OECD Türkiye Ekonomik Görünüm Raporu / 2014

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’de 2014 yılında büyümenin ivme kaybettiğini belirtti. OECD, Yurt içi talebin daraldığını ve ihracatın toparlanma gösterdiğini ifade etti.

OECD Ekonomik Görünüm raporuna göre, faiz oranı artışları ve makro ihtiyati önlemleri takiben, kredi kart borçları istikrarlı hale geldi, tüketici ve iş sektörü kredileri düşüş gösterdi.

OECD’ye göre, para politikasının yeniden güvenirliliği kazanması gerekli ve bunun için şeffaflık esas gözüküyor. Türkiye’de mali şeffaflığının desteklenmesi, uluslararası kredibilite açısından çok önemli bir faktörü oluşturuyor.

Raporda, “Türkiye’de aşamalı bir büyüme planlanıyor ama işsizlikte artışı önlemek yeterli gözükmüyor. Kötüleşen bölgesel durumlar, küresel sermaye piyasalarındaki gerginlikler ve Avrupa’da toparlanmanın gecikmesi büyümeyi olumsuz etkiliyor.” denildi.

OECD, Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 2,8’den yüzde 3,0’e çıkarırken, gelecek yıl için yüzde 4,0’ten yüzde 3,2’ye çekti. Kurum 2016 yılı için ise yüzde 4,0 büyüme beklediğini açıkladı.

Kurum, TÜFE beklentisini bu yıl için yüzde 8,0’den yüzde 9,0’a, gelecek yıl için yüzde 6,5’ten yüzde 7,4’e çıkarırken, 2016 yılı için yüzde 6,8 olarak tahmin etti. İşsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 9,8’den yüzde 9,9’a, gelecek yıl için yüzde 9,6’dan yüzde 10,1’e çıkarıldı, 2016 yılında oranın yüzde 10,2’ye kadar çıkacağı tahmin edildi.

Türkiye’de dengeli büyüme ve rekabetçiliğin arttırılması için iş sektöründe verimliliğin arttırılmasına ihtiyaç var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir