PETKM, SASA ve Gram Altın Grafikleri: Petrol Bedeli

Petrol ithal eden bir ülkenin mevcut piyasa artışlarına maruz kalmaktan başka seçeneği olmadığını biliyoruz. En azından Türkiye için böyle. Petrol ihracatçısı olan Kanada, Libya, Cezayir, Kuveyt gibi bir ülke için bu aşırı fiyatlar neden geçerli peki?

Bazı ülkelerde olduğu gibi benzin için fiyat kontrolleri veya sübvansiyonlar olmadığı sürece, petrol üreten bir ülkedeki tüketiciler piyasa bedelini öder. Devrik lider Kaddafi Libyasında bu petrol bu sayede çok ucuzdu. Ancak petrol ihracatında dolar değil Euro kullanmak istemesi küresel piyasaları etkileyeceğinden bugün Libya kendi petrolünü kullanamayan birçok ülkenin arasına katıldı.

TSLA grafiği, 795 dolar %5.12 düşerek haftayı kapattı. ABD borsaları ile Avustralya para politikası toplantıları ve Çin perakende satışlar bu hafta yakından seyrediliyor.

Grafik TradingView’den

PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş., 8.14 fiyatı ile 1 aylık en düşük fiyatının (7.31) üzerinde seyrediyor.

PETKM varlık 8.14 fiyatı ile negatiflerde %-0.73 değişim gösterdi. Osilatörlerin reytingi Nötr sinyalinde yer almaktadır.

Müthiş Osilatörden 0.22 pozitif bir gelecek alınıyor. Gerçek aralığın ortalaması 0.14 anlamlı bir düzeyde bulunmaktadır.

Al noktasında bulunuyor. 1 aylık Fibonacci P ise, 7.89 fiyatında bulunmaktadır. 8.49 TL ve 10.02 TL direnci önem taşımaktadır.

Grafik TradingView’den

SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş., 53.10 fiyatı ile 1 aylık en düşük fiyatının (42.10) üzerinde seyrediyor.

SASA varlık 53.10 fiyatı ile negatiflerde %-1.03 değişim gösterdi. Osilatörler Sat reytingini vermektedir. Müthiş Osilatör 4.33 pozitif yüklü devam etmektedir. SASA, gerçek aralığın ortalaması 1.55 anlamında oldukça pozitif.

Hareketli ortalamaların reytinginin Güçlü Al sinyalinde olduğu SASA için ifade edilebilir. 1 aylık Fibonacci (P) ise, 48.11 fiyat çizgisindedir. Gann fanı kesişme noktası 60 ve bedelsiz vermesinin hak ettiği kazancı sağlamasının global piyasalardaki ılıman havaya bağlı olduğu belirtilebilir.

Grafik TradingView’den

Gram altın, 880TL direncini kırdı ve önümüzde ilk direnç 960 ve 1050 TL denebilir. Supertrend Al sinyallerine devam etmektedir.

Sonuç olarak, petrol, uluslararası piyasada işlem gören ve fiyatı tüm dünyada aynı şekilde dalgalanmaktadır. Petrol ihracatı gerçekleşen ülkelerde bile vatandaşlar fiyatın daha fazla artmasından endişe duyuyor. Üreten bir ülke olmanın tek avantajı, tedarik konusunda endişelenmesine gerek olmaması denebilir. Bu arada Rusya ve Ukrayna barış görüşmeleri çevrimiçi devam ediyor ve Antalya’da başlayan süreç meyvelerini verebilir.

Okan Özdemir