Petrolde aynı senaryo

Petrolde fiyatı etkileyecek yeni senaryolar üretiliyor olsa da ana eğilim beklentimiz değişmiyor. Yukarı yönlü beklenti için arz-talep denklemine bakmak anlamsız kalıyor. Fonlar para kazanmak istedikçe kendi gerçeklerini üretmektedir ve piyasayı da bu hikaye için haberlerle beslemektedir. Ekim ayında yükseliş beklerken ne düşünüyorsak, görüşümüzü korumaya devam etmek isteriz.

Bu görüşü korumayı gerektiren hangi tür gelişmeler oluşturmuştur ? Bu gelişmeleri yine sayılar içinde bulmayı bekliyoruz ve görüyoruz ki grafiklerde oluşan hareketler sonucu belirlemektedir.

Peki son 4 haftada ne oldu ?  Ne tür piyasa davranışı sonucu ortalamalar ne şekilde değişti ? Çubuk boyları ne hale geldi ? Tüm bunların sonucu olarak oluşan geometri ne sağlamış oldu ? Doğru soruları sormayan ve sormanın önünü kesen mekanizmalar sürdükçe kazan. kayıp oranı yüksek kalmaya devam edecektir. Soruyu haberler, gelişmeler üzerinden yaparsanız çok geç kalmış olursunuz çünkü o haberleri ve gelişmeleri erken aşamada değerlendirebilecek mekanizmalar vardır.

Klasik parametreler üzerinden gidiyor olsak da aynı gerçeğe çıkmak mümkündür:
6 haftalık ortalamayı odağa alalım. Geçmişte görüyoruz ki 480 haftalık ortalamadan aşırı sapmalar bazen güçlü, bazen de zayıf yükselişler getirmiştir ama sadece bakarak görebildiğimiz açıktır. Yükseliş oluşmaktadır, bunun zamanlama ve şiddetini belirleyense oluşan geometriler olmaktadır.

Geçmiş vakaları görelim: 2018 yılı sonbaharında görülen sert düşüşle 2 ortalama arası makas geçmişteki önemli sapmalar gibi oldu. Bu tarihsel sapma sonucu “ucuz” algısı kuvvetlendi ve haberler veya gelişmelerden bağımsız olarak haftalarca süren soluksuz yükseliş görüldü. Bir başka deyişle 6 haftalık sert düşerken benzer şekilde yükseliş de görüldü. Her iki hareketi de belirleyen 480 ve 6 haftalık ortalama arası ilişki oldu. Bu belirleyicilik devam edecektlr.

Ortalamaları izleyin ve dost olun
Diğer önemli olanı ise 120 haftalalık ortalamadır ve buradan sapmanın son  4 haftada artmış olması da yükselişi desteklemektedir. Brent petrol 60 $ seviyesine yaklaştıkça  alımlar model gereği kuvvetlenecektir.

Daha doğru kararlar için daha iyi yaklaşımla  kullanışlı ve etkin metod eğitimi: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Riske karşı sürdürülebilir büyüme ve karlılık odaklı ticari yatırım ve pazar tahmini kullanışlı metod eğitimi için vaka çalışması: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant