Petkim, Borsa İstanbul’a nasıl yön verebilir?

Dünyada yaşanan gelişmeler Borsa İstanbul ‘u önemli ölçüde olumsuz etkilemekte

Hisse senedi bazında Dow Jones ile makas açıldı. Petkim hisse senedine baktığımızda Borsa İstanbul ile birlikte hareket ettiği fakat Borsa İstanbul’dan çok Amerika’nın, borsa İstanbul’u etkilemesi sonucu düşüş ve çıkış yaşadığını görmekteyiz.
Al ve tut pozisyonundan sat ve tut pozisyonuna geçen Petkim şu anda 3.35 TL’lik fiyatıyla kırmızı sinyal ile kapandı. İstanbul borsası ise Petkim ‘e oranla daha yüksek bir çıkış yakalamakla birlikte finans ve kazanç boyutu tartışmalı.

En çok değerlenen, altın da 100 direncini kıramamakla ve Borsa İstanbul’un 100 bin direncinden tekrar düşmesi gözleri tekrar politikanın vereceği haberlere çevirdi. Ağustos’un sonunda Dow Jones, Petkim ve Borsa İstanbul tam ağırlık noktasında birleşse de bu birleşme uzun sürmedi.

Bununla birlikte, sıcak paranın çıkmasıyla aşırı değersiz düşen hisse senetleri tekrar risk iştahı ile biraz yükselse de belirsizlik ve güven kaybı Borsa İstanbul’a olumsuz yansıdı. Şu anda bunun uzaklaşmamasının hezimetini yaşıyoruz. Bu bağlamda Petkim’in 3.50 direncini kırması tekrar istenen çıkış trendine gelmesi anlamında büyük bir rol oynayacaktır. Fakat şu anda indiği yerden tekrar bir alt seviye olan 3.35 ‘i inmesi 3.20’lere kadar destek noktasının düşeceği anlamına gelebilmektedir.

Bir kısım güçlü küresel yabancı sermayenin Suudi bankalara aktarması

Siyasi ve etnik anlamda değişkenlerin gerçekleştiğini gösteriyor. Zira yüksek meblağ sıcak para akışı değişimi farklı gizli projelerin habercisi olabiliyor. Latin Amerika’daki son durum ABD-İran ve ABD-Çin gerilimi ve gelişmiş ülkedeki resesyon riski, Türkiye ‘ye benzeyen Arjantin modelinin çökmesi; yatırımcıların tut pozisyonundan beklemede kala geçmesine neden olabilir.

Petkim, kırılma noktası ve direnç seviyesi birbirine yakın gözüküyor. İnce bir buz tabakası. Kırılma noktasında düşüşün momentumu artabilir ve trend uzayabilir. İniş/çıkış trendi TradingView grafiğinden takip edildiği gibi düşüşte olan Petkim, destek seviyesi konusunda kırılgan davranacaktır. Uzun ve orta vadede yatırımcıların hemen sat seçeneği yanlış gözüyor. Uzun vadede sıcak para tekrar geri gelecektir.

Fed ‘in tekrar faiz düşürme sinyali var. Piyasalar daha az kırmızı sinyal verebilir. Fakat osilatörler genel olarak negatif yönünde. RSI ise tekrar düşüşe geçti fakat istenen aralıkta.

AL vermesi son 1 haftada gerçekleşmedi

SAT sinyali güçlü. Zararı durdur fiyatı ise 3.20 olarak saptanabilir. Fakat uzun vadeli yatırımcılar kendi karar vermeli. Bireysel ve özden gelmeyen yatırımcı psikolojisi ile hareket ederlerse zarar kaçınılmaz olur.

Altın son dönemde yüksek karlar getirdi, fakat teknik olarak 100 sınırını denedi ve olumlu ekonomik göstergeler var. Bunlar Hong Kong gösterilerinin de pasif boyutta azalmasıyla düzelme olabilir.

Dünya Bankası ‘na göre Türkiye’de kaynaklar verimsiz sektörlerde kullanıldı, büyüme için yapısal reformlar şart diye belirtildi. Rekabetin arttığı ancak bunun karlılığa, istihdama ve verimliliğe yansımadığı belirtildi. Sıcak para terk etmesi için bir somut neden daha piyasaalra aşılanmış oldu. Gelecek belirsiz ve resesyon dedikoduları fiyatlanmaya başladığı konusunda söylentiler var. Eğer Çin ile Türkiye arasında bir işbirliği devam ederse ve Rusya G7 zirvesinde olumlu söylemler yaparsa durumlar pozitif bir piyasaya zemin hazırlayabilir.

Grafik, TradingView ‘de oluşturulmaktadır

Altın çare olabilir mi? Durum öyle gösteriyor. Fakat altın direnci kırmakta başarısız.
Sonuç itibariyle, ben dahil, analistler sıkı takip öneriyor. Petkim, Borsa İstanbul’a yön veremez. Ancak küresel piyasalar Petkim’ e yön verebilir. Yatırımcılar bu hisseler çok sağlam ve ulusal diyerek düştüğü yerden almaya devam ediyorlar. Fakat, piyasalar durulana kadar tut pozisyonu daha anlamlı olacaktır. Peki, Petkim ‘in yerel ve ulusal olarak bir belirleyici rolü yok mu? Tabi ki var. Ancak sadece küresel göstergeler kırmızı sinyal vermediğinde bu mümkün gözüküyor.

Okan ÖZDEMİR