan Firmalar “İşlerin Herzamanki Gibi Gittiğini” İfade Ediyor.

Türkiye’de sadece birkaç gün önce yaşanan darbe girişiminden sonra yaşanan olayların İtalyan ekonomisine etkilerinin tartışılması kaçınılmazdı.

İtalyan Sanayiciler Konfederasyonu (Confindustria) Başkanı Vincenzo Boccia, bu süreçte yaşanan belirsizliğin İtalyan ekonomisini de etkileyebileceğini ancak bu etkilerin neler olabileceğini tartışmak için erken olduğunu ifade etmiştir.

Ekonomik ve Kalkınma Bakanı Carlo Calenda da konuyla ilgili son derece tedbirli bir tutum sergilemektedir. Darbe girişimi iyi haber olarak değerlendirilmemekte ve İtalyan GSYİH’si üzerindeki etkilerinin tahmin edilmesi için henüz çok erken olduğu vurgulanmaktadır.

Calenda kendisini en fazla endişelendiren hususun ise belirsizlik olduğunu belirtmektedir. Türkiye gibi NATO üyesi, AB’ye aday ve önemli bir müttefik söz konusu olduğunda bu endişenin daha da önem azandığını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, risk ile mücadelede Calenda, İtalya’nın ABD ve Kanada gibi güvenli piyasalara odaklanmaya çalıştığını ifade etmektedir.

Boccia, İtalya’nın Türkiye’ye ihracatının toplam ihracat ile kıyaslandığında marjinal boyutta olduğunu belirtmektedir. Geçen sene (2015) İtalya’nın Türkiye’ye ihracatı 10 Milyar Avro seviyesinde, Türkiye’den ithalatı ise 6,6 Milyar Avro düzeyinde gerçekleşmiştir.

Hali hazırda Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren yaklaşık 1.300 İtalyan şirket herhangi bir sorun raporlamamaktadır. Bursa’da Tofaş ile üretim yapan FİAT Chrysler Automobiles (Tipo üretilen tesis) Cumartesi sabahı her zamanki rutinde çalışmaya başladıklarını ifade etmiştir. Dışişleri Bakanlığının metro ve feribot ile ulaşım yerine hususi arabalarıyla seyahat etmeleri yönündeki tavsiyesine karşılık, İtalyan işçilerin güvenlik koşullarında bir değişikliğe gidilmemiştir.
Senenin ilk 5 ayında Türkiye’ye seyahat eden İtalyan turistlerin sayısında yaşanan %45’lik azalışa yol açan genel endişenin ötesinde olumsuz bir etki yaşanmamıştır.

Hem Türkiye’de üretim yapan İtalyan şirketleri hem de Türkiye ile ticari ilişkiileri bulunan İtalyan şirketleri (Ayaydın Miroglio ile senelerdir Türkiye’de ortak girişim halinde çalışan tekstil grubu Miroglio dahil olmak üzere) için ılımlı bir durum hakimdir ve herşeyin güvenlik altında olduğu görülmektedir.

Geçen mali yılı 740 Milyon Avro ile kapatan Azimut Benetti’nin Başkanı Paolo Vitelle, herhangi bir sıkıntı yaşanılmadığını ifade etmektedir. Yat üreticisi, Türkiye’de normal bir şekilde fonksiyon gören belli iş anlaşmaları yürüttüklerini beyan etmektedir. Türkiye İtalya’da üretilen büyük botlar için önemli bir pazar olma özelliğini taşımaktadır.

Bu durum, Leonardo-Finmeccanica için de geçerlidir. “Türkiye bizim için önemli bir piyasadır. Bizimle iş yapanlar ve bizler için işler aynı rutinde devam etmektedir” şeklinde beyanları bulunmaktadır.

Turin merkezli pastacı Maina, üzüm ve Türk fındığı gibi hammaddelerin Türkiye’den ithalatında sorun yaşamadıklarını belirtmektedir. Maina’ya göre, yapılan sözleşmeler öteden beri devam etmektedir ve teslimatlarda herhanngi bir olumsuzluk gözlenmemektedir.

Ekonomi Bakanlığı Bülteni