Likidite deryası kuruyor, kim donsuz yüzüyor?

Önce, tüm kadın ve cinsiyeti ne olur olsun kendini kadın olarak kimliklendiren okurlarımdan bu patavatsız başlık için özür dilerim. Fakat başlığın ikinci kısmı büyük üstad ve poker arkadaşım Warren Buffett’e aittir. Dahi şahsiyet, poposunu Fed’in cömertliğine dayayıp bol bulamaç riskli varlık satın alanlara yaptığı tarihi uyarıda: “Plajda sular çekilince kimin mayosuz yüzdüğünü göreceğiz” demiştir. Güzelim plajlarımız mayo değil, donu dahi zor bulan Suriyeli ve Afgan mültecilerle kuşatıldığı için Buffett’in tarihi uyarısını hafif bir revizyona tabi tuttum.

Anladık, tüm bunların likidite deryasıyla alakası yok, ama 2 haftadır yazmaya çalıştığım bu Odin’in belası makaleye bir yerden başlamak zorundaydım.

Makalelerimde tümden varım yöntemini kullanırım, ama bu kez tüme erimle topa gireceğim. Yani örneklerden yola çıkarak manzaranın bütününü analizleyeceğim. Cuma günü Mısır Lirası tarihi bir devaluasyon yiyerek dolara karşı 24’e geriledi. Yükselen gıda fiyatları, ABD faizleri ve dolar endeksi ortamında derin sarsıntı yaşayan Mısır ekonomisi sonunda IMF’in kucağına oturmuş, Fon da adeti olduğu üzere “önce esnek kur rejimi!!!” emir buyurmuştu. Mısır’a tüm Körfez Krallıkları mali destek verdiği gibi, bir de “kaynağı belli olmayan“ $1 milyar yatırım aldı, yine Mısır Lirasının akibeti muğlak.

Bloomberg’in “Financial Crisis Haunts Korea as It Confronts a Credit Meltdown” başlıklı haberine göre, Güney Kore kurumsal bono ve tahvil pazarında yakın tarihin en sert sarsıntılarından biri yaşanıyor, yani ihraçlara talep azalırken, G Kore devlet tahvilleri ile bu piyasada tedavül eden kağıtların faizleri arasında makas (spread) hızla açıldı.

Eskiden bizde de moda olan kısa vadeli finansman bonosu pazarında spreadler 13 yıllık zirveye yükseldi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!