TAVL: İstikrar korunuyor

TAVHL: Ortalamalardaki farkı koruyan tempo güçleniyor

TAVHL için başlık aslında tüm hikaye: ortalamalara bakmak önemlidir. Ancak, ortalamalar arası mutlak fark yanında oransal durum da değerlidir. Esası da bu oluşturmaktadır. Yine de: ortalamaların aşağı kesilmesi satış, yukarı kesilmesi alım olarak görülüyor. Bunun üzerine ne kadar istatistiki bakışla yanlışlama yapılıyor olsa da davranışın belirleyiciliğini kalabalık yönlendirilmesi sağlamaktadır. Bu konuda her yönden gelen bilginin algılanması sonuca yaramaktadır. Küçük yatırımcı, büyük yatırımcı veya kurumsal bakıştakiler paylarına düşeni almaktadır. Elbette kazanan kadar kaybeden de olacaktır: toplamda bilanço değişmiyor. Hisse açısından bakarsak da geçmiş model açısından tekrar etmektedir. Tempo korunduğu sürece oransal fark ve mutlak fark korunmaktadır. Bir başka deyişle sert kırılımlar düzeltme getirecektir ama ana yön yukarıdır.

Kapalı çevrim: tempo – prim kutusu (ortalamaya dönüş modeli)

Model yaklaşımımıza göre ortalamaların fiyat hareketlerince kesilmesi veya kesişme yapması önemsizdir. Burada ortalamaların göreceli durumu önemlidir. Göreceli durumu belirleyense tempo gücü olmaktadır. Tempo gücü seviyesi ve değişimi 2 önemli parametredir. Bu parametrelerin aldığı değerler ortalamaların göreceli durumunu belirler. Açıktır ki ortalamalar arası fark açılacaksa tempo destekli olmalıdır. Aksi durumda fark kapanır veya kısa pozisyonlar kazanç sağlar, düşüş olur.

Piyasa son durum:

10 günlük değişim 5 günlük

değişim

Ortalama (A) + 2.81 % + 1.29 %
Ortalama (B) + 3.02 % + 3.66 %
B/A > 0 > 0
B-A > 0 > 0
Tempo gücü + 0.12 % + 0.21 %

Tabloya göre 5 günlük değişimin A için pozitif ama yavaşlıyor olmasına rağmen, B için hızlanma görüyoruz. Bir başka deyişle aralarındaki oran geçmişe göre daha açık ve fark daha yüksektir.  Modelimize göre, uzun vadeli pozisyon için bu istenen durum değildir. Kısa pozisyon almak isteyenlere uygun olmakla birlikte: son 5 günde tempo gücünün artıyor olması ortalamalar arası açıklığının devam edebileceğini göstermektedir. Nereye kadar? Bir fikir bulabilir miyiz bu konuda? Model simülasyona açıktır.

Simülasyona göre

Bunu tabloya dökebiliriz ama düz yazıyla da belirtelim: önümüzdeki 5-6 günde B ortalaması düşüş gösterecektir. Buna karşılık A ortalaması yükselişte olacaktır. Buna göre oransal düşüş ve farksal düşüş görebileceğiz. Bu durum uzun pozisyon almak isteyenler için ideale yakın durumdur.  Tempo gücü pozitif gücünü azaltmadığı sürece de risk iştahı korunabilmektedir.

Önümüzdeki 20-30 gün üzerinden simülasyona gidersek avantajlı durumun korunduğunu görmekteyiz.