Tüpraş 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi / Bizim Menkul – (30.10.2017)

Tüpraş 2017 / 9 Aylık Bilanço Analizi

Beklentilerin Ötesinde Artan Net Rafineri Marjı…

%15,1 Getiri Potansiyeli…
Temettü Verimi (%) 3,94

Piyasa Değeri (mn) 33.631

TÜPRAŞ için 109,20 TL olan 12 aylık hisse başı hedef fiyatımızı 154,6 TL’ye yükseltiyor ve %15,1 Endekse paralel Getiri potansiyeli ile öneri listemizde tutmaya devam ediyoruz. TÜPRAŞ, 2015 yılında devreye giren RUP projesinin etkisi ile karlılık üzerinde en önemli belirleyici olan net rafineri marjını 2014 yılında 3,05 USD seviyesinden 2016 yılında 5,94 seviyesine ve 2017/06 döneminde ise 8,45 seviyesine yükseltmiştir. Artan net rafineri marjı ve yükselen kurun etkisi ile şirketin EBITDA rakamı 2017/06 döneminde, 2016/06 dönemine göre %215 oranında artarak 2.991 mn TL seviyesine, net kar rakamı ise %468 artışla 2.325 mn TL seviyesine yükselmiştir.

Yükselen kur ve artan net rafineri marjı net kar ve EBITDA rakamını yukarı çekmektedir. Net rafineri marjının yükselmesinin sebepleri arasında Rusya ve Avrupa’daki bazı rafinerilerde görülen bakım onarım çalışmalarının yılın 2. çeyreğinde de devam etmesi ile Ortadoğu’daki bazı rafinerilerin faaliyetlerini durdurması nedeni ile arz kısmında görülen gerilemeler yer almaktadır. Bununla birlikte geçen yılın ikinci çeyreğinde turizm faaliyetlerinde görülen azalmadan kaynaklı jet yakıtı satışlarında meydana gelen gerilemenin söz konusu dönemde normalleşmeye başlaması, fuel oil crack marjlarında tarihi ortalamasına göre görülen yükselme ve dizele olan talepteki artış net rafineri marjının artmasını sağlayan diğer önemli faktörler arasındadır.

Enflasyona karşı korunaklı yapı. Yükselen enflasyon ortamında şirketlerin karşılaştığı en önemli problemlerden biri artan maliyetlerin etkisini satışlara yansıtabilmede yaşadıkları zorluklardır. Bu anlamda yükselen enflasyonun bir sonucu olarak TÜPRAŞ artan kurun etkisini satış fiyatlarına yansıtabilmekte ve enflasyonun negatif etkilerine karşı karlılığını koruyabilerek yatırımcısına güvenli liman özelliği sunabilmektedir. Bununla birlikte üretimini gerçekleştirdiği ürünlerin sahip olduğu dirençli pazar yapısı ton bazlı satış anlamında da görece stabil yapısı ile yatırımcısına güven vermektedir.

Riskler. Şirket değerine etki edebilecek riskler arasında en önemlisi net rafineri marjında meydana gelebilecek öngörülemeyen gerilemelerdir. Gerek ağır petrollerin brent petrol fiyatları ile arasındaki makasın daralması gerekse arz talep anlamında meydana gelebilecek değişiklikler nedeni ile Akdeniz rafineri marjında görülebilecek azalmalar net rafineri marjını aşağı yönlü tehdit edebilecek riskler olarak karşımıza çıkmaktadır. Jeopolitik riskler nedeni ile ham petrol temini anlamında yaşanabilecek sıkıntılar da gerek ton bazlı satış rakamlarını gerekse net rafineri marjını tehdit edebilecek diğer bir unsur olarak değerlendirilmesi gerekirken ham petrolün USD bazlı fiyatlarında görülebilecek önemli azalmalar ciroyu aşağı çekebileceği gibi net rafineri marjlarının da azalmasına neden olabilir.

Raporun tamamı için tıklayın.